AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 11 Why Do We Fall Ill on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 11th Lesson Why Do We Fall Ill with Answers

Choose the correct answer.
Question 1.
This disease lasts lor long time.
A) Cold
B) Cough
C) Fever
D) Elephantiasis
Answer:
D) Elephantiasis

Question 2.
Loss of weight will be seen in this disease.
A) Fever
B) Tuberculosis
C) Jaundice
D) None
Answer:
B) Tuberculosis

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 3.
Infectious diseases are caused by
A) Microbes
B) Animals
C) Insects
D) Birds
Answer:
A) Microbes

Question 4.
This disease is caused by genetic abnormalities
A) Hepatitis
B) Cholera
C) Cancer
D) Diarrhoea
Answer:
C) Cancer

Question 5.
Helicobacter Pylori was discovered by
A) Leeuwen Hoek
B) Pasteur
C) Robin Warren
D) None
Answer:
C) Robin Warren

Question 6.
The size of SARS Virus is in nanometres
A) 400
B) 500
C) 200
D) 300
Answer:
B) 500

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 7.
The round worms will stay in the humans
A) Small intestine
B) Large intestine
C) Stomach
D) Liver
Answer:
A) Small intestine

Question 8.
Skin infections are caused by
A) Bacteria
B) Virus
C) Protozoa
D) Fungi
Answer:
D) Fungi

Question 9.
The disease spread through air is
A) Typhoid
B) Tuberculosis
C) Malaria
D) AIDS
Answer:
B) Tuberculosis

Question 10.
These insects feed on many warm-blooded animals
A) Mosquitoes
B) Cockroaches
C) Ants
D) House flies
Answer:
A) Mosquitoes

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 11.
Which of the following is caused by virus?
A) TB
B) AIDS
C) Malaria
D) Blood Pressure
Answer:
B) AIDS

Question 12.
Which of the following is caused by a bacteria?
A) Small pox
B) Chicken pox
C) TB
D) AIDS
Answer:
C) TB

Question 13.
This is not a communicable disease
A) Polio
B) Typhoid
C) AIDS
D) Diabetis
Answer:
D) Diabetis

Question 14.
Vector for Malaria
A) Pigs
B) Housefly
C) Culex mosquito
D) Female Anophelus mosquito
Answer:
D) Female Anophelus mosquito

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 15.
BCG is a vaccine to prevent
A) Malaria
B) Polio
C) TB
D) Cholera
Answer:
C) TB

Question 16.
This disease is spread by contaminated food and water
A) Cholera
B) AIDS
C) Malaria
D) TB
Answer:
A) Cholera

Question 17.
Vectors for plague disease
A) Pigs
B) Rats
C) Dogs
D) Bed bugs
Answer:
B) Rats

Question 18.
Example for Chronic disease
A) Cold
B) Fever
C) Cough
D) T.B
Answer:
D) T.B

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 19.
Pencillin was invented by
A) Dr. Y. Subba Rao
B) Alexander Flemming
C) Jenner
D) Pasteur
Answer:
B) Alexander Flemming

Question 20.
This is caused by bacteria.
A) Cold
B) AIDS
C) Dengue
D) Cholera
Answer:
D) Cholera

Question 21.
Water borne disease
A) AIDS
B) Cholera
C) Typhoid
D) B and C
Answer:
D) B and C

Question 22.
The following disease can be controlled by Vaccination
A) AIDS
B) Cholera
C) Diptheria
D) Common cold
Answer:
C) Diptheria

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 23.
Example for chronic disease
A) Cold
B) Filaria
C) Dengue fever
D) Typhoid
Answer:
B) Filaria

Question 24.
Which of the following is a acute disease?
A) Cancer
B) AIDS
C) Filaria
D) Common cold
Answer:
D) Common cold

Question 25.
Match the following.
List – A — List – B
1) Cholera — a) Air borne disease
2) TB  — b) Soil borne disease
3) Tetanus — c) Water bornedisease
A) 1 – a. 2 – c, 3 – b
B) 1 – c, 2 – b, 3 – a
C) 1 – b, 2 – a, 3 – c
D) 1 – c, 2 – a, 3 – b
Answer:
D) 1 – c, 2 – a, 3 – b

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 26.
Identify the mismatched pair.
1) DDT – Triple Antigen
2) Tetracyclin – Malaria
3) Cinchona – Plague
A) 1 only
B) 2, 3
C) 1, 3
D) 3 only
Answer:
B) 2, 3

Question 27.
Match the following.
List – A — List – B
1 1) HIV — a) Sleeping sickness
2) Trypanosoma — b) TB
3) Tuberculosis — c) AIDS
A) 1 – a, 2 – b, 3 – c
B) 1 – b, 2 – a, 3 – c
C) 1 – a, 2 – c, 3 – b
D) 1 – c, 2 – a, 3 – b
Answer:
D) 1 – c, 2 – a, 3 – b

Question 28.
Identify this pathogen.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 1
A) Leishmania
B) Trypanosoma
C) HIV
D) Tuberculosis bacteria
Answer:
B) Trypanosoma

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 29.
Identify this pathogen present in the picture.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 2
A) HIV
B) TMV
C) SARS
D) Ebola
Answer:
C) SARS

Question 30.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 3
Identify this microrganism.
A) Staphylococci bacteria
B) Bacillus tubera osis
C) Clostredium
D) Rabies
Answer:
A) Staphylococci bacteria

Question 31.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 4
Identify the parasite present in the intestine.
A) Pin worm
B) Round worm
C) Head worm
D) Earthworm
Answer:
B) Round worm

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 32.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 5
Identify this parasite of human intestine.
A) Trypanosoma
B) Leishmania
C) Plasmodium
D) Clostredium
Answer:
B) Leishmania

Question 33.
Match the following:
Group – A — Group – B
1. Acute disease — A) Internal cause
2. Chronic disease — B) Short period
3. Infectious — C) Pneumonia
4. Non-infectious — D) Long term effect
5. Communicable — E) Cancer
6. Syphilis — F) Microbes
— G) AIDS
— H) Insects
Answer:
1) B
2) D
3) F
4) A
5) C
6) G

Question 34.
Group – A — Group – B
1. Air borne — A) Diarrhoea
2. Water borne — B) Ring worm
3. Protozoans — C) High Blood Pressure
4. Fungi — D) Common cold
5. Intestinal worms — E) Malaria
— F) Cancer
— G) Round worm
Answer:
1) D
2) A
3) E
4) B
5) G

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 35.
Which of the following organ is highly affected during Jaundice?
A) Liver
B) Kidneys
C) Lungs
D) Eyes
Answer:
A) Liver

Question 36.
Which causes Kala Azar disease?
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 6
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 7
Answer:
D)

Question 37.
Diseases are classified as
A) Infectious and non-infectious
B) Acute and chronic
C) Both A and B
D) We cannot classify
Answer:
C) Both A and B

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 10th Lesson Not For Drinking-Not For Breathing with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
The pollution check will be done for every
A) 4 months
B) 5 months
C) 6 months
D) 1 year
Answer:
C) 6 months

Question 2.
The percentage of oxygen in the atmosphere is
A) 12%
B) 13%
C) 14%
D) 15%
Answer:
A) 12%

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 3.
Decay of organic matter releases the gas into air
A) Nitrogen
B) Ammonia
C) Carbondioxide
D) None
Answer:
B) Ammonia

Question 4.
Thermal power plants of Parawada is in
A) Vijayanagaram
B) Vijayawada
C) Visakhapatnam
D) Macharla
Answer:
C) Visakhapatnam

Question 5.
The power generates by using uranium is called
A) Hydro electric power
B) Thermal power
C) Nuclear power
D) None
Answer:
C) Nuclear power

Question 6.
The unforgettable tragedy towards air pollution in Bhopal took place in the year
A) 1981
B) 1982
C) 1983
D) 1984
Answer:
D) 1984

Question 7.
The industrial waste contains a large number of harmful
A) plants
B) animals
C) chemicals
D) microorganisms
Answer:
C) chemicals

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 8.
Pollutants emitted by thermal power plants causes this disease
A) Bronchitis
B) Lung cancer
C) Suffocation
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

Question 9.
Example for secondary pollutant
A) PAN
B) Chlorine
C) Lead
D) Ammonia
Answer:
A) PAN

Question 10.
The Taj Mahal is situated on the banks of river
A) Ganges
B) Yamuna
C) Brahmaputhra
D) Kaveri
Answer:
B) Yamuna

Question 11.
This is responsible for “minimata” disease.
A) Cadmium
B) Arsenic
C) Mercury
D) Sulphur
Answer:
C) Mercury

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 12.
The percentage of forests on earth is
A) 19%
B) 20%
C) 25%
D) 27%
Answer:
A) 19%

Question 13.
Sources of CFCs are
A) AC
B) Refrigerator
C) Jet planes
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 14.
‘Vanamahotsav’ is conducted in this month.
A) June
B) July
C) August
D) February
Answer:
B) July

Question 15.
This is an eco-friendly fuel.
A) Coal
B) Diesel
C) Petrol
D) CNG
Answer:
D) CNG

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 16.
The cause for ‘eutrophication’
A) Nitrates and phosphates
B) Pesticides
C) Chemicals
D) Metals
Answer:
A) Nitrates and phosphates

Question 17.
Ozone layer is being destroyed by
A) CFCs
B) Chlorine
C) CO2
D) NO2
Answer:
B) Chlorine

Question 18.
Acid rain is due to this
A) CO and CO2
B) NO2 and SO2
C) Hg and Cd
D) He
Answer:
B) NO2 and SO2

Question 19.
SPM can be reduced by installation of this
A) Electrostatic precipitator (ESP)
B) Filters
C) Cooling Towers
D) None
Answer:
A) Electrostatic precipitator (ESP)

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 20.
This gas is responsible for “Bhopal Gas Tragedy”.
A) Methane
B) Ethane
C) Methyl Isocyanate
D) Acetylene
Answer:
C) Methyl Isocyanate

Question 21.
The petrol now we are using ……….. in our cars is free.
A) Hg
B) Pb
C) Zn
D) Ra
Answer:
B) Pb

Question 22.
Chernobyl disaster happened in ……….. country.
A) USA
B) Iran
C) Iraq
D) Russia
Answer:
D) Russia

Question 23.
The most polluted river in Hyderabad is
A) Manjeera
B) Godavari
C) Krishna
D) Moosi
Answer:
D) Moosi

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 24.
A drop of engine oil can pollute …………… litres of water.
A) 20
B) 25
C) 30
D) 45
Answer:
B) 25

Question 25.
Sinks of carbondioxide
A) Rivers
B) Water falls
C) Seas
D) Soil
Answer:
C) Seas

Question 26.
‘Global warming’ is due to
A) CO2
B) Water vapour
C) NO2
D) Both A and B
Answer:
D) Both A and B

Question 27.
This pollutant tarnishes silver objects and blackens lead paintings.
A) SO2
B) NO2
C) PAN
D) Hydrogen sulphide
Answer:
D) Hydrogen sulphide

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 28.
Expand – PAN
A) Peroxy Acetyle Nitrate
B) Peroxy Acetyle Nitrite
C) Peroxy Accute Nitrate
D) Peroxy Acetylene Nitride
Answer:
A) Peroxy Acetyle Nitrate

Question 29.
Choose the correct mathing.
List – A List – B
1) Acid Rain a) Phosphates and Nitrates
2) Eutrophication b) Mercury
3) Minimata c) SO2 + NO2
A) 1 – a, 2 – b, 3 – c
B) 1 – b, 2 – c, 3 – a
C) 1 – c, 2 – a, 3 – b
D) 1 – b, 2 – a, 3 – c
Answer:
C) 1 – c, 2 – a, 3 – b

Question 30.
Identify the mismatched pair.
1) Thermal power – Coal
2) Hydral power – Tides of Sea
3) Tidal power – Water energy
A) 1, 2
B) 2, 3
C) 2 only
D) 3 only
Answer:
B) 2, 3

Question 31.
This gas is released by the incomplete burning of fuels in motor vehicles
A) CO
B) NO2
C) CO2
D) SO2
Answer:
A) CO

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 32.
If blue litmus is turned into red in water, water is
A) Acidic
B) Basic
C) Neutral
D) None
Answer:
A) Acidic

Question 33.
The following one is a natural cause for air pollution
A) Volcanic eruption
B) Forest fire
C) Automobile emissions
D) Both A and B
Answer:
B) Forest fire

Question 34.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing with Answers 1
Look at this picture carefully. This activity leads to the
A) Water pollution
B) Air pollution
C) Soil pollution
D) Radioactive pollution
Answer:
B) Air pollution

Question 35.
Observe the picture.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing with Answers 2
This activity leads to
A) Soil pollution
B) Air pollution
C) Water pollution
D) Sound pollution
Answer:
C) Water pollution

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 36.
This activity is responsible for….
AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing with Answers 3
A) Global Warming
B) Green House effect
C) Air pollution
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

Question 37.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing with Answers 4
The chief gases of the emissions from the factory shown in the figure
A) SO2
B) NO2
C) CO2
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

Question 38.
Match the following:
Group – A — Group – B
1. Hydrogen sulphide — A) Power plants
2. Particulate matter — B) Headache
3. Air pollution — C) Automobiles
4. Sulphur dioxide — D) Dust and smoke
5. Hydro carbons — E) Ore refining
6. Ammonia — F) High Blood Pressure
— G) Fertilizer plant
— H) Sea salt production
Answer:
1) B
2) D
3) F
4) A
5) C
6) G

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 39.
…………. combines with water to form acid rain.
A) Sulphur dioxide
B) Calcium hydroxide
C) Phosphorous monoxide
D) Hydrogen
Answer:
A) Sulphur dioxide

Question 40.
Which of the following is non-renewable source of energy?
A) Solar energy
B) Fuel energy
C) Tidal energy
D) Wind energy
Answer:
B) Fuel energy

Question 41.
Narmada bachao andolan was led by
A) Sunderlal Bahuguna
B) Baba Amte
C) Medha Patkar
D) Kiran Bedi
Answer:
C) Medha Patkar

Question 42.
Global warming is a serious issue which we are facing now. Which of the following gas is responsible for global warming?
A) O2
B) SO2
C) PO2
D) CO2
Answer:
D) CO2

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 43.
Choose the incorrect statement about pollution control activities of river Musi.
i) Solid waste management
ii) Installation of sewage treatment plant
iii) Sending contaminated water into Musi
iv) Develop public awareness
A) i, ii only
B) ii only
C) iii only
D) i, ii, iv only
Answer:
D) i, ii, iv only

Question 44.
If you take print on both sides of the white paper, this resembles
A) Recycle
B) Reuse
C) Recover
D) Reduce
Answer:
D) Reduce

AP 8th Class Biology Bits Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 45.
If you keep oiled papers in various corners of your house, you find that
A) oil dries up
B) it becomes oilier
C) dust accumulates on oil paper
D) no change occurs
Answer:
C) dust accumulates on oil paper

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 9 Production and Management of Food From Animals on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 9th Lesson Production and Management of Food From Animals with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
The common and dangerous disease in cows and buffaloes is
A) Nattala Vyadhi
B) Galikuntu
C) Viral infections
D) Bacterial diseases
Answer:
B) Galikuntu

Question 2.
The doctor who provide treatment and health care for the cattle
A) Neurologist
B) Dentist
C) Veterinary doctor
D) None
Answer:
C) Veterinary doctor

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 3.
In Pasteurization milk is heated at the temperature
A) 62°
B) 72°
C) 82°
D) 92°
Answer:
A) 62°

Question 4.
In Odisa traditional live stock, the following buffaloes are reared
A) Murra
B) Jaferabad
C) Nagapuri
D) Ghilka
Answer:
D) Ghilka

Question 5.
Layers are reared for the production of
A) meat
B) eggs
C) skin
D) bones
Answer:
B) eggs

Question 6.
The egg prices are high in the months of
A) January
B) March
C) April
D) January to April
Answer:
D) January to April

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 7.
The Indian traditional variety meant for fighting is
A) Aseel
B) Kadaknath
C) Chittagang
D) Bursa
Answer:
A) Aseel

Question 8.
The weight of Emu bird is nearly
A) 40 k.g.
B) 50 k.g.
C) 30 k.g.
D) 10 k.g.
Answer:
B) 50 k.g.

Question 9.
Number of queen bees in a colony is
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
Answer:
D) 1

Question 10.
The important fish available in our marine area is
A) Korramenu
B) Jella
C) Tuna
D) Mosu
Answer:
C) Tuna

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 11.
Animal husbandry is a part and parcel of
A) Games
B) Agriculture
C) Swimming
D) Civilization
Answer:
B) Agriculture

Question 12.
Nattala Vyadhi (worm infection) is very common in
A) Cows
B) Buffaloes
C) Sheep and Goat
D) Prawns
Answer:
C) Sheep and Goat

Question 13.
Traditional variety of cow is
A) Jersy
B) Holstein
C) Murra
D) Nagapuri
Answer:
D) Nagapuri

Question 14.
High milk yielding foreign variety cow
A) Jersy
B) Holstein
C) Haryana
D) Both A and B
Answer:
D) Both A and B

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 15.
What is the temperature used in Pasteurization?
A) 62°C for 30 mnts
B) 65°C for 15 mnts
C) 70°C for 30 mnts
D) 25°C for 15 mnts
Answer:
A) 62°C for 30 mnts

Question 16.
“White revolution” is related to
A) Increase in rice production
B) Increase in oil production
C) Increase in cattle production
D) Increase in milk production
Answer:
D) Increase in milk production

Question 17.
“Green revolution” is related to
A) Food grains
B) Aquaculture
C) Milk production
D) Freedom movement
Answer:
A) Food grains

Question 18.
India held this position in eggs production.
A) 4th
B) 5th
C) 6th
D) 10th
Answer:
A) 4th

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 19.
India held this position in the production of chicken.
A) 5th
B) 4th
C) 6th
D) 8th
Answer:
A) 5th

Question 20.
White plymoth, Rhode island Red are examples for
A) Broilers
B) Layers
C) Fishes
D) Prawns
Answer:
A) Broilers

Question 21.
How many days did a hen spend to hatch its eggs?
A) 21 days
B) 25 days
C) 28 days
D) 30 days
Answer:
A) 21 days

Question 22.
Hatchability of eggs generally influenced by this temperature
A) 37°C – 38°C
B) 41°C – 42°C
C) 45°C – 46°C
D) None
Answer:
A) 37°C – 38°C

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 23.
“Divine food” is
A) Fish
B) Prawn
C) Egg
D) Honey
Answer:
D) Honey

Question 24.
The primary function of a queen bee in a hive is
A) To lay eggs
B) To built the hive
C) Eating
D) Honey production
Answer:
A) To lay eggs

Question 25.
“Father of white revolution in India”
A) M.S. Swaminathan
B) Prof. J.K. Kuriyan
C) M.S. Viswanathan
D) Prof. Y.V. Rao
Answer:
B) Prof. J.K. Kuriyan

Question 26.
The purity of milk is calculated by
A) Galactometer
B) Ammeter
C) Monometer
D) Lactometer
Answer:
D) Lactometer

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 27.
‘Bee Venum’ is prepared in the production of….
A) Injections
B) Tablets
C) Hormones
D) Apis tincture
Answer:
D) Apis tincture

Question 28.
India has the coast line about
A) 7500 mm
B) 7500 m
C) 6500 Km
D) 7500 kms
Answer:
D) 7500 kms

Question 29.
The major use of “bee wax” is
A) Medicinal industry
B) Textile industry
C) Furniture making
D) Shoe polish / creams making
Answer:
D) Shoe polish / creams making

Question 30.
“Flightless bird” that is reared for commercial practice
A) Ostrich
B) Emu
C) Kiwi
D) Swift
Answer:
B) Emu

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 31.
Bones of dead cattle are used in
A) Chemical industry
B) Fertilizer industry
C) Textile industry
D) Sugar factories
Answer:
B) Fertilizer industry

Question 32.
Sea weeds are used in the production of
A) Colours
B) Medicines
C) Phycocolloids
D) Varnish
Answer:
C) Phycocolloids

Question 33.
“Operation flood” means …….
A) Increase in the production of eggs
B) Increase in the production of chicken
C) Increase in the production of milk
D) Increase in the production of fish
Answer:
C) Increase in the production of milk

Question 34.
In which month the milk production is high in our state?
A) January
B) April
C) November
D) August
Answer:
B) April

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 35.
……….. can be produced by cattle waste.
A) Fertilizers
B) Cement
C) Biogas
D) Medicines
Answer:
C) Biogas

Question 36.
……….. million of eggs are producing per year in our country.
A) 40.06
B) 39.06
C) 41.06
D) 42.06
Answer:
C) 41.06

Question 37.
How many recognised honey bee species are there in India?
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
Answer:
C) 5

Question 38.
Life span of a queen bee is
A) 4 – 5 weeks
B) 5 – 6 weeks
C) 2 – 3 years
D) 7 – 8 weeks
Answer:
C) 2 – 3 years

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 39.
Drone lives for ………. days.
A) 47
B) 37
C) 57
D) 77
Answer:
C) 57

Question 40.
Apis millifera produces …………. kgs of honey per annum.
A) 3 – 10 kgs
B) 10 – 15 kgs
C) 15 – 20 kgs
D) 25 – 30 kgs
Answer:
D) 25 – 30 kgs

Question 41.
The milk of this buffalo tastes a bit salty and kept up to 7 days without refrigeration
A) Murra
B) Jersy
C) Kangayam
D) Chilka
Answer:
D) Chilka

Question 42.
The bullock that is best suitable for drought areas
A) Chilka
B) Ongole
C) Kangayam
D) Nagapuri
Answer:
C) Kangayam

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 43.
According to Economical and Statistical Survey of India – 2011, …………. liters of milk is produced in our state
A) 40 – 50 lakh
B) 40 – 60 lakh
C) 100 lakh
D) 20 lakh
Answer:
B) 40 – 60 lakh

Question 44.
Holstein and Jersy give ……….. liters of milk per day.
A) 15
B) 20
C) 16
D) 25
Answer:
D) 25

Question 45.
Example for sea weeds
A) Agar – agar
B) Ulva
C) Sargassum
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 46.
By observing the graph, name the month in which the milk production is maximum.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals with Answers 1
A) November
B) April
C) May
D) December
Answer:
A) November

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 47.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals with Answers 2
This is the logo of
A) National Egg Co-operation Committee
B) National Egg Co-ordination Corporation
C) National Egg Co-ordination Committee
D) National Egg Coordination Commission
Answer:
C) National Egg Co-ordination Committee

Question 48.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals with Answers 3
Look at the pie diagram, we get milk from cattle. From which animals we get maximum milk production?
A) Buffaloes
B) Goats
C) Camels
D) Cows
Answer:
D) Cows

Question 49.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals with Answers 4
Can you identify this foreign variety high milk yielding species?
A) Holstein
B) Jersy
C) Jaferabad
D) Nagapuri
Answer:
A) Holstein

Question 50.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals with Answers 5
Name the great man wh0 led the “Operation flood”.
A) M.S.Swaminathan
B) Prof. J.K. Kuriyan
C) Prof. K.J. Menon
D) R.K. Menon
Answer:
B) Prof. J.K. Kuriyan

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 51.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals with Answers 6
Can you identify this “flightless bird”?
A) Ostrich
B) Kiwi
C) Swift
D) Emu
Answer:
D) Emu

Question 52.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals with Answers 7
Name this famous local fowl variety
A) Aseel
B) Hampshire
C) Plymoth
D) Rhode island red
Answer:
A) Aseel

Question 53.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals with Answers 8
Identify the strong, healthy local bullock variety best suitable for drought areas.
A) Chilka
B) Ongole
C) Nagapuri
D) Kangayam
Answer:
D) Kangayam

Question 54.
Match the following:
Group – A — Group -B
1. Sea weeds — A) Live stock
2. Murra breed — B) Economical Value
3. Aseel (Barisa Kodi) — C) Agar-agar
4. Apis dorsata — D) Long shan
5. Oysters — E) Cock fighting
F) Foreign variety
G) Honey bee
Answer:
1) C
2) A
3) E
4) G
5) B

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 55.
………… is an Indian traditional variety of fowl used for cockfights during festivals like Pongal.
A) Chittagang
B) White leghorn
C) Aseel
D) Bursa
Answer:
C) Aseel

Question 56.
Acqua culture : fishes :: Apiculture : …………..
A) Broiler hens
B) Prawns
C) Silk moths
D) Honeybees
Answer:
D) Honeybees

Question 57.
Apis tincture is derived from ………..
A) oil from prawns.
B) codfish liver oil.
C) toxins from honeybees.
D) oil from crabs.
Answer:
C) toxins from honeybees.

Question 58.
Kavitha formed some questions to know about the preparation of honey by honeybees. Identify the correct one.
1) How many types of honeybees participate in pollination?
2) What is the role of honeybees in pollination?
3) Do drones take part in preparation of honey?
4) Do respiration glands of honeybees prepare honey?
A) 1, 2 only
B) 2, 3 only
C) 1 only
D) 4 only
Answer:
B) 2, 3 only

AP 8th Class Biology Bits Chapter 9 Production and Management of Food From Animals

Question 59.
The best suited slogan for animal husbandry is
A) Grow either traditional or hybrid varieties
B) Grow only traditional varieties
C) Grow neither traditional or hybrid varieties
D) All of these
Answer:
A) Grow either traditional or hybrid varieties

Question 60.
What is the reason for hike in price of eggs in January to April Months?
i) More eggs used for hatching
ii) Less production during summer
iii) Eggs hatched between 37° – 38°C only
A) i and ii
B) ii and iii
C) i and iii
D) ii only
Answer:
C) i and iii

Question 61.
You have collected the information about ocean weeds. Identify the ocean weed from given below names.
A) Hydrilla
B) Agar-Agar
C) Utricularia
D) Nephanthis
Answer:
B) Agar-Agar

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 8 Production and Management of Food From Plants on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 8th Lesson Production and Management of Food From Plants with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
The season we find more varieties of vegetables
A) Summer
B) Winter
C) Rainy
D) Autumn
Answer:
C) Rainy

Question 2.
Kharif season is in the months of
A) May to October
B) June to October
C) November to March
D) None
Answer:
B) June to October

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 3.
The global grain is
A) Rice
B) Wheat
C) Ragi
D) Bajra
Answer:
A) Rice

Question 4.
The instrument used to sow seeds in the soil
A) Harrow
B) Seed drill
C) Plough
D) Paddy planter
Answer:
B) Seed drill

Question 5.
The following paddy variety requires much gap between plants.
A) Amritasari
B) Bangaru Teega
C) Srivari
D) Kolleti Kusuma
Answer:
C) Srivari

Question 6.
The name of the disease in groundnut
A) Tikka disease
B) Bacteria
C) Leaf blight
D) Citrus canker
Answer:
A) Tikka disease

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 7.
The process of watering the plants is
A) Ploughing
B) Seedling
C) Manuring
D) Irrigation
Answer:
D) Irrigation

Question 8.
Before storage of grains they should be
A) Dried
B) Freeze
C) Dehydration
D) Salting
Answer:
A) Dried

Question 9.
The paddy variety which requires much gap between the plants
A) Srivari
B) Sona
C) Bangaru Teega
D) BPT
Answer:
A) Srivari

Question 10.
The method of dispersing seed by sprinkling is called
A) Broad casting
B) Throwing
C) Flying
D) None
Answer:
A) Broad casting

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 11.
Here, agricultural products are preserved for a longer periods
A) Bamboo bin
B) Metallic bin
C) Cold storage
D) None
Answer:
C) Cold storage

Question 12.
This preserves and promotes different varieties of quality seeds
A) NSDC
B) MDC
C) MTNL
D) BSNL
Answer:
A) NSDC

Question 13.
Which of the following seeds germinate well?
A) Floating seeds
B) Sank seeds
C) Weightless seeds
D) All the above
Answer:
B) Sank seeds

Question 14.
Water and nutrients can be reached to every part of land by
A) Ploughing
B) Levelling
C) Sowing
D) Irrigation
Answer:
B) Levelling

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 15.
Wheat is cultivated in this Season only.
A) Rabi
B) Kharif
C) Both seasons
D) None
Answer:
A) Rabi

Question 16.
The crops grown only in Winter season is called
A) Rabi
B) Kharif
C) Winter crops
D) Rainy crops
Answer:
A) Rabi

Question 17.
The crops growh in the rainy season are called
A) Rabi
B) Kharif
C) Rainy crops
D) Winter crops
Answer:
B) Kharif

Question 18.
Example for chemical fertilizer
A) Urea
B) DAP
C) Potash
D) All the above
Answer:
D) All the above

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 19.
…………. shaped ridges are formed when ploughing is done.
A) I
B) L
C) V
D) T
Answer:
C) V

Question 20.
The period of Harappan civilization is
A) 1300 BC
B) 2300 BC
C) 3300 BC
D) 4300 BC
Answer:
B) 2300 BC

Question 21.
Mesolithic period is …………. B.C
A) 9000 – 8000
B) 8000 – 7000
C) 9000 – 7000
D) 9000 – 5000
Answer:
A) 9000 – 8000

Question 22.
The following one has the largest area of land under rice cultivation in the world
A) China
B) Japan
C) India
D) Srilanka
Answer:
C) India

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 23.
Name the country that produce highest yield of paddy crop per hectare
A) India
B) China
C) Japan
D) Malasia
Answer:
C) Japan

Question 24.
Farmers use this, for levelling the soil ………..
A) Leveller
B) Plough
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

Question 25.
Examples for short term crop ………..
A) Green gram
B) Black gram
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

Question 26.
Example for long term crop ……..
A) Jowar
B) Red gram
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 27.
The time period of Rabi crop is ……….
A) August – April
B) October – April
C) December – April
D) January – April
Answer:
A) August – April

Question 28.
Examples for Rabi crops ………
A) Coriandar
B) Fenugram
C) Barley
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 29.
Example for Kharif crops …………
A) Chilli
B) Sugar cane
C) Turmeric
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 30.
‘Molagolukulu’ is the traditional good variety grown in ………..
A) Guntur dist
B) Kurnool
C) Krishna
D) Nellore
Answer:
D) Nellore

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 31.
Bangaru Teega, Kolleti Kusuma are the varieties in ……….. crop.
A) Paddy
B) Maize
C) Wheat
D) Barley
Answer:
A) Paddy

Question 32.
This book tells about the dangers of pesticides.
A) Silent Spring
B) Silent Winter
C) Winter Silence
D) Silence of Spring
Answer:
A) Silent Spring

Question 33.
The other name for Natural manure is
A) Compost
B) Vermi compost
C) Bio-fertilizers
D) None
Answer:
C) Bio-fertilizers

Question 34.
The pollengrains of this weed plant, causes allergy
A) Garika
B) Gaddi Chamanthi
C) Parthenium
D) Pogaku Malle
Answer:
C) Parthenium

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 35.
Parthenium was imported from
A) USA
B) China
C) Russia
D) Australia
Answer:
D) Australia

Question 36.
Example for modern methods of irrigation
A) Drip
B) Sprinkler
C) Basin irrigation
D) Both A and B
Answer:
D) Both A and B

Question 37.
“Farmer’s family friend” is
A) Crow
B) Parrot
C) Cat
D) Sparrow
Answer:
D) Sparrow

Question 38.
Choose the correct matching from the following.
List – A — List – B
i) Spraying — a) Seed driller
ii) Sowing seeds — b) Duster
iii) Weeding — c) Harrow
A) i – a, ii – b, iii – c
B) i – a, ii – c, iii – b
C) i – b, ii – a, iii – c
D) i – b, ii – c, iii – a
Answer:
B) i – a, ii – c, iii – b

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 39.
NSDC-Expand
A) National Seed Development Committee
B) National Seed Development Corporation
C) National Seed Dressing Corporation
D) National Seed Development Commission
Answer:
B) National Seed Development Corporation

Question 40.
Identify the mismatched pair from the following.
i) Sona – Traditional variety of Rice
ii) Broad casting – Seed dispersing
iii) DDT – Biopesticide
A) i, ii
B) i, iii
C) ii, iii
D) iii only
Answer:
D) iii only

Question 41.
In the adjacent picture, the crop was severely affected by
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 1
A) Bacteria
B) Fungus
C) Virus
D) Tsunami
Answer:
C) Virus

Question 42.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 2
The picture is showing the symptoms following disease …………..
A) Smut
B) Blast
C) Tikka
D) Red Rot
Answer:
C) Tikka

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 43.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 3
The following picture is showing …………
A) Fountain
B) Drip
C) Sprinkler
D) Artificial Raining
Answer:
C) Sprinkler

Question 44.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 4
The picture is showing the modern irrigation method
A) Sprinkler
B) Drip irrigation system
C) Furrow irrigation
D) None
Answer:
B) Drip irrigation system

Question 45.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 5
In this picture we can see this type of irrigation …….
A) Drip irrigation
B) Sprinkler
C) Basin irrigation
D) Furrow irrigation
Answer:
D) Furrow irrigation

Question 46.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 6
This is an example for
A) Basin irrigation
B) Furrow irrigation
C) Drip irrigation
D) Sprinkler irrigation
Answer:
A) Basin irrigation

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 47.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 7
Name the agricultural tool present in the picture
A) Iron plough
B) Paddy planter
C) Weed harrow
D) Harvester
Answer:
C) Weed harrow

Question 48.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 8
Name the agricultural activity, shown in this picture.
A) Spraying
B) Dustering
C) Broadcasting
D) Dispersal
Answer:
C) Broadcasting

Question 49.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 9
What is the agricultural activity shown in the picture?
A) Weeding
B) Ploughing
C) Sowing
D) Levelling
Answer:
B) Ploughing

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 50.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 10
Name the agricultural activity shown in the picture
A) Weeding
B) Harvesting
C) Transplantation
D) Levelling
Answer:
C) Transplantation

Question 51.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants with Answers 11
Look at the picture and what are the constituents in it
A) Mg, Ca, F
B) Zn, BO, K
C) Si, Mg, Zn
D) N, P, K
Answer:
D) N, P, K

Match the following:
Question 52.
Group – A Group -B
i. Rice — a) Rabi
ii. Wheat — b) Biofertilizer
iii. Plant and animal waste — c) Organic pesticide
iv. Aldrin — d) Kharif
v. Superphosphate — e) Inorganic pesticide
— f) Artificial fertilizer
A) i – d, ii – a, iii – b, iv – c, v – f
B) i – a, ii – b, iii – c, iv – d, v – e
C) i – a, ii – d, iii – c, iv – b, v – f
D) i – f, ii – d, iii – c, iv – b, v – a
Answer:
A) i – d, ii – a, iii – b, iv – c, v – f

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 53.
Group – A — Group – B
i. Sowing seeds — a) Harrow
ii. Levelling — b) Duster
iii. Weedling — c) Leveller
iv. Irrigation — d) Seed drill
v. Spraying — e) Plough
— e) Sprinkler
— g) Harvester
A) i – c, ii – d, iii – f, iv – a, v – b
B) i – d, ii – c, iii – a, iv – f, v – b
C) i – b, ii – f, iii – a, iv – c, v – d
D) i – f, ii – b, iii – a, iv – c, v – d
Answer:
B) i – d, ii – c, iii – a, iv – f, v – b

Question 54.
Ratnababu wants to grow crops in his field with water scarcity. Which of the following method will be MOST suitable for irrigation for his field ?
A) Furrow irrigation
B) Basin irrigation
C) Drip irrigation
D) Bore water
Answer:
C) Drip irrigation

Question 55.
Which of the following is an example of a short day or long night plant?
A) Soyabean
B) Maize
C) Pea
D) Wheat
Answer:
D) Wheat

Question 56.
Advantages of plouging are
A) Absorbs more water
B) Easy transportation of air
C) Foe microorganisms will die
D) All the above
Answer:
D) All the above

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 57.
Read the following statements.
(A) : Sprinkler is a modern irrigation method.
(R) : Drip irrigation is right method in water scanty places.
A) Both A, R are correct, R is correct explanation for A.
B) Both A, R are correct, R is not correct explanation for A.
C) A is not correct, R is correct
D) Both A, R are not correct
Answer:
B) Both A, R are correct, R is not correct explanation for A.

Question 58.
Read the following statements.
P : Aphids and white flies suck plant sap and also carry viral infections to the plants.
Q : The Deccan wingless grasshopper is seen only in the Rabi season.
Which of these statements are correct?
A) Both statements are true
B) Both statements are false
C) P is true, Q is false
D) P is false, Q is true
Answer:
A) Both statements are true

Question 59.
The seeds that are broadcast like paddy in your village is
A) Chilli
B) Cotton
C) Ladyfinger
D) Red gram
Answer:
A) Chilli

AP 8th Class Biology Bits Chapter 8 Production and Management of Food From Plants

Question 60.
Like India other countries also pro¬duce Paddy. Which country produce more paddy in the world ?
A) China
B) Japan
C) India
D) Pakistan
Answer:
B) Japan

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 7 Different Ecosystems on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 7th Lesson Different Ecosystems with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
All the organisms derive energy from
A) soil
B) water
C) air
D) food
Answer:
D) food

Question 2.
The main source of energy for all living things is
A) Electricity
B) Generator
C) Battery
D) Sun
Answer:
D) Sun

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 3.
Living organisms that decompose dead animals and plants are called
A) Producers
B) Consumers
C) Decomposers
D) None
Answer:
C) Decomposers

Question 4.
The food web starts from
A) Animals
B) Plants
C) Bacteria
D) Fungi
Answer:
B) Plants

Question 5.
Coringa mangrove is named after the river
A) Ganga
B) Corangi
C) Godavari
D) Kaveri
Answer:
B) Corangi

Question 6.
The area occupied by desert on the land of
A) 17%
B) 18%
C) 19%
D) 20%
Answer:
A) 17%

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 7.
The camel feeds on
A) insects
B) animals
C) tender shoots
D) roots
Answer:
C) tender shoots

Question 8.
Approximately the solar energy absorbed in the atmosphere is
A) 57%
B) 59%
C) 60%
D) 40%
Answer:
A) 57%

Question 9.
In a food web snakes will be eaten by
A) owl
B) peacock
C) cat
D) rabbit
Answer:
B) peacock

Question 10.
The large ecosystem present on earth is
A) Habit
B) Habitat
C) Biosphere
D) Stratosphere
Answer:
C) Biosphere

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 11.
Leaves in desert plants are covered by a layer of
A) Hair
B) Fur
C) Water
D) Wax
Answer:
D) Wax

Question 12.
The excretory material in birds is
A) Urea
B) Uric Acid
C) Ammonia
D) None
Answer:
B) Uric Acid

Question 13.
Aestivation can be seen in
A) Summer
B) Winter
C) Spring
D) Autumn
Answer:
A) Summer

Question 14.
Which one of the following acts as primary as well as secondary consumer in the forest ecosystem?
A) Rabbit
B) Deer
C) Man
D) Lion
Answer:
C) Man

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 15.
Trophic level in an ecosystem represents the
A) Water level
B) Energy level
C) Salt level
D) CO, level
Answer:
B) Energy level

Question 16.
In a pond ecosystem, diatoms are
A) Decomposers
B) Primary consumers
C) Secondary consumers
D) Producers
Answer:
D) Producers

Question 17.
The best example for artificial ecosystem is
A) River ecosystem
B) Spaceship
C) Pond ecosystem
D) Mangrove ecosystem
Answer:
B) Spaceship

Question 18.
The following one can trap the solar energy.
A) Deer
B) Lion
C) Rabbit
D) Green plant
Answer:
D) Green plant

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 19.
Ecosystems can be destroyed by
A) Cyclones
B) Tsunamies
C) Volcanic erruptions
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 20.
The dry skinned and spiny exoskel-eton animals can be seen in
A) Forest ecosystem
B) Grassland ecosystem
C) Desert ecosystem
D) Pond ecosystem
Answer:
C) Desert ecosystem

Question 21.
The forests that grow near the backwaters of the sea
A) Teak forests
B) Evergreen forests
C) Deciduous forests
D) Mangrove forests
Answer:
D) Mangrove forests

Question 22.
Coringa is the best example for the following
A) River ecosystem
B) Forest ecosystem
C) Mangrove ecosystem
D) Desert ecosystem
Answer:
C) Mangrove ecosystem

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 23.
The word ecosystem was coined by
A) A.G. Tansley
B) Hackel
C) Aristotle
D) Robert Hooke
Answer:
A) A.G. Tansley

Question 24.
The basic unit of Nature is
A) Habitat
B) Niche
C) Trophic level
D) Ecosystem
Answer:
D) Ecosystem

Question 25.
Several food chains interlinked themselves to form a
A) Food cup
B) Food web
C) Food net
D) None
Answer:
B) Food web

Question 26.
The average rainfall in a desert is
A) Less than 50 mm
B) Less than 40 mm
C) Less than 60 mm
D) Less than 23 mm
Answer:
D) Less than 23 mm

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 27.
Food web ends at
A) Plants
B) Herbivores
C) Carnivores
D) Top Carnivores
Answer:
D) Top Carnivores

Question 28.
Example for Succulent plant.
A) Neem
B) Banyan
C) Pistia
D) Cactus
Answer:
D) Cactus

Question 29.
The energy in an ecosystem flows in the form of
A) Light
B) Heat
C) Water vapour
D) Food chains
Answer:
D) Food chains

Question 30.
Large number of herbivores can be seen in this ecosystem.
A) Forest
B) Desert
C) Mangrove
D) Grassland
Answer:
D) Grassland

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 31.
All the energy present at a particular level in the food chains of an ecosystem is called
A) Food web
B) Ecotone
C) Trophic level
D) Food chain
Answer:
C) Trophic level

Question 32.
‘Detritus’ is a
A) Fungus
B) Algae
C) Carnivore
D) Decomposing bacteria
Answer:
D) Decomposing bacteria

Question 33.
Choose the correct matching.
List-A — List-B
i) Lichens — a) Forest ecosystem
ii) Breeding place — b) Desert ecosystem
iii) Elephants — c) Mangrove ecosystem
A) i – a, ii – b, iii – c
B) i – b, ii – a, iii – c
C) i – c, ii – b, iii – c
D) i – b, ii – c, iii – a
Answer:
D) i – b, ii – c, iii – a

Question 34.
Identify the mismatched pair.
i) Energy flow — Food chain
ii) Excretory material of desert animals — Urea
iii) Greater degree of stratification — Forest Ecosystem
A) i, iii
B) ii, iii
C) iii only
D) ii only
Answer:
D) ii only

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 35.
This will happen if more number of rabbits are artificially introduced in a grass land ecosystem.
A) Even more number of rabbits will be seen
B) Tough competition for food among the rabbits will be seen
C) There will be no change in the ecosystem
D) Growth of the grass will not be affected
Answer:
B) Tough competition for food among the rabbits will be seen

Question 36.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 1
Arrange the flow chart in the correct order.
A) 1, 5, 4, 2, 3
B) 1, 2, 3, 4, 5
C) 5, 4, 3, 2, 1
D) 1, 3, 2, 5, 4
Answer:
D) 1, 3, 2, 5, 4

Question 37.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 2
In the above food web, Zebra is a
A) Producer
B) Secondary consumer
C) Primary consumer
D) Tertiary consumer
Answer:
C) Primary consumer

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 38.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 3
In the above food chain, which acts as primary as well as secondary consumer?
A) Rabbit
B) Wild cat
C) Hound
D) Man
Answer:
D) Man

Question 39.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 4
Who is the secondary consumer of the food chain?
A) Owl
B) Snake
C) Cat
D) All
Answer:
D) All

Question 40.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 5
What ecosystem do you see in this picture?
A) River ecosystem
B) Forest ecosystem
C) Wet land ecosystem
D) Mangrove ecosystem
Answer:
D) Mangrove ecosystem

Question 41.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 6
This flora can be seen
A) Forest ecosystem
B) Desert ecosystem
C) Grass land ecosystem
D) Mangrove ecosystem
Answer:
B) Desert ecosystem

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 42.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 7
This fauna is very common in this ecosystem ………….
A) Forest
B) Mangrove
C) Grass land
D) Desert
Answer:
D) Desert

Question 43.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 8
This animal is also known
A) Desert car
B) Desert bus
C) Desert bike
D) Desert ship
Answer:
D) Desert ship

Question 44.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 9
This animal is very common in this ecosystem,
A) Mangrove
B) Desert
C) Forest
D) Grassland
Answer:
C) Forest

Question 45.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers 10
This fauna is very common in …………
A) Forests
B) Deserts
C) Mountains
D) Ponds
Answer:
A) Forests

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 46.
Eco friendly action – Fallen leaves, Vegetable wastes are to be
A) Burn
B) Left as it is
C) Converted into compost manure
D) Thrown in drainage
Answer:
C) Converted into compost manure

Question 47.
Match the following:
Group-A — Group-B
i. Producers — a) Microorganisms
ii. Consumers — b) Living things
iii. Decomposers — c) Animals
iv. Biotic components — d) Habitat
v. Abiotic components — e) Plants.
f) Non iiving forms
g) Biosphere
A) i – a, ii – b, iii – c, iv – d, v – f
B) i – g, ii – e. iii – d, iv – b, v – a
C) i – e, ii – c, iii – a, iv – b, v – f
D) i – c, ii – e, iii – f, iv – b, v – a
Answer:
C) i – e, ii – c, iii – a, iv – b, v – f

Question 48.
Group-A — Group – B
i. Trees — a) Desert
ii. Camel — b) Carrot
iii. Fungi — c) Forest
iv. Rabbit — d) Rodents.
v. Frog — e) Decomposers
f) insects
g) Protozoans
A) i – b, ii – c, iii – d, iv – a, v – f
B) i – a, ii – b, iii – c, iv – d, v – f
C) i – c, ii – d, iii – a, iv – b, v – f
D) i – c, ii – a, iii – e, iv – b, v – f
Answer:
D) i – c, ii – a, iii – e, iv – b, v – f

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 49.
Which of the following set of organisms are producers in an ecosystem?
A) Shrimp, Spirogyra
B) Mussel, Daphnia
C) Oscillatoria, Ulothrix
D) Euglena, Bacteria
Answer:
C) Oscillatoria, Ulothrix

Question 50.
In Terrestrial ecosystems – P, Q and Desert ecosystems are the different systems. Here what are P & Q?
A) Forest, grassland
B) Grassland, lake
C) Fresh water, marine water
D) Forest, marine water
Answer:
A) Forest, grassland

Question 51.
The desert animals have
A) Only morphological adaptations
B) Only physiological adaptations
C) They don’t have any adaptations
D) Both morphological and physiological adaptations
Answer:
D) Both morphological and physiological adaptations

Question 52.
This will result in plants if there are no stomata in terrestrial plants
A) No transpiration will occur
B) No exchange of gases will take place
C) There will be no affect on plants
D) Both A and B
Answer:
D) Both A and B

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 53.
The forests that grow where the rivers met with sea are
A) Mangrove
B) Ever forests
C) Mid region forest
D) Grasslands
Answer:
A) Mangrove

Question 54.
The food chain starts with
A) Primary consumers
B) Secondary consumers
C) Producers
D) Tertiary consumers
Answer:
C) Producers

Question 55.
In an Ecosystem, energy transfer from one ecosystem to another. Which is the base of the production of energy in an ecosystem?
A) Plants
B) Herbivores
C) Carnivores
D) Sun
Answer:
D) Sun

Question 56.
Desert is an ecosystem. The conditions are different when we compare other terrestrial ecosystem. Rainfall is very less. Plants does not grow properly. Water scarcity will be seen here. Ani-mals can adopt different types of adaptations.
Choose the correct adaptation seen in the animals.
A) able to live with water scarcity
B) able to live in hot conditions
C) they are nocturnals
D) all the given
Answer:
D) all the given

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 57.
Terrestrial Ecosystem : Forest :: Aquatic Ecosystem: ?
A) Desert
B) River
C) Grasslands
D) Mountain
Answer:
B) River

Question 58.
Which of the following is artificial Ecosystem?
A) Forest
B) Aquarium
C) Grasslands
D) Desert
Answer:
B) Aquarium

Question 59.
Which of the following influence more changes in an Ecosystem rapidly?
A) Strong winds
B) Earthquake
C) Fire accidents
D) Indiscriminate activities of human
Answer:
D) Indiscriminate activities of human

Question 60.
What is the reason for growing of roots deeply and spreads more in the Xerophytes?
A) To protect from the grazing of ani-mals
B) Water availability is less in sandy soil
C) It has thick and strong leaves
D) To protect from the desert hurricanes
Answer:
B) Water availability is less in sandy soil

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 61.
Hari advised to the farmers not to use high dose of pesticides. Guess the reason.
A) To reduce the expenditure
B) To protect the insects which are harmful to the crops
C) Food may be not tasty
D) The friendly insects will die which give high yield
Answer:
D) The friendly insects will die which give high yield

Question 62.
Forest is an example for Biodiversity. If all the tigers disappear from forest, result may be
a) Increase in the population of Foxes
b) Increase in the population of Herbivores
c) Increase in the population of Carnivores
d) The number of plants can decrease
Which of the above are suitable?
A) a, b and c
B) b, c and d
C) a and c
D) b and d
Answer:
D) b and d

AP 8th Class Biology Bits Chapter 7 Different Ecosystems with Answers

Question 63.
Teacher said that “it is our responsibility to conserve the mangroves.” The reason is
A) Food available for Acquatic animals
B) They were useful as nursery’s
C) They are protective areas for the endangered species
D) All the given
Answer:
D) All the given

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 6 Biodiversity and its Conservation on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 6th Lesson Biodiversity and its Conservation with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
The great Indian Bustard is found in
A) Nandyal
B) Giddalur
C) Kurnool
D) Europe
Answer:
C) Kurnool

Question 2.
Pick out the odd one.
A) Feathers
B) Hoofs
C) Crown
D) Tail
Answer:
B) Hoofs

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 3.
Rampachodavaram belongs to the district.
A) East Godavari
B) Khammam
C) Prakasam
D) Krishna
Answer:
A) East Godavari

Question 4.
Peacock love eating of
A) Lizards
C) Snakes
B) Birds
D) Frogs
Answer:
C) Snakes

Question 5.
Extinct means
A) existence
C) found earlier
B) see in future
D) vanish forever
Answer:
D) vanish forever

Question 6.
One of the following is the endangered species.
A) Dog
B) Cat
C) Lion
D) Wolf
Answer:
C) Lion

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 7.
Kiwi bird belongs to the country.
A) New Zealand
B) Australia
C) India
D) Africa
Answer:
A) New Zealand

Question 8.
The number of varieties of rice plants were grown in India are
A) 20,000
B) 30,000
C) 40,000
D) 50,000
Answer:
D) 50,000

Question 9.
These help in Pollination.
A) Birds
B) Snakes
C) Insects
D) Earthworms
Answer:
C) Insects

Question 10.
Government of India launched project to save tiger in the year.
A) 1971
B) 1972
C) 1973
D) 1974
Answer:
B) 1972

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 11.
Our state animal is
A) Loris
B) Black Buck
C) Deer
D) Stag
Answer:
B) Black Buck

Question 12.
Tiger population in India at present is
A) 3800
B) 4000
C) 5000
D) 8000
Answer:
A) 3800

Question 13.
Which of the following is endemic to India?
A) Peacock
B) Red spur fowl
C) Malabar Parakeet
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 14.
Government of India launched “Project Tiger” in the year
A) 1972
B) 1960
C) 1965
D) 1975
Answer:
A) 1972

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 15.
Wild life Conservation Act, came into force in the year
A) 1972
B) 1960
C) 1965
D) 1975
Answer:
A) 1972

Question 16.
Mancherial, once called as
A) Tiger valley
B) Leopard valley
C) Fox valley
D) Wolf valley
Answer:
A) Tiger valley

Question 17.
How many species become extinct throughout the world per day?
A) 27
B) 29
C) 30
D) 32
Answer:
A) 27

Question 18.
We can see Gooty Tarantula are
A) Guntur and Krishna districts
B) Nandyal and Giddalur district
C) Godavari district
D) Vizag district
Answer:
B) Nandyal and Giddalur district

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 19.
The great Indian Bustard is found in
A) Rollapadu Bird Sanctuary
B) Kolleru Bird Sanctuary
C) Srisailam National Park
D) Pulicot Sanctuary
Answer:
A) Rollapadu Bird Sanctuary

Question 20.
The following one is a most threatened bird.
A) Flying Fox
B) Greater Flamengo
C) The Indian Bustard
D) Pipet Bird
Answer:
C) The Indian Bustard

Question 21.
Planting new trees is called
A) Species
B) Deforestation
C) Desertification
D) Reforestation
Answer:
D) Reforestation

Question 22.
The species which have been lost forever are called
A) Threatened species
B) Rare species
C) Extinct species
D) Endangered species
Answer:
C) Extinct species

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 23.
Tiger Project was launched on
A) 1 -4-1973
B) 2-6- 1970
C) 15-8-1969
D) 1-7-1972
Answer:
D) 1-7-1972

Question 24.
Peacocks fond of
A) Horse
B) Lion
C) Snakes
D) Crows
Answer:
C) Snakes

Question 25.
Red List Book is published by
A) STF
B) IUWC
C) ICRISAT
D) NIN
Answer:
B) IUWC

Question 26.
The animals which are exclusively found in a particular area only are called
A) Extinct species
B) Endemic species
C) Endangered species
D) Threatened species
Answer:
B) Endemic species

Question 27.
Choose the correct matching from the following.
List – A — List – B
a) Deforestation — i) Red Data Book
b) Endangered species — ii) Cutting of forests
c) Record of animals and plants — iii) Tarantula
A) i – a, ii – b, iii – c
B) i – c, ii – b, iii – a
C) i – b, ii – a, iii – c
D) i – c, ii – a, iii – b
Answer:
D) i – c, ii – a, iii – b

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 28.
Choose the mismatched pair.
i) Invasive alien species — Peacock
ii) Endemic species — Hyderabad pigeon
iii) Flora and fauna — Plants and animals
A) i, iii
B) ii, iii
C) iii only
D) i, ii
Answer:
D) i, ii

Question 29.
It is the place where conservation of species takes place
A) Park
B) Zoo
C) Forest
D) Sanctuary
Answer:
D) Sanctuary

Question 30.
To make 1 ton of paper, how many trees have to cut?
A) 15 trees
B) 17 trees
C) 20 trees
D) 25 trees
Answer:
B) 17 trees

Question 31.
This bird migrates from Siberia
A) Herons
B) Pelicons
C) Flemingo
D) Siberian cranes
Answer:
D) Siberian cranes

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 32.
The main reason for decrease in tiger population.
A) Poaching
B) Destruction of habitats
C) Deforestation
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 33.
If tiger has to be saved, it’s ………… should be protected.
A) Friends
B) Trees
C) Lakes
D) Food web
Answer:
D) Food web

Question 34.
11th Global Biodiversity Summit was held in
A) New Delhi
B) Mumbai
C) Pune
D) Hyderabad
Answer:
D) Hyderabad

Question 35.
Birds migrate to longer distances for
A) Reproduction
B) Nestling
C) Food
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 36.
White tiger is endemic to
A) India
B) Siberia
C) Canada
D) China
Answer:
B) Siberia

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 37.
The success of “Tiger Project” lies in
A) Strict Anti Poaching
B) Scientific conservation methods
C) People’s support
D) Both A and B
Answer:
D) Both A and B

Question 38.
W.W.F. Stands for
A) Wild World Fund
B) World Wild Fund
C) World Wildlife Federation
D) None
Answer:
C) World Wildlife Federation

Question 39.
Kolleru Sanctuary is situated in
A) Guntur (dt)
B) Khammam (dt)
C) East Godavari (dt)
D) West Godavari (dt)
Answer:
D) West Godavari (dt)

Question 40.
Kangaroo is endemic to
A) New Zealand
B) Africa
C) Australia
D) Mexico
Answer:
C) Australia

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 41.
Krishna sanctuary is located in
A) Srikakulam
B) Krishna
C) Guntur
D) Both B & C
Answer:
D) Both B & C

Question 42.
Choose the correct matching.
List – A — List – B
i) Jim Carbet National Park — a) Assam
ii) Kaziranga National Park — b) Karnataka
iii) Ranganathittu Sanctuary — c) Uttarakhand
A) i – a, ii – b, iii – c
B) i – c, ii – b, iii – a
C) i – b, ii – a, iii – c
D) i – c, ii – a, iii – b
Answer:
D) i – c, ii – a, iii – b

Question 43.
Choose the correct matching.
List – A — List – B
i) National Parks — a) 448
ii) Tiger Reserves — b) 27
iii) Sanctuaries — c) 90
A) i – a, ii – b, iii – c
B) i – b, ii – c, iii – a
C) i – c, ii – a, iii – b
D) i – c, ii – b, iii
Answer:
D) i – c, ii – b, iii

Question 44.
This is one of the result of decrease of forest areas.
A) Rains increases
B) Temperature decreases
C) Population decreases
D) Animals like leopards and bears intruding into our living places
Answer:
D) Animals like leopards and bears intruding into our living places

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

By analyzing the data and choose the correct answers for 45 and 46.
Question 45.
The condiment plant (Sugandha dravyam) from the above table is
A) Orchids species
B) Sandalwood tree
C) Cycas
D) Rauwolfia serpentina
Answer:
A) Orchids species

Question 46.
Our national bird is
A) Pelican
B) Peacock
C) Niligiri langour
D) Loris
Answer:
B) Peacock

Question 47.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 1
Who am I?
A) Stag
B) Kashmir stag
C) Spotted Chital Deer
D) Black buck
Answer:
C) Spotted Chital Deer

Question 48.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 2
Can you identify this endangered bird?
A) Eagle
B) Great Indian Bustard
C) Kiwi
D) Vulture
Answer:
D) Vulture

Question 49.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 3
Can you identify this endangered animal?
A) Jungle pig
B) Jobi
C) Wild bore
D) Single horned Rhino
Answer:
D) Single horned Rhino

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 50.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 4
Can you identify this endangered animal?
A) Panda
B) Jungle cat
C) Loris
D) Night Rabbit
Answer:
C) Loris

Question 51.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 5
Name the endangered species shown in the picture.
A) Gorilla
B) Gibbon
C) Macaque
D) Black Spider Monkey
Answer:
D) Black Spider Monkey

Question 52.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 6
I am the king of the forest. But I am now endangered. Who am I ?
A) Tiger
B) African lion
C) Asiatic lion
D) None
Answer:
C) Asiatic lion

Question 53.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 7
Can you identify me? I am an insectivorous plant
A) Cycas
B) Pistia
C) Hydrilla
D) Nepenthes
Answer:
D) Nepenthes

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 54.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 8
I am an endangered plant species. I have very high commercial value. Who am I?
A) Teak
B) Rosewood
C) Mahagani
D) Sandalwood
Answer:
D) Sandalwood

Question 55.
The best suited slogan for conserva-tion of Biodiversity.
i) Save the lungs of the earth
ii) Hunting the wild life
iii) Be cruel towards Biodiversity
iv) Protect Nature, it protects Us
A) i & ii
B) ii & iii
C) iii & iv
D) i & iv
Answer:
D) i & iv

Question 56.
You got knowledge about biodiversity.
To conserve biodiversity what action will you perform?
A) Arranging of food grains to birds
B) Arranging of water to birds
C) Do not hunt to birds
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 57.
Match the following:
Group – A — Group – B
i. Flora and Fauna — a) Rhinocerous
ii. Endemic species — b) Hyderabad Pigeon
iii. Endangered species — c) Plants and animals
iv. Extinct — d) Peacock
V. Invasive alien species — e) Vanish forever
f) Crow
A) i – c, ii – d, iii – a, iv – e, v – b
B) i – a, ii – b, iii – c, iv – d, v – e
C) i – b, ii – a, iii – d, iv – c, v – e
D) i – e, ii – d, iii – c, iv – b, v – a
Answer:
A) i – c, ii – d, iii – a, iv – e, v – b

Question 58.
Which is the migratory bird?
A) Crow
B) Flemingo
C) Eagle
D) Parrot
Answer:
B) Flemingo

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 59.
Red data book is referred to
A) Information of endangered species of animals
B) Information of migratory birds
C) To know the information of different animals of various habitated
D) It is about disappeared species
Answer:
A) Information of endangered species of animals

Question 60.
Your friend arranged an artificial nests for birds on the terrace of his building. And also provided drinking water. What is your reaction on this activity?
A) It is not an encouraging activity
B) This is very great deed. I appreciate him
C) By this activity the birds go far away
D) I oppose this type of activities
Answer:
B) This is very great deed. I appreciate him

Question 61.
Which of the following explains what is species diversity?
A) The population of endangered species in a given region
B) The number of different species in a given region
C) The absence of any species becoming extinct in a given region
D) The number of species in that region which are not local to that region
Answer:
B) The number of different species in a given region

Question 62.
India shows.; a good number of endemic species. About 62% of world’s amphibians and 50% of lizards are endemic to ………… of India.
A) Himalayan
B) Western ghats
C) Aravali
D) Rajasthan desert
Answer:
B) Western ghats

Question 63.
Red data book consists
A) List of endangered, threatened species
B) List of common and endangered species
C) Rare and invasive species
D) Endemic species
Answer:
A) List of endangered, threatened species

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 64.
Why is the proper management of the environment important?
A) Humans can continue to live
B) Animals would not become extinct
C) The balance in nature can be preserved
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

Question 65.
What h the importance of the animal shown in the picture?
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 9
1) Most threatened species
2) This is called Gooty Tarantula
3) It appears in Himalayas
4) This is jerdon cursor bird.
Which of the above are correct ?
A) 1, 2 only
B) 3, 4 only
C) 1, 4 only
D) 2, 4 only
Answer:
A) 1, 2 only

Question 66.
This statement is true in case of a national park.
1) A large area hitched to conserve the wild life particularly the wild animal species in their natural habitat.
2) Place where conservation of spe-cies takes place with an objective of allowing human activities in a limited way without affecting the habitat.
A) only 1
B) both 1 and 2
C) only 2
D) none of these
Answer:
B) both 1 and 2

Question 67.
The Endemic species of Newzealand
A) Kangaroo
B) Peacock
C) Kiwi
D) Lion
Answer:
C) Kiwi

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 68.
Identify the migratory birds given below.
A) Siberian crane
B) Pelicans
C) Flamingos
D) Black Ducks
Answer:
A) Siberian crane

Question 69.
Plants or animals species found re-stricted to a particular area of a coun-try are called Endemic species. Identify the endemic species of Andhra Pradesh from below.
A) Kiwi bird
B) Ongole breed ox
C) Kangaroo
D) Vulture
Answer:
B) Ongole breed ox

Question 70.
Vinay brought the following material into the class room.
Plastic tube, wooden spoon, water, clean cotton cloth, old newspapers, wire screen, measuring jar, plastic wrap, blender, roller.
Which of the following can we make with above material?
A) Recycled paper
B) Compressed cardboard
C) Polythene paper
D) Cotton cloth
Answer:
A) Recycled paper

Question 71.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers 10
Teacher conducted the following activity with the students. What do you understand with this activity?
A) To count the households
B) To know the location of the houses
C) To understand the biodiversity of a habitation
D) To count the trees in the village
Answer:
C) To understand the biodiversity of a habitation

AP 8th Class Biology Bits Chapter 6 Biodiversity and its Conservation with Answers

Question 72.
What do you do to protect biodiversity?
A) Cuts the trees
B) Hunting the animals
C) Observe the environment regularly
D) Conduct plantation and do no harm to animals
Answer:
D) Conduct plantation and do no harm to animals

Question 73.
Once upon a time, there were more vultures appears at Sireesha’s village. Now they are not seen there. Her fa-ther said that the Vultures are going to extinct. In which book, it is to be recorded?
A) Red data book
B) Green data book
C) Black data book
D) Blue data book
Answer:
A) Red data book

Question 74.
Harika told that we have to “Recycle and use the paper”. Reason for it is:
A) To reduce the price of paper
B) To remove waste papers on the road
C) To waste the paper
D) To protect the environment by avoiding to cut the trees
Answer:
D) To protect the environment by avoiding to cut the trees

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 5th Lesson Attaining the Age of Adolescence with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
Adolescence age is between
A) 12 – 18 years
B) 10 – 19 years
C) 14-20 years
D) 11 – 12 years
Answer:
B) 10 – 19 years

Question 2.
Adolescents show interest to spend time with
A) infants
B) children
C) peer
D) old
Answer:
C) peer

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 3.
Adam’s apple is present in …………
A) Larynx
B) Pharynx
C) Oesophagus
D) Mouth
Answer:
A) Larynx

Question 4.
In adolescents the reproductive organs produce
A) hormones
B) gametes
C) pollen grain
D) none
Answer:
B) gametes

Question 5.
The legal age for marriage for girls is
A) 16 years
B) 18 years
C) 20 years
D) 21 years
Answer:
D) 21 years

Question 6.
The glands that play an important role in development of the reproductive system
A) salivary glands
B) gastric glands
C) endocrine glands
D) liver
Answer:
C) endocrine glands

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 7.
The character of living organisms is
A) digestion
B) respiration
C) nutrition
D) growth
Answer:
D) growth

Question 8.
The gland responsible for control emotions is
A) Testes
B) Ovaries
C) Pituitary
D) Adrenal
Answer:
C) Pituitary

Question 9.
The age between childhood and adulthood is
A) childhood
B) old age
C) adolescence
D) adulthood
Answer:
A) childhood

Question 10.
During adolescence children grow to the height of
A) minimum
B) maximum
C) normal
D) medium
Answer:
B) maximum

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 11.
Smokers percentage in Andhra Pradesh ……….
A) 60%
B) 70%
C) 68%
D) 80%
Answer:
C) 68%

Question 12.
The partial growth of Larynx is ………..
A) Adam’s apple
B) Voice box
C) Voice chamber
D) Thyroid
Answer:
A) Adam’s apple

Question 13.
The number of cartilage present in Larynx ………
A) 8
B) 9
C) 12
D) 10
Answer:
B) 9

Question 14.
Oil glands are ………
A) Sweat glands
B) Sebaceous glands
C) Lacremal glands
D) Serumenous glands
Answer:
B) Sebaceous glands

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 15.
First menstruation in girls is termed as ……….
A) Menopause
B) Hyrarche
C) Menarche
D) None
Answer:
C) Menarche

Question 16.
Legal age for marriage in Men ………
A) 18
B) 20
C) 21
D) 23
Answer:
C) 21

Question 17.
This element is essential for the production of RBC ……….
A) Magnesium
B) Boran
C) Iron
D) Zinc
Answer:
C) Iron

Question 18.
Secondary sexual characters are seen in ………..
A) Infants
B) Adolescents
C) Middle aged persons
D) Old people
Answer:
B) Adolescents

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 19.
Choose the correct matching from the following.
List – A — List – B
i) Psychologist — a) Adolescent education
ii) Red Ribbon club — b) Adolescent boys
iii) Adam’s Apple — c) Stanley Hall
A) i – a, ii – b, iii – c
B) i – c, ii – b, iii – a
C) i – a, ii – c, iii – b
D) i – c, ii – a, iii – b
Answer:
D) i – c, ii – a, iii – b

Question 20.
Identify the mismatched pair from the following.
i) Adrenalin — Controls emotions
ii) Testosterone — Production of sperm cells
iii) Leutinizing Hormone — Production of ovum
A) i, ii
B) ii, iii
C) iii only
D) i only
Answer:
C) iii only

Question 21.
‘Menopause’is seen in ……….
A) Adolescent girls
B) Adolescent boys
C) 50 – 55 aged women
D) 50 – 55 aged men
Answer:
C) 50 – 55 aged women

Question 22.
During adolescent voice of boys become ……..
A) Soft
B) Smooth
C) Loud
D) Harsh
Answer:
D) Harsh

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 23.
Pimples are due to the over activity of ……….. glands.
A) Sweat
B) Sebaceous
C) Serumian
D) None
Answer:
B) Sebaceous

Question 24.
We grow maximum height during ………..
A) Childhood
B) Adolescent
C) Adult
D) None
Answer:
B) Adolescent

Question 25.
Stoppage of menstruation is called ………
A) Menarche
B) Monarchy
C) Menopause
D) Monotony
Answer:
C) Menopause

Question 26.
Adolescence is an age of stress and strain, they need the help of ……..
A) Teachers
B) Parents
C) Friends
D) Both A and B
Answer:
D) Both A and B

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 27.
It is very essential for overall growth during adolescence ………..
A) Fast food
B) Fruits
C) Balanced Diet
D) None
Answer:
C) Balanced Diet

Question 28.
“Adolescence is the age of stress and strain” – this was said by ……….
A) Stanley Miller
B) Thomas Hall
C) Stanley Hall
D) Stanley Joseph
Answer:
C) Stanley Hall

Question 29.
This hormone is responsible for changes in girls during adolescence ……
A) Adrenalin
B) Estrogen
C) Testosteron
D) LH
Answer:
B) Estrogen

Question 30.
Menstruation in women is a …….
A) Sin
B) Superstition
C) Untouchable thing
D) Natural phenomenon
Answer:
D) Natural phenomenon

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Observe the following table.

Age in years % of fall height in boys % of full height in girls
13 88 95
14 92 98
15 95 99
16 98 99.5
17 99 100
18 100 100
19 100 100

Question 31.
The growth in height nearly stopped in boys is at the age of
A) 16 years
B) 17 years
C) 18 years
D) 19 years
Answer:
B) 17 years

Question 32.
Which period of age is the faster growing period for girls?
A) 13 to 14 years
B) 14 to 15 years
C) 15 to 16 years
D) 16 to 17 years
Answer:
B) 14 to 15 years

Question 33.
The growth rate is almost same in boys and girls is at the age of
A) 13 to 14 years for boys and girls.
B) 13 to 14 years for girls and 14 to 15 years for boys.
C) 14 to 15 years for girls and 15 to 16 years for boys.
D) 18 to 19 years for boys and girls.
Answer:
C) 14 to 15 years for girls and 15 to 16 years for boys.

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Read the information and choose the correct answer for 34 & 35.
Ductless glands are called as endocrine glands. Endocrine glands secretes chemical substances known as hormones. Pituitary, Adrenal, Testes and Ovaries are important endocrine glands. Pituitary gland stimulates other endocrine glands. Adrenalin is secreted by adrenal gland. It controls emotions. Testes releases the hormone Testosterone. It helps in the releasing of sperms, developing secondary sexual characteristics in males. Oestrogen hormone is secreted by ovaries. It helps in the releasing of ova, menstruation and developing
secondary sexual characters in females.

Question 34.
The hormone responsible for the production of spermatozoa is
A) Adrenalin
B) Testosterone
C) Oestrogen
D) Alone
Answer:
A) Adrenalin

Question 35.
Master of endocrine glands is
A) Pituitary
B) Adrenal gland
C) Testes
D) Ovaries
Answer:
B) Adrenal gland

Question 36.
This is the symbol of ………
AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers 1
A) NPEGEL
B) Red Ribbon Club
C) NCC
D) Scout
Answer:
B) Red Ribbon Club

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 37.
Name the endocrine gland that is present on kidney is called ……….
AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers 2
A) Thyroid
B) Adrenalin
C) Peneal body
D) Ovary
Answer:
B) Adrenalin

Question 38.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers 3
Write the name of the labelled area which acts as endocrine gland ………
A) Thymus
B) Thyroid
C) Pancreas
D) Pituitary
Answer:
C) Pancreas

Question 39.
Endocrine gland that is present near the heart ………
A) Thymus
B) Adrenalin
C) Pancreas
D) Pituitary
Answer:
A) Thymus

Question 40.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers 4
Name the labelled part shown in the adolescent boy.
A) Thyroid
B) Adam’s apple
C) Thorax
D) None
Answer:
B) Adam’s apple

Question 41.
As a responsible student of adolescent period you should practice
A) Good habits
B) Suitable life skills
C) Respect to mankind
D) All of these
Answer:
A) Good habits

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 42.
The best suited slogan to prevent early marriages.
A) Small girl like light, don’t make it dark
B) Please encourage child marriage.
C) Early marriages helpful the country
D) Strengthen children are born with early marriages
Answer:
A) Small girl like light, don’t make it dark

Question 43.
Red ribbon club create awareness among the people for this disease
A) AIDS
B) Dengue
C) Cancer
D) Malaria
Answer:
A) AIDS

Question 44.
As a student having understanding on changes in adolescence I will
A) agree physical changes
B) develop self confidence
C) maintain personal hygiene
D) all the above
Answer:
D) all the above

Question 45.
Match the following:
Group – A — Group -B
i. Testes — a) Ova
ii. Endocrine gland — b) Estrogen
iii. Menarche — c) Pituitary gland
iv. Female hormone — d) Sperm
v. Ovaries — e) First menstruation
vi. Male hormone — f) Testosterone
— g) Stoppage of menstruation
A) i – d, ii – c, iii – e, iv – b, v – a, vi – f
B) i – c, ii – d, iii – e, iv – b, v – f, vi – a
C) i – a, ii – b, iii – c, iv – d, v – e, vi – f
D) i – f, ii – a, iii – b, iv – e, v – c, vi – d
Answer:
A) i – d, ii – c, iii – e, iv – b, v – a, vi – f

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 46.
Which age group is known as adolescence period?
A) 8-13
B) 16 – 21
C) 13-19
D) 5 -10
Answer:
C) 13-19

Question 47.
The secretions of endocrine glands
A) Enzymes
B) Blood
C) Hormones
D) Saliva
Answer:
C) Hormones

Question 48.
Jaggery is a rich source of
A) Protein
B) Sodium
C) Fat
D) Iron
Answer:
D) Iron

Question 49.
These characters helps us to know adolescence in boys
A) Pimples appears on the face
B) Appears moustache on the face
C) Adam’s apple appears
D) Above said all characters
Answer:
D) Above said all characters

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 50.
The secretions of this gland controls emotions
A) Pancreas
B) Testes
C) Ovaries
D) Adrenal
Answer:
D) Adrenal

Question 51.
Which of the following is true about adolescence?
A) Adam’s apple appear more prominent in boys.
B) Shoulders grow wider in girls than boys.
C) There are no voice changes in boys compared to girls.
D) Muscles grow more prominently in girls than in boys.
Answer:
A) Adam’s apple appear more prominent in boys.

Question 52.
Incorrect sentence about sweat and pimples in adolescents.
A) It appears in adolescent age.
B) Sweat and sebaceous glands are very active.
C) Sometimes lead to infection.
D) Pimples are common skin disease.
Answer:
D) Pimples are common skin disease.

Question 53.
Raju’s voice is changed now. Find out which of the following stages he is in.
A) Adolescence
B) Early – childhood
C) Adult
D) Infant
Answer:
A) Adolescence

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 54.
Stanley Hall stated that
A) Adolescence is the age of stress and strain
B) Adolescence is the age of joy
C) Adolescence is not the age of distress
D) Adolescence is the age of relax
Answer:
A) Adolescence is the age of stress and strain

Question 55.
Find the wrong statements.
P. Secondary sexual characters are seen only in males
Q. Hormones control over the secondary sexual characters
R. The secretions of endocrine glands are called medicines
S. Adolescence is the period of imbalanced emotions
A) P and Q
B) R and S
C) P and R
D) Q and S
Answer:
C) P and R

Question 56.
Asa responsible student of adolescent period you should practice
A) Good habits
B) Suitable life skills
C) Respect to mankind
D) All of these
Answer:
D) All of these

Question 57.
Read the following statements and identify the changes occurred in Adolescence.
i) More interest to engage with friends than parents
ii) Voice changes in females
iii) Appears mustaches in males
iv) Attraction with opposite sex.
A) i, ii
B) i, ii , iii
C) i, iii, iv
D) ii, iv
Answer:
C) i, iii, iv

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 58.
Match the following.
A — B
1. Testis — a) Estrogen
2. Pituitary gland — b) Sperms
3. Ovaries — c) Main gland
4. Adrenal gland — d) Adrenalin
A) 1 – c, 2 – b, 3 – a, 4 – d
B) 1 – d, 2 – c, 3 – b, 4 – a
C) 1 – b, 2 – c, 3 – a, 4 – d
D) 1 – c, 2 – d, 3 – b, 4 – a
Answer:
C) 1 – b, 2 – c, 3 – a, 4 – d

Question 59.
At the age of 13 years a boy can grow maximum percentage of his actual height
A) 88
B) 92
C) 95
D) 98
Answer:
A) 88

Question 60.
Match the following:
i) Mammary glands — a)Release of Sperms
ii) Estrogen — b) Production of Milk
iii) Testosteron — c) Controls emotions
iv) Adrenalin — d) Release of Ovum
A) i) – b, ii) – c, iii) – a, iv) – d
B) i) – b, ii) – d, iii) – a, iv) – c
C) i) – c, ii) – b, iii) – d, iv) – a
D) i) – d, ii) – c, iii) – a, iv) – b
Answer:
B) i) – b, ii) – d, iii) – a, iv) – c.

Question 61.
Read the following statements related to Hormones
a) Reason for changes in the body
b) Start and stoppage of menstrual cycle
c) Controls sugar levels
d) Controls water
A) a, b, c
B) b, c, d
C) a, c, d
D) All the given
Answer:
D) All the given

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 62.
Testes : Sperms :: Ovary : ?
A) Ovum
B) Embryo
C) Zygote
D) Fallopian tube
Answer:
A) Ovum

Question 63.
What is the reason for getting pimples on the faces of both boys and girls in the Adolescence?
A) The secretions of sebaceous glands are very active at this stage
B) Hormones does not released
C) Uncleanliness
D) Heredity
Answer:
A) The secretions of sebaceous glands are very active at this stage

Question 64.
Estrogen : Milk :: Testosterone : ?
A) Release of sperms
B) Increase of breast
C) Anger
D) Pimples
Answer:
A) Release of sperms

Question 65.
Ganesh entered into the Adolescence stage. He looks very weak. Doctor advised him to take the food like leafy vegetables, jaggery and citrus family fruits which contains more Iron. What is the reason?
A) Bones are not strong
B) Does not have knowledge
C) Percentage of blood is very low
D) Muscles are very smooth
Answer:
C) Percentage of blood is very low

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

(66-67) Look at the picture and answer the questions.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers 5
Question 66.
What is the name of the organ?
A) Adam’s Apple
B) Sebaceous gland
C) Ovary
D) Adrenal gland
Answer:
A) Adam’s Apple

Question 67.
What changes do we see in adolescence with this organ?
A) Boys grow fast
B) Voice becomes harsh
C) Get pimples
D) Good thoughts
Answer:
B) Voice becomes harsh

Question 68.
Read the following sentences about your reaching the adolescence stage,
a) Do not want to listen to parent’s suggestions
b) Likes to stay with friends
c) Prefers to spend more time before the mirror
d) Wants to attract others
Which of the above are correct?
A) a, b, c
B) a, b, c, d
C) a, c, d
D) b, c, d
Answer:
B) a, b, c, d

AP 8th Class Biology Bits Chapter 5 Attaining the Age of Adolescence with Answers

Question 69.
Read the following slogans.
a) Take vaccines — Keep diseases far
b) Early marriages — Reasons for ill health
c) After 10th class No marriage — 11th class for you
d) Protect environment — Keep good health
In the above slogans, which are useful to give propaganda on child marriages?
A) a, b
B) b, c
C) c, d
D) a, d
Answer:
B) b, c

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 4 Reproduction in Animals on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 4th Lesson Reproduction in Animals with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
One of the following is the viviparous animal
A) Frog
B) Sparrow
C) Leopard
D) Crow
Answer:
C) Leopard

Question 2.
Epidermal hair is seen in this animal
A) Frog
B) Snake
C) Crow
D) Cat
Answer:
D) Cat

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 3.
Asexual reproduction is seen in the following
A) Hydra
B) Algae
C) Fungi
D) None
Answer:
A) Hydra

Question 4.
Binary Fission is seen in
A) Earth worm
B) Amoeba
C) Hydra
D) Monkey
Answer:
B) Amoeba

Question 5.
Female flower do not have this part
A) Ovary
B) Style
C) Stigma
D) Stamen
Answer:
D) Stamen

Question 6.
Male reproductive system consists of
A) Fallopian tube
B) Testes
C) Uterus
D) Ovary
Answer:
B) Testes

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 7.
Embryo develops in this part
A) Testes
B) Fallopian tube
C) Uterus
D) None
Answer:
C) Uterus

Question 8.
In this animal fertilization takes place externally
A) Frog
B) Hen
C) Deer
D) Crow
Answer:
A) Frog

Question 9.
The larva of frog is called
A) Caterpillar
B) Tadpole
C) Meggot
D) Wriggler
Answer:
B) Tadpole

Question 10.
Pollen grains are produced by
A) Male flower
B) Female flower
C) Calyx
D) Corolla
Answer:
A) Male flower

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 11.
Test tube babies are formed through
A) Test tubes
B) Testing kits
C) In Vitro Fertilization
D) External fertilization
Answer:
C) In Vitro Fertilization

Question 12.
Pregnancy period in human beings is
A) 150 days
B) 240 days
C) 270 – 280 days
D) 200 days
Answer:
C) 270 – 280 days

Question 13.
Pick out the odd one out.
A) Fish
C) Lizard
B) Frog
D) Camel
Answer:
D) Camel

Question 14.
Which of the following Oviparous?
A) Deer
C) Leopard
B) Tiger
D) Crow
Answer:
D) Crow

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 15.
The basic life process, which is essential for the continuation of the species
A) Respiration
B) Excretion
C) Circulation
D) Reproduction
Answer:
D) Reproduction

Question 16.
The scientist who performed cloning for the first time is ………..
A) Flemming
B) Jenner
C) Watson
D) Ian Wiimut
Answer:
D) Ian Wiimut

Question 17.
The transformation of larva into adult through drastic changes is called …..
A) Meosis
B) Mitasis
C) Metamorphosis
D) None
Answer:
C) Metamorphosis

Question 18.
Reproduction without release of male and female gametes Is called ……..
A) Asexual
B) Sexual
C) Budding
D) Binary fission
Answer:
A) Asexual

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 19.
Animals having both male and female reproductive organs are called …….
A) Unisexual animal
B) Bisexual animal
C) Hermaphrodite
D) None
Answer:
B) Bisexual animal

Question 20.
The mode of asexual reproduction in yeast cells …….
A) Binary fission
B) Budding
C) Conjugation
D) Fragmentation
Answer:
B) Budding

Question 21.
Internal fertilization takes place in
A) Fish
B) Amoeba
C) Salamander
D) Man
Answer:
D) Man

Question 22.
The larva of mosquito ……
A) Tadpole
B) Wriggler
C) Maggot
D) Nymph
Answer:
B) Wriggler

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 23.
The larva of housefly ……..
A) Tadpole
B) Maggot
C) Wriggler
D) Nymph
Answer:
B) Maggot

Question 24.
The respiratory organs in Tadpole larva …….
A) Lungs
B) Gills
C) Skin
D) None
Answer:
B) Gills

Question 25.
The function of mitochondria in sperm
A) Providing energy for it’s movements
B) Respiration
C) Excretion
D) Digestion
Answer:
A) Providing energy for it’s movements

Question 26.
Development of embryo takes place in ………….
A) Oviducts
B) Fallopian tubes
C) Vagina
D) Uterus
Answer:
D) Uterus

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 27.
Zygote is in this condition
A) Haploid
B) Diploid
C) Triploid
D) Tetraploid
Answer:
B) Diploid

Question 28.
This is an example for marsupials
A) Platipus
B) Echidna
C) Kiwi
D) Kangaroo
Answer:
D) Kangaroo

Question 29.
Choose the correct matching.
List – A — List – B
i) Budding — a) Amoeba
ii) Binary fission — b) Paramecium
iii) Conjugation — c) Hydra
A) i – b, ii – c, iii – a
B) i – a, ii – b, Iii – c
C) i – c, ii – a, iii – b
D) i – a, ii – c, iii – b
Answer:
C) i – c, ii – a, iii – b

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 30.
Identify the mismatched pair ………
i) Dolly – Frog
ii) Test tube baby – IVF
iii) Tadpole – Sheep
A) ii only
B) i, iii
C) i only
D) i, ii, iii
Answer:
B) i, iii

Question 31.
This will happen if all the organisms stop the process of reproduction.
i) There will be no affect for the organisms.
ii) Living organisms would not survive long.
iii) Some species will increase their numbers.
iv) All species will disappear
A) i and ii only
B) iii and iv only
C) ii and iv only
D) ii, iii and iv only
Answer:
C) ii and iv only

Question 32.
Observe the following diagram and choose the correct answer.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 1
A) Nucleus divides into two daughter nuclei in 4th diagram.
B) Two daughter amoebae are formed in 5th diagram.
C) Constriction in centre of nucleus is found in 2nd diagram.
D) The constriction still deepens and ready to cut into two parts in 6th diagram.
Answer:
C) Constriction in centre of nucleus is found in 2nd diagram.

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 33.
Observe the table and answer the following question.

Sl.No organism Type of fertilisation Habitat
1. Fish External fertilisation Water
2. Cat internal fertilisation Land
3. Frog External fertilisation Land and Water
4. Human being internal fertilisation Land

Which organism could be called as amphibian?
A) Fish
B) Cat
C) Frog
D) Human being
Answer:
C) Frog

Question 34.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 2
What is the process going on in Amoeba?
A) Excretion
B) Digestion
C) Binary fission
D) None
Answer:
C) Binary fission

Question 35.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 3
Identify this animal
A) Paramecium
B) Euglena
C) Amoeba
D) Hydra
Answer:
D) Hydra

Question 36.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 4
What is the process going on in the picture?
A) Digestion
B) Excretion
C) Binary fission
D) Fertilization
Answer:
D) Fertilization

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 37.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 5
What is the use of the labelled
A) Providing energy
B) Movements
C) Feeding
D) Excretion
Answer:
B) Movements

Question 38.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 6
What is the life process, going on in Hydra?
A) Binary fission
B) Budding
C) Conjugation
D) Fragmentation
Answer:
B) Budding

Question 39.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 7
This diagram shows / discripts
A) Binary fission in Euglena
B) Budding in Hydra
C) Budding in yeast
D) Binary fission in chlamydomonas
Answer:
B) Budding in Hydra

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 40.
What happen if a couple give birth to more than two babies?
i) Increasing in population
ii) Increasing in income
iii) Increasing in food problems
iv) Increasing in social and economic problems
A) i, ii and iii
B) ii, iii and iv
C) i, iii and iv
D) All of them
Answer:
C) i, iii and iv

Question 41.
Match the following.
Group – A — Group – B
i. Viviparous — a) Earthworm
ii. Oviparous — b) Zygote
iii. Invitro fertilization — c) Tadpole
iv. Asexual reproduction — d) Elephant
V. Sexual reproduction — e) Hen
vi. Hermaphrodite — f) Test tube baby
— g) Hydra
— h) The clone
A) i – d, ii – e, iii – f, iv – g, v – b, vi – a
B) i – e, ii – d, iii – g, iv – f, v – a, vi – b
C) i – a, ii – b, iii – g, iv – f, v – e, vi – d
D) i – b, ii – a, iii – f, iv – g, v – d, vi – e
Answer:
A) i – d, ii – e, iii – f, iv – g, v – b, vi – a

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 42.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 8
Identify the showing part in the picture.
A) Vasdeference
B) Testes
C) Penis
D) Uterus
Answer:
A) Vasdeference

Question 43.
How many daughter individuals are formed after binary fission in amoeba?
A) Only 1
B) Only 2
C) Only 4
D) More than 4
Answer:
B) Only 2

Question 44.
Which of the following can only reproduce inside the living cells of an organism?
A) Virus
B) Bacteria
C) Fungus
D) Protozoa
Answer:
A) Virus

Question 45.
Identify the correct sequence of developmental stages.
A) Embryo → Zygote → Foetus → Fertilization
B) Fertilization → Zygote → Foetus → Embryo
C) Fertilization → Zygote →Embryo → Foetus
D) Zygote → Embryo → Foetus → Fertilization
Answer:
C) Fertilization → Zygote → Embryo → Foetus

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 46.
Which of the following is necessary for internal fertilisation to occur but NOT necessary for external fertilisation?
A) Zygote is developed outside and then transferred inside the female body.
B) The sperm should reach inside the body of the female.
C) The ova should be released from the ovary.
D) The sperms have to be released in a water body like a pond.
Answer:
B) The sperm should reach inside the body of the female.

Question 47.
The nucleus of an organism X is inserted into an empty egg cell of an organism Y (devoid of nucleus) and allowed to develop in It till the foetus is fully formed. Which of the following is MOST likely to happen as a result?
A) It will produce an organism with characteristics of both X and Y.
B) It will produce a new type of organism different from both X and Y.
C) It will produce the exact copy of organism X.
D) It will produce the exact copy of organism Y.
Answer:
C) It will produce the exact copy of organism X.

Question 48.
External fertilization occurs in
A) Fish, Frog
B) Crow, Hen
C) Shebuffalo, Cow
D) Snake, Squirrel
Answer:
A) Fish, Frog

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 49.
Find out the Oviparous in the following
1) Shebuffalo
2) Parrot
3) Fish
4) Cow
5) Frog
6) Deer
A) 1, 4, 6
B) 1, 2, 6
C) 2, 3, 5
D) 5, 2, 1
Answer:
C) 2, 3, 5

Question 50.
The part which is absent in Male flower?
A) Calyx
B) Corolla
C) Stamen
D) Style
Answer:
D) Style

Question 51.
Choose the incorrect pair.
A) Hydra – Binary fission
B) Human – Internal fertilisation
C) Fish – External fertilisation
D) Birds – Internal fertilisation
Answer:
A) Hydra – Binary fission

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 52.
The period from zygote to fully developed foetus in humans
A) 120 – 180 days
B) 270 – 280 days
C) 310 – 320 days
D) 180 – 220 days
Answer:
B) 270 – 280 days

Question 53.
In this mode of reproduction gametes are not formed, one example is
A) sexual-man
B) asexual-hydra
C) sexual-frog
D) sexual-fowl
Answer:
B) asexual-hydra

Question 54.
The zygote divides repeatedly to develop
A) Off-spring
B) Embryo
C) Foetus
D) Egg
Answer:
B) Embryo

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 55.
The body parts that used for locomotion in Amoeba are
A) Contractile Vacuole
B) Cell membrane
C) Nucleus
D) seudopodia
Answer:
D) seudopodia

Question 56.
Identify the animals which undergoes external fertilisation.
i) Frog
ii) Fish
iii) Snake
iv) Dog
A) i, ii
B) i, iv
C) i, ii, iv
D) iii only
Answer:
A) i, ii

Question 57.
Which of these is useful for locomotion of sperm cell?
A) Head
B) Throat
C) Tail
D) All the above
Answer:
C) Tail

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 58.
The life process happening in the above picture is
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 9
A) Budding
B) Binary fission
C) Conjugation
D) Regeneration
Answer:
B) Binary fission

Question 59.
Which of the below said organs not related to female reproductive system?
A) Fallopian tubes
B) Uterus
C) Ovary
D) Seminal duct
Answer:
D) Seminal duct

Question 60.
The stage of embryo develops fully and all other parts are distinct is called
A) Foetus
B) Embryo
C) Zygote
D) Baby
Answer:
A) Foetus

Question 61.
“Pseudopodia” are the locomotory organs in
A) Amoeba
B) Paramecium
C) Bacteria
D) Spirogyra
Answer:
A) Amoeba

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 62.
Which questions are suitable to clarify your doubts about metamorphosis?
a) Is metamorphosis take place in animal lives in water?
b) What are the benefits of metamorphosis?
c) Is metamorphosis take place if a frog eggs kept in a dry bottle?
d) Why frog has tail?
A) a, b, c
B) b, c
C) c, d
D) d
Answer:
A) a, b, c

Question 63.
Bhavana observed an animal in the ZOO. She guessed it must be the ovipa-rous animal. What will be the reason?
a) It has feathers on its wings
b) No external ears appear
c) Seen hair on the skin
d) It has tail
Which of the above is suitable reasons?
A) a and c
B) b and d
C) d only
D) a and b
Answer:
D) a and b

(64-65) Look at the picture. Answer the Questions.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 10
Question 64.
Which system does the picture belong?
A) Female reproductive system
B) Male reproductive system
C) Nervous system
D) Excretory system
Answer:
B) Male reproductive system

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 65.
Identify the parts A, B, C in order.
A) Head, Neck, tail
B) Head, Tail, Neck
C) Tail, Neck, Head
D) Neck, Tail, Head
Answer:
A) Head, Neck, tail

Question 66.
Read the following parts of Spermatozoa.
a) Head
b) Mitochondria
c) Tail
d) Neck
Identify the parts helpful for locomotion.
A) a and c
B) b and c
C) a and b
D) b and d
Answer:
A) a and c

AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers

Question 67.
The picture represents
AP 8th Class Biology Bits Chapter 4 Reproduction in Animals with Answers 11
A) Binary fission in Amoeba
B) Budding in Hydra
C) Vegetative propagation in plants
D) Human reproductive system
Answer:
B) Budding in Hydra

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 3 Story of Microorganisms 1 on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 3rd Lesson Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 1.
Lactobacillus present in
A) Curd
B) Milk
C) Butter
D) All of these
Answer:
A) Curd

Question 2.
One of the following added to dough for preparing bread
A) Agar
B) Clostridium
C) Yeast
D) Bacillus
Answer:
C) Yeast

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 3.
…………. gas is released during fermentation.
A) Carbon dioxide
B) Hydrogen
C) Sulphur
D) All of these
Answer:
A) Carbon dioxide

Question 4.
Sugars are converted into ……….. by yeast
A) Proteins
B) Fats
C) Alcohol
D) None of these
Answer:
C) Alcohol

Question 5.
One of the following helps in curing the disease.
A) Antibiotics
B) Pain killers
C) Nutrients
D) Antigens
Answer:
A) Antibiotics

Question 6.
Immediate effect on disease are
A) Tablets
B) Syrups
C) Injections
D) All of these
Answer:
D) All of these

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 7.
The word vaccine comes from “vaca” which means
A) Cat
B) Horse
C) Cow
D) Cattle
Answer:
C) Cow

Question 8.
About 78% of air around us is
A) Oxygen
B) Hydrogen
C) Carbon
D) Nitrogen
Answer:
C) Carbon

Question 9.
Citrus canker of lemon is caused by
A) Virus
B) Bacteria
C) Protozoa
D) Insects
Answer:
B) Bacteria

Question 10.
Food poisoning is due to consumption of
A) Fresh fruits
B) Spoiled food
C) Raw food
D) Bad air
Answer:
B) Spoiled food

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 11.
Pencillin was discovered in this year
A) 1929
B) 1932
C) 1917
D) 1940
Answer:
A) 1929

Question 12.
Dr. Y. Subba Rao discovered the following.
A) Vaccine
B) Ampicillin
C) Tetracycline
D) B.C.G
Answer:
C) Tetracycline

Question 13.
Rabies vaccine was discovered by
A) Jenner
B) Pasteur
C) Leeuwenhoek
D) Robert Hooke
Answer:
B) Pasteur

Question 14.
Small pox virus was discovered by
A) Pasteur
B) Flemming
C) Jenner
D) Jonas Salk
Answer:
C) Jenner

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 15.
The vaccine that prevents Tuberculosis is
A) MMR
B) DPT
C) B.C.G
D) E.C.G
Answer:
C) B.C.G

Question 16.
Folic Acid discovery is associated with the following scientists
A) Jenner
B) Pasteur
C) Y. Subba Rao
D) Flemming
Answer:
C) Y. Subba Rao

Question 17.
Sugars are converted into alcohols by
A) Bacteria
B) Fungus
C) Yeast
D) Algae
Answer:
C) Yeast

Question 18.
Dengue and Chikungunya are spread by
A) Air
B) Water
C) Food
D) Mosquitoes
Answer:
D) Mosquitoes

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 19.
Sir Ronald Ross was awarded with Nobel Prize in the year
A) 1901
B) 1903
C) 1904
D) 1902
Answer:
D) 1902

Question 20.
Tikka disease can be seen in
A) Sugarcane
B) Groundnut
C) Paddy
D) Sorghum
Answer:
B) Groundnut

Question 21.
Food poisoning is due to this bacteria
A) Typhe
B) E-coli
C) Clostridium botulinum
D) Lactobacillus
Answer:
C) Clostridium botulinum

Question 22.
Choose the correct matching from the following.
List – A — List – B
i) Polio — a) B.C.G
ii) T.B — b) D.P.T
iii) Pertusis — c) Oral polio vaccine
A) i – b, ii – c, iii – a
B) i – c, ii – b, iii – a
C) i – b, ii – a, iii – c
D) i – c, ii – a, iii – b
Answer:
D) i – c, ii – a, iii – b

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 23.
Choose the mismatched pair from the following.
i) Varticella – Measles
ii) MMR – Mumps
iii) Tet – vac – Tetanus
A) ii, iii
B) iii only
C) i, ii
D) i only
Answer:
D) i only

Question 24.
This is also known as “Triple Antigen”
A) BCG
B) ECG
C) Tet-vac
D) DPT
Answer:
D) DPT

Question 25.
Vaccine for Polio was discovered by
A) Flemming
B) Jonas Salk
C) Y. Subba Rao
D) Jenner
Answer:
B) Jonas Salk

Question 26.
The word ‘Vaca’ is derived from vaccine, which means
A) Disease
B) Sheep
C) Cow
D) Medicine
Answer:
C) Cow

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 27.
Microorganisms which cause diseases are called
A) Vectors
B) Pathogens
C) Vaccines
D) Insects
Answer:
B) Pathogens

Question 28.
Milk is preserved by a method called
A) Sterilization
B) Pasteurization
C) Mineralization
D) None
Answer:
B) Pasteurization

Question 29.
Plasmodium causes this disease
A) AIDS
B) Typhoid
C) Malaria
D) Hepatitis
Answer:
C) Malaria

Question 30.
The disease of food poisoning is called
A) Botulism
B) Tetanus
C) Pertusis
D) Mumps
Answer:
A) Botulism

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 31.
This disease is completely eradicated from the world
A) AIDS
B) Malaria
C) Chicken pox
D) Measles
Answer:
D) Measles

Question 32.
Dr. Ronald Ross discovered that female mosquito was the carrier for plasmodium. This discovery was made in this city
A) Kolkata
B) Mumbai
C) Secunderabad
D) Goa
Answer:
C) Secunderabad

Question 33.
We should spray the following in the stagnated water pools to prevent the mosquito population?
A) Coconut oil
B) Kerosene
C) Olive oil
D) Water
Answer:
B) Kerosene

Question 34.
Housefly acts as carrier for
A) Typhoid
B) Cholera
C) Amoebiasis
D) All the above
Answer:
D) All the above

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 35.
Dr. Edward Jenner discovered Smallpox vaccine in this year
A) 1780
B) 1785
C) 1789
D) 1796
Answer:
D) 1796

Question 36.
Ritwik added some yeast powder to sugar solution and kept it for a day. The next day he will observe that
A) The solution tastes salty and has no smell
B) The solution turns into bluish black
C) The solution remains unchanged
D) The solution smells like alcohol and bubbles are seen on top
Answer:
D) The solution smells like alcohol and bubbles are seen on top

Question 37.
Bacteria present in curd is
A) Lactobacillus
B) Microbacterium tuberculosis
C) Vibrio comma
D) Salmonella
Answer:
A) Lactobacillus

Question 38.
The bacterium that is used as pesticide
A) E-coil
B) Lactobacillus
C) Bacillus thuringiensis
D) Stephalococus
Answer:
C) Bacillus thuringiensis

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 39.
Identify the microorganism present in the picture.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers 1
A) Anabina
B) Nostoc
C) E – coli
D) Yeast
Answer:
B) Nostoc

Question 40.
Identify the microorganism
AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers 2
A) Anabina
C) E – coli
B) Nostoc
D) Yeast
Answer:
A) Anabina

Question 41.
The sheep in this picture, are suffering from
AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers 3
A) Food and mouth disease
B) Anthrax
C) Encephalitis
D) None
Answer:
B) Anthrax

Question 42.
I am used as antibiotic. Who am I?
AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers 4
A) Yeast
C) Spirulina
B) E – coli
D) Pencillin
Answer:
D) Pencillin

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 43.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers 5
Name the labelled parts of the yeast ………
A) Daughter cells
B) Buds
C) Micro yeast
D) None
Answer:
B) Buds

Question 44.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers 6
Name the labelled parts of the picture
A) Roots
B) Stem
C) Nodules
D) None
Answer:
C) Nodules

Question 45.
Who saved the wine industry in France?
A) Jenner
B) Pasteur
C) Flemming
D) Y. Subba Rao
Answer:
B) Pasteur

Question 46.
“The germ theory of diseases” was proposed by
A) Jenner
B) Flemming
C) Jonas Salk
D) Pasteur
Answer:
D) Pasteur

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 47.
The scientist associated with Anthrax vaccine
A) Jenner
B) Flemming
C) Y. Subba Rao
D) Pasteur
Answer:
D) Pasteur

Question 48.
Name the scientist who saved the silk industry in Germany and France …..
A) Flemming
B) Jenner
C) Robert Hooke
D) Pasteur
Answer:
D) Pasteur

Question 49.
Name the scientist, who experimen-tally proved that microorganisms could be killed by boiling in 1768
A) Pasteur
B) Jenner
C) Lazzaro Spallanzani
D) Flemming
Answer:
C) Lazzaro Spallanzani

Question 50.
Examples for Antibiotics
A) Tetracycline
B) Streptomycin
C) Erythromycin
D) All the above
Answer:
D) All the above

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 51.
Tetracycline cures
A) Typhoid
B) Tuberculosis
C) Plague
D) AM the above
Answer:
D) AM the above

Question 52.
Oral polio vaccine was discovered by
A) Dr. Albert Sabin
B) Dr. Jonas Salk
C) Jenner
D) Flemming
Answer:
A) Dr. Albert Sabin

Question 53.
Match the following
Group – A — Group – B
i. Flemming — a) Anthrax vaccine
ii. Ross — b) First antibiotic
iii. Jonas salk — c) Smallpox
iv. Jenner — d) Anopheles
v. Pasteur — e) Aureomycin
f) Polio vaccine
A) i – c, ii – a, iii – d, iv – f, v – b
B) i – d, ii – b, iii – a, iv – c, v – f
C) i – a, ii – c, iii – f, iv – d, v – b
D) i – b, ii – d, iii – f, iv – c, v – a
Answer:
D) i – b, ii – d, iii – f, iv – c, v – a

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 54.
The disease septicemia is caused by
A) Bacteria
B) Virus
C) Protozoan
D) Fungi
Answer:
A) Bacteria

Question 55.
Name the bacterium that exhibits symbiotic relation with Leguminous plants
A) Lactobacillus
B) Bacillus Thuringeinsis
C) Xanthomonas
D) RMzobium
Answer:
D) RMzobium

Question 56.
What will happen if we use vaccines containing strong or potent disease causing microorganisms?
A) There are high chances of getting infected with the disease.
B) More antibodies will be developed and we will be protected against the disease.
C) More useful microorganisms will grow in the intestine.
D) All the bacteria – both useful and harmful will be destroyed in the body.
Answer:
A) There are high chances of getting infected with the disease.

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 57.
Ambika has a milk factory, they carry out pasteurisation of milk. During this process, milk is heated upto 70 degrees C for 15 to 30 seconds and then stored. This prevents growth of most micro-organisms.
Which of the following activities also uses heat for controlling the growth of microbes
A) Raju is a businessman and he packs dry fruits in a air tight container for a long journey.
B) Radha is a chef and makes jams by adding sugar to cooked fruit.
C) David is a doctor and he sterilises the materials for surgery in his sterilisation chamber.
D) Salim is a farmer and sprays pesticides on his crops.
Answer:
C) David is a doctor and he sterilises the materials for surgery in his sterilisation chamber.

Question 58.
Which of the following may be caused by consumption of antibiotics?
A) Food poisoning can occur
B) Useful microorganisms in the intestine may be killed
C) Conversion of sugar into alcohol by fermentation
D) Development of antibodies against disease causing microbes
Answer:
B) Useful microorganisms in the intestine may be killed

Question 59.
Which of the following diseases are affected with virus?
A) Typhoid, Diarrhoea
B) Malaria, Amoebiasis
C) Conjunctivitis, Chicken pox
D) Heart Diseases
Answer:
C) Conjunctivitis, Chicken pox

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 60.
Match the following.
1) Red rot disease — a) Sheep
2) Anthrax — b) Hen
3) Birdflu — c) Sugarcane
A) 1 – a, 2 – b, 3 – c
B) 1 – b, 2 – a, 3 – c
C) 1 – c, 2 – a, 3 – b
D) 1 – b, 2 – c, 3 – a
Answer:
C) 1 – c, 2 – a, 3 – b

Question 61.
Rabies disease is caused by
A) The mosquito bite
B) The bite of dog
C) Injuries
D) Contaminated food
Answer:
B) The bite of dog

Question 62.
Study the following statements and find out which is the correct one.
I) We take vaccine when we are suffering from fever
II) To prevent polio we must take antibiotic
A) I – is wrong, II – is correct
B) I and II are correct
C) Both are wrong
D) I – is correct and II – is wrong
Answer:
C) Both are wrong

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 63.
The foot of buffalo effected with a disease, it can’t walk properly. What disease it would be?
A) Anthrax
B) Small pox
C) Rabies
D) Hoof and mouth
Answer:
D) Hoof and mouth

Question 64.
Choose the suitable question for a doctor to know about the uses of vaccines in our body.
A) We will be healthy by taking vaccine?
B) Is vaccines are more useful than antibiotics?
C) How vaccines are work in our body?
D) Are we effect by the fever by taking vaccine?
Answer:
C) How vaccines are work in our body?

Question 65.
Which of the following would be followed by you to keep away from the diseases?
A) I drink boiled water
B) I take food when it is hot
C) I keep my premises clean
D) All above
Answer:
D) All above

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 66.
Which microorganism are used in preparation of cake in Bakery?
A) Yeast
B) Lactobacillus
C) Virus
D) Rhizopus
Answer:
A) Yeast

Question 67.
To protect your health which precautions would be taken
A) Take preserved drinking water in the bottles
B) Take boiled water
C) Use tap water for drinking
D) Drink well water.
Answer:
B) Take boiled water

Question 68.
Which of the following diseases mainly spreads through air?
A) Tuberculosis
B) AIDS
C) Typhoid
D) Malaria
Answer:
A) Tuberculosis

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 69.
Disease-causing microorganisms are killed directly by consuming
A) Antiseptics
B) Antibiotics
C) Vitamin supplements
D) Curd
Answer:
B) Antibiotics

Question 70.
Find the mosaic disease from the following picture.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers 7
Answer:
D)

Question 71.
What will happen if you add yeast to dough in the following?
1) Decrease in temperature
2) An increase in the volume of substance
3) An increase in the amount of released water by yeast cells
4) The release of CO2 gas
A) 1,2 only
B) 2, 3 only
C) 2, 4 only
D) 4 only
Answer:
C) 2, 4 only

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 72.
An example of a microorganism that is a friend of farmer
A) Rhizobium
B) Lactobacillus
C) Penicillin
D) Amoeba
Answer:
A) Rhizobium

Question 73.
The first vaccine discovered by this scientist in the year
A) Edward Jenner-1696
B) Ronald Ross-1796
C) Edward Jenner-1796
D) Louis Pasteur -1696
Answer:
C) Edward Jenner-1796

Question 74.
Find the mis-match.
A) Root nodules – rhizobium
B) Malaria-virus
C) Citrus canker-virus
D) Red rot of sugar cane – fungi
Answer:
B) Malaria-virus

Question 75.
Typhoid, cholera, diarrhoea, dysentery and jaundice are
A) Water borne diseases
B) Air borne diseases
C) Both
D) None
Answer:
A) Water borne diseases

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 76.
The bacteria which symbioses with legume plant are
A) Rhyzobium
B) Clostridium
C) Lactobacillus
D) Penicillin
Answer:
A) Rhyzobium

Question 77.
Which one of these is preserved in pasteurisation method?
A) Fruit Juices
B) Milk
C) Food
D) Meat
Answer:
B) Milk

Question 78.
Antibiotics are used to kill the Micro-organisms which are cause for dis¬eases. Antibiotics prepared from
A) Fungi
B) Algae
C) Protozoan
D) Bacteria
Answer:
A) Fungi

Question 79.
Legume plants have root nodules. Rhizobium bacteria is present in the root nodules. The bacterium provides nitrates to the plant, which gives shelter to the bacterium. This relationship is called
A) Symbiosis
B) Parasitism
C) Autotrophic nutrition
D) Correlation
Answer:
A) Symbiosis

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 80.
The microorganism which turns milk into curd
A) Lactobacillus
B) Rhizopus
C) Plasmodium
D) Spirogyra
Answer:
A) Lactobacillus

Question 81.
Read the following sentences about viruses. Identify the wrong statement.
A) They are big in size than bacteria
B) Causative organism for Swineflu and Polio
C) They are the link between living and non-living organisms
D) They are the causative microbes for the diseases both in plants and animals
Answer:
A) They are big in size than bacteria

Question 82.
Read the following statements.
P) Vaccines are used to prevent the diseases.
Q) Anti-bodies for causative microorganisms produced in the body by vaccination.
In the above sentences.
A) P is correct and Q is correct explanation
B) P is incorrect but Q is correct explanation
C) P is correct but Q is incorrect explanation
D) P is incorrect and Q is also incorrect explanation
Answer:
A) P is correct and Q is correct explanation

Question 83.
The first scientist who proved that microorganism could be killed by boiling?
A) Louis Pasteur
B) Lazzaro Spallanazani
C) Alexander Flemming
D) Yellapreggada Subba Rao
Answer:
C) Alexander Flemming

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 84.
Read the names of the diseases given below.
Small pox, Hepatitis, Mumps, Tetanus, Whooping cough
A) all are skin diseases
B) all are occured by bacteria
C) vaccines are discovered for all the above diseases
D) they occur only in adults
Answer:
C) vaccines are discovered for all the above diseases

Question 85.
Which of the following questions are suitable to clarify your doubts on contageous diseases?
A) Why do diseases occur?
B) What happens when we are affected by a disease?
C) Why is fever not a contaminated disease?
D) What precautions do we follow to avoid contaminated diseases?
Answer:
D) What precautions do we follow to avoid contaminated diseases?

(86-88) Look at the picture and answer the questions.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers 8
Question 86.
Which of the material is added to myda dough in the experiment?
A) Bacteria
B) Yeast
C) Baking soda
D) Iodine
Answer:
B) Yeast

Question 87.
What is the name of the process occured in the experiment?
A) Transpiration
B) Condensation
C) Fermentation
D) Diffusion
Answer:
C) Fermentation

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 88.
Which gas is released in the experiment?
A) Oxygen
B) Carbondioxide
C) Nitrogen
D) Hydrogen
Answer:
B) Carbondioxide

Question 89.
Ravi mixed yeast to sugar solution. What changes may be observed by him?
a) It turned into Alcohol
b) Oxygen gas is released
c) CO2 will release
d) Cold drink is prepared
Which of the above are correct?
A) a and c
B) a and b
C) a and d
D) None of the given
Answer:
A) a and c

Question 90.
You want to give suggestions to your villagers for the prevention of diseases, which of the following are correct?
A) Should not eat contaminated food
B) Drink safe and clean water
C) Keep the surrounding environment clean
D) All the given
Answer:
D) All the given

AP 8th Class Biology Bits Chapter 3 Story of Microorganisms 1 with Answers

Question 91.
To avoid spoiling of pickles at my home, I have to Martm
A) Open the lid and keep open the Jar
B) Mix with salt, chilli powder and oil
C) Shall keep in moisture place
D) Heating it frequently
Answer:
B) Mix with salt, chilli powder and oil

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 2nd Lesson Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
Microbiology as a science born in
A) 1674
B) 1686
C) 1574
D) 1474
Answer:
A) 1674

Question 2.
Single lens microscope magnifies
A) 3
B) 300
C) 3000
D) 30
Answer:
B) 300

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 3.
Animalcules are
A) Bacteria
B) Fungi
C) Algae
D) All of these
Answer:
A) Bacteria

Question 4.
Green strands of pond water are
A) Bacteria
B) Fungi
C) Algae
D) All of these
Answer:
C) Algae

Question 5.
Bacteria in buttermilk is
A) Lactobacillus
B) Nitro bacter
C) Ecoli
D) All the above
Answer:
A) Lactobacillus

Question 6.
Bacteria stained by
A) Crystal violet
B) Crystal blue
C) Safranin
D) Crimson red
Answer:
A) Crystal violet

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 7.
Micro arthropod is
A) Scabies mite
B) Spirogyra
C) Amoeba
D) Yeast
Answer:
A) Scabies mite

Question 8.
Protozoan is
A) Scabies mite
B) Spirogyra
C) Amoeba
D) Yeast
Answer:
C) Amoeba

Question 9.
Typhoid is caused by
A) Bacteria
B) Virus
C) Protozoa
D) All the above
Answer:
A) Bacteria

Question 10.
Amoebiasis is caused by
A) Bacteria
B) Virus
C) Protozoa
D) All the above
Answer:
C) Protozoa

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 11.
“Bread mould” is
A) Agaricus
B) Mushroom
C) Pencillium
D) Rhizopus
Answer:
D) Rhizopus

Question 12.
Which are considered as the interlink between living and non-living organisms?
A) Algae
B) Bacteria
C) Viruses
D) Protozoans
Answer:
C) Viruses

Question 13.
Viruses reproduce only when they are in
A) Air
B) Water
C) Soil
D) Host living cell
Answer:
D) Host living cell

Question 14.
Scabies is caused by
A) Bed bug
B) Housefly
C) Agaricus
D) Scabies bug
Answer:
D) Scabies bug

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 15.
Important microorganisms that help in increasing soil fertility by decomposing biomass are
A) Bacteria
B) Algae
C) Micro – Arthropoda
D) Virus
Answer:
C) Micro – Arthropoda

Question 16.
AIDS is caused by
A) TMV
B) Ebola
C) HIV
D) None
Answer:
C) HIV

Question 17.
Which of the following is caused by Bacteria?
A) AIDS
B) Typhoid
C) Amoebiasis
D) Scabies
Answer:
B) Typhoid

Question 18.
Pick out the ‘odd man’ out
A) Amoeba
B) Spirogyra
C) Euglena
D) Vorticella
Answer:
B) Spirogyra

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 19.
Pick out the odd man out
A) Rhizopus
B) Pencillium
C) Mushroom
D) Spirulina
Answer:
D) Spirulina

Question 20.
Bacteria that is present in the intestine is useful in
A) Excretion
B) Digestion
C) Absorption
D) Assimilation
Answer:
B) Digestion

Question 21.
‘Septicemia’ means
A) Poisoning of body
B) Poisoning of blood
C) Poisoning of organs
D) Poisoning of brain
Answer:
B) Poisoning of blood

Question 22.
Amoebiasis is caused by
A) Algae
B) Fungi
C) Micro Arthropods
D) Protozoans
Answer:
D) Protozoans

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 23.
The top 8 inches of soil of one acre may contain ………….. of bacteria and fungi.
A) \(\frac{1}{2}\) kg
B) 5 \(\frac{1}{2}\) tons
C) 1 ton
D) 1 kg
Answer:
B) 5 \(\frac{1}{2}\) tons

Question 24.
Choose the correct matching from the following.
List – A — List -B
i) Lactobacillus — a) Root nodules
ii) Rhizobium — b) Alcohol
iii) Yeast — c) Curd
A) i – a, ii – b, iii – c
B) i – c, ii – a, iii – b
C) i – b, ii – a, iii – c
D) i – c, ii – b, iii – a
Answer:
B) i – c, ii – a, iii – b

Question 25.
Identify the mismatched pair.
i) Malaria — Protozoa
ii) Septicemia — Virus
iii) Swine flu — Bacteria
A) i, iii
B) ii, iii
C) i, ii
D) i only
Answer:
B) ii, iii

Question 26.
Choose the correct matching.
List – A — List -B
i) Polio — a) Tobacco
ii) TB — b) Bacteria
iii) TMV — c) Virus
A) i – b, ii – a, iii – c
B) i – c, ii – a, iii – b
C) i – a, ii – b, iii – c
D) i – c, ii – b, iii – a
Answer:
D) i – c, ii – b, iii – a

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 27.
Viruses can be observed through ………..
A) Simple microscope
B) Compound microscope
C) Electron microscope
D) None
Answer:
C) Electron microscope

Question 28.
Microbiology is the science of …………
A) Fungi
B) Algae
C) Virus
D) Microorganisms
Answer:
D) Microorganisms

Question 29.
Spirulina is used in the preparation of …….
A) Medicines
B) Proteins
C) Carbohydrates
D) Both A and B
Answer:
D) Both A and B

Question 30.
Microorganisms were first studied by ………
A)Jenner
B) Ross
C) Leeuwenhoek
D) Robert Hooke
Answer:
C) Leeuwenhoek

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 31.
Which converts milk into curd?
A) E – coli
B) Yeast
C) Rhizobium
D) Lactobacillus
Answer:
D) Lactobacillus

Question 32.
Umbrella like growth over rotten materials of dumped wastes ……….
A) Rhizopus
B) Azolla
C) Nostoc
D) Mushroom
Answer:
D) Mushroom

Question 33.
Microorganisms grow on other organisms are
A) Parasites
B) Saprophites
C) Autotrophs
D) Heterotrophs
Answer:
A) Parasites

Question 34.
Animalcule is nothing but ………..
A) Virus
B) Bacteria
C) Fungus
D) Algae
Answer:
B) Bacteria

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 35.
This will happen if butter milk is added to luke warm milk.
A) Milk would be spoiled
B) Curd would be formed in 2 or 3 hours
C) Curd would be formed in a long time
D) Curd would not be formed
Answer:
B) Curd would be formed in 2 or 3 hours

Question 36.
This chemical is used in bacterial staining ………
A) Methyle Blue
B) Methyl Orange
C) Janus Green
D) Crystal Violet
Answer:
D) Crystal Violet

Question 37.
For the observation of fungi, we use this …………
A) Rotten bread
B) Pond water
C) Grape juice
D) Buttermilk
Answer:
A) Rotten bread

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 38.
Lactobacillus can be seen in ………..
A) Water
B) Rotten vegetable
C) Buttermilk
D) Bread
Answer:
C) Buttermilk

Question 39.
Protozoans can be observed in ………..
A) Pond water
B) Hay decoction
C) Bread
D) Potato
Answer:
B) Hay decoction

Question 40.
Disease causing microbes spread through
A) Air
B) Water
C) Vectors
D) Above all
Answer:
D) Above all

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 41.
Name the labelled part of the fungus ………….
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 1
A) Hyphae
B) Body
C) Spores
D) Conidiospores
Answer:
D) Conidiospores

Question 42.
Name the micro-organism present in the diagram.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 2
A) Agaricus
B) Rhizopus
C) Penicillium
D) Aspergillus
Answer:
B) Rhizopus

Question 43.
Name the microorganism present in the diagram.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 3
A) Rhizopus
B) Penicillium
C) Spirogyra
D) Spirulina
Answer:
B) Penicillium

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 44.
The given microorganism belongs to ……….
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 4
A) Algae
B) Fungi
C) Protozoa
D) Virus
Answer:
C) Protozoa

Question 45.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 5
I’m responsible for causing a deadly disease. Who am I?
A) TMV
B) Swine flu virus
C) HIV
D) Ebola
Answer:
C) HIV

Question 46.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 6
I am responsible for mosaic disease in Tobacco. Who am I?
A) HIV
B) Polio virus
C) Smallpox virus
D) TMV
Answer:
D) TMV

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 47.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 7
Name the micro-organism present in the picture.
A) Spirogyra
B) Diatom
C) Spirulina
D) Ceratium
Answer:
B) Diatom

Question 48.
We should clean our hands with soap before eating because
A) Washing is our hobby
B) Washing makes our hands hygenic
C) Washing makes our hands perfume
D) We eat more food
Answer:
B) Washing makes our hands hygenic

Question 49.
Match the following:
Group – A — Group – B
i. Eyelash mite — a) Virus
ii. Cholera — b) Algae
iii. Polio — c) Micro arthropod
iv. Chara — d) Bacteria
v. Bread mould — e) Protozoa
f) Fungus
A) i – f, ii – b, iii – a, iv – d, v – c
B) i – c, ii – d, iii – a, iv – b, v – f
C) i – b, ii – f, iii – d, iv – a, v – c
D) i – a, ii – b, iii – c, iv – d, v – f
Answer:
B) i – c, ii – d, iii – a, iv – b, v – f

Question 50.
Which of the following belongs to Fungi?
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 8
Answer:
B)

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 51.
Which of the following belongs to protozoa?
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 9
Answer:
D)

Question 52.
Match the following
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 10
A) a-1, b-3, c-2, d-4
B) a – 3, b – 5, c -1, d – 4
C) a-3, b-2, c-4, d -1
D) a – 3, b – 5, c – 4, d -1
Answer:
D) a – 3, b – 5, c – 4, d -1

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 53.
Choose the unicellular organism which is green in colour.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell The Basic Unit of Life with Answers 11
Answer:
B)

Question 54.
Match the following.
1. Bacteria — a) Paramecium
2. Virus — b) E.coli
3. Fungi — c) TMV
4. Protozoan — d) Rhizopus
A) 1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – a
B) 1 – b, 2 – d, 3 – c, 4 – a
C) 1 – c, 2 – b, 3 – d, 4 – a
D) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d
Answer:
A) 1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – a

Question 55.
The following is called a bridge be-tween living and non-living things.
A) Bacteria
B) Viruses
C) Fungi
D) Algae
Answer:
B) Viruses

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 56.
Read the below sentences. Select the right statements.
a) All the Fungi species are microbes
b) We can see Bacteria with naked eye
c) Microbes lives in water, air and soil
d) All the Arthropodas are microbes
A) a, b, c
B) b, c, d
C) b and c
D) a and c
Answer:
D) a and c

Question 57.
We can see green colour in stagnated water because of the algae growning in it. But many algae does not see with naked eyes. Identify the algae which can be seen with naked eye.
A) Spirogyra
B) Spirulina
C) Seratium
D) Chlamydomonas
Answer:
A) Spirogyra

Question 58.
Read the statements about micro arthropods.
P) They increase soil fertility.
Q) Causative organisms for skin disease like scabies.
In the above sentences,
A) P is only correct
B) Q is only correct
C) Both P and Q are correct
D) Both P and Q are wrong
Answer:
C) Both P and Q are correct

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 59.
Rajesh is trying to observe with the material like black coloured bread, slide, microscope. Guess what he may be observed.
A) Fungi
B) Algae
C) Bacteria
D) Protozoan
Answer:
A) Fungi

Question 60.
Identify the correct order of stages to observe the bacteria in buttermilk.
a) Slowly heat the slide.
b) Wash the slide gently with water after heating the slide.
c) Put a drop of buttermilk on the slide.
d) Drop crystal voilet solution on the slide.
A) a, b, c, d
B) b, c, d, a
C) c, b, a, d
D) c, a, d, b
Answer:
D) c, a, d, b

Question 61.
Read the following stages of making the protozoan slide in the laboratory and identify the correct order.
a) Observe the slide under Micro¬scope.
b) Take a drop of water collected along with the hay.
c) Put cover slip on the water drop on the slide.
d) Soak dry hay for 3 – 4 days into the water.
A) a, b, c, d
B) c, b, d, a
C) d, b, c, a
D) d, b, a, c
Answer:
C) d, b, c, a

AP 8th Class Biology Bits Chapter 2 Cell: The Basic Unit of Life with Answers

Question 62.
Look at the flow chart. Write correct example in Boxes.
Identify the organisms in A, B, C places orderly.
A) Lactobacillus, Pencillin, Plasmodium
B) Pencillin, Plasmodium, Lactobacillus
C) Lactobacillus, Plasmodium, Pencillin
D) Plasmodium, Pencillin, Lactobacillus
Answer:
A) Lactobacillus, Pencillin, Plasmodium

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 1 What is Science? on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 1st Lesson What is Science? with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
The way that was followed by scientists is called
A) Enlightenment Method
B) Questioning Method
C) Scientific Method
D) Supportive Method
Answer:
C) Scientific Method

Question 2.
Science is a tool for searching
A) Truths of nature
B) Amazing to think
C) Many problems
D) History of nature
Answer:
A) Truths of nature

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Question 3.
A Geologist examines the …………..
A) Territorial behaviours
B) Distribution of fossils
C) Rate of reaction
D) Angular momentum
Answer:
B) Distribution of fossils

Question 4.
Science is an organized study of knowledge which is based on
A) Controlled conditions
B) Phenomena
C) Experimentation
D) Observation
Answer:
C) Experimentation

Question 5.
Which language does the word ‘science’ come from?
A) English
B) Persian
C) Greek
D) Latin
Answer:
D) Latin

Question 6.
Who tries to understand how certain conditions are passed from one generation to another generation?
A) Geologist
B) Biologist
C) Geneticist
D) Ecologist
Answer:
C) Geneticist

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Question 7.
Marigold seeds sprout best in a combination of which soil?
A) Clay, sandy and potting soil
B) Red, clay and black
C) Black, sandy and potting soil
D) In all soils
Answer:
A) Clay, sandy and potting soil

Question 8.
What are the good ways to display data so that it can he interpreted by others?
A) Graph
B) Tables
C) Charts
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 9.
“Study of birds”
A) Paleo Botany
B) Zoogeography
C) Physiology
D) Ornithology
Answer:
D) Ornithology

Question 10.
It helps in exploring the secrets of nature
A) Social studies
B) Commerce
C) Economics
D) Science
Answer:
D) Science

Question 11.
‘Scientia’ is a word that belongs to
A) Greek
B) Latin
C) French
D) English
Answer:
B) Latin

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Question 12.
The word ‘Scientia’ mean
A) Truth
B) Experiment
C) Knowledge
D) Intelligence
Answer:
C) Knowledge

Question 13.
Scientists use this skill in data analysis
A) Work skill
B) Language
C) Experiment
D) Hypothesis
Answer:
C) Experiment

Question 14.
This is the first step in Scientific method
A) Display of results
B) Observing
C) Experiment
D) Hypothesis
Answer:
B) Observing

Question 15.
Tables, charts, graphs are useful in
A) Hypothesis
B) Experiment
C) Display of data
D) Observing
Answer:
C) Display of data

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Question 16.
A possible answer that can be tested is
A) Generalisation
B) Theory
C) Hypothesis
D) None
Answer:
C) Hypothesis

Question 17.
The primary or fundamental step in scientific thinking
A) Experimentation
B) Investigation
C) Questioning
D) Information
Answer:
C) Questioning

Question 18.
Identify the mismatched pair from the following.
i) Classify – Scientific method
ii) Scientia – Knowledge
iii) Planning an experiment – Process skill
A) i, ii
B) ii, iii
C) i, iii
D) i, ii, iii
Answer:
C) i, iii

Question 19.
We can see ‘Kiwi’ in
A) Canada
B) U.S.A
C) India
D) New Zealand
Answer:
D) New Zealand

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Question 20.
‘Kangaroo’ is confined to this continent
A) Africa
B) South America
C) North America
D) Australia
Answer:
D) Australia

Question 21.
The ‘National bird of India’
A) Sparrow
B) Parrot
C) Peacock
D) Eagle
Answer:
C) Peacock

Question 22.
The place where a scientist works in a
A) Library
B) Laboratory
C) Classroom
D) Forest
Answer:
B) Laboratory

Question 23.
The secret of inventions lies in identifying the
A) Change
B) Theory
C) Problem
D) Analysis
Answer:
C) Problem

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Question 24.
The persons observing the rates of chemical reaction is
A) Ecologist
B) Chemist
C) Geologist
D) Biologist
Answer:
B) Chemist

Question 25.
“Science is a history of corrected mistakes”. This was said by
A) Albert Einstein
B) Darwin
C) Edison
D) Karl Popper
Answer:
D) Karl Popper

Question 26.
The average rainfall of a desert is less than
A) 20 cm
B) 24 cm
C) 23 cm
D) 28 cm
Answer:
C) 23 cm

Question 27.
The following one is an endemic species of India
A) Kangaroo
B) Kiwi
C) White tiger
D) Peacock
Answer:
D) Peacock

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Question 28.
The following one is considered as safety rule in laboratory.
A) Never eat or drink anything in the science lab.
B) Always clean up when you have finished the experiment
C) Wear safety goggles while doing experiments.
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 29.
Thermometer is used to measure
A) Mass
B) Temperature
C) Pressure
D) Gravitation
Answer:
B) Temperature

Question 30.
The following one is used to measure time in the laboratory.
A) Wall clock
B) Time clock
C) Wrist watch
D) Stop clock
Answer:
D) Stop clock

Question 31.
‘Supersonics’ are
A) Instruments
B) Jet planes
C) Missiles
D) None
Answer:
B) Jet planes

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Question 32.
The following one is used to measure liquids in laboratory
A) Measuring Cylinder
B) Spring Balance
C) Buret
D) Both A and C
Answer:
D) Both A and C

Question 33.
Heliocentric theory was proposed by
A) Albert Einstein
B) Robert Clins
C) Copernicus
D) F. Cojori
Answer:
C) Copernicus

Question 34.
“History of Science” was written by
A) Robert Hook
B) F. Cojori
C) Newton
D) Copernicus
Answer:
B) F. Cojori

Question 35.
“The theory of gravitation” was discovered by
A) Einstein
B) Newton
C) Aristotle
D) Galileo
Answer:
B) Newton

AP 8th Class Biology Bits Chapter 1 What is Science? with Answers

Question 36.
Choose the correct matching from the following.
List – A — List – B
i) Galaxies — a) Climatology
ii) Climate — b) Ecologist
iii) Environment — c) Astrophysicist
A) i – a, ii – b, iii – c
B) i – c, ii – a, iii – b
C) i – b, ii – a, iii – c
D) i – a, ii – c, iii – b
Answer:
B) i – c, ii – a, iii – b

Question 37.
Match the following:
List – A — List – B
i) An ecologist — a) Records the results of angular momentum
ii) An astrophysicist — b) Observes the reaction of a tissue
iii) A chemist — c) Observes the territorial behaviours
iv) A nuclear physicist — d) Distribution of fossils
V) A biologist — e) Photographs distant galaxies
vi) A geologist — f) Observes the rates of a chemical reaction
A) i – a, ii – b, iii – c, iv – d, v – f, vi – e
B) i – b, ii – c, iii – d, iv – a, v – f, vi – e
C) i – c, ii – e, iii – f, iv – a, v – b, vi – d
D) i – d, ii – e, iii – a, iv – b, v – f, vi – c
Answer:
C) i – c, ii – e, iii – f, iv – a, v – b, vi – d

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Practice the AP 8th Class Physical Science Bits with Answers Chapter 12 Stars and the Solar System on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Physical Science Bits 12th Lesson Stars and the Solar System with Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
The shortest shadow cast by a vertical object on the ground always falls in the direction.
A) East
B) West
C) North-South
D) North
Answer:
C) North-South

Question 2.
Solar eclipse occurs on a ………..
A) Full moon day
B) New moon day
C) Daily
D) None of these
Answer:
B) New moon day

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 3.
Small objects revolving around sun like planets are called …………
A) Comets
B) Meteors
C) Asteroids
D) Meteorites
Answer:
C) Asteroids

Question 4.
The biggest of all planets in solar system is
A) Earth
B) Jupitor
C) Mercury
D) Saturn
Answer:
B) Jupitor

Question 5.
……….. is self luminous.
A) Planet
B) Asteroid
C) Satellite
D) Star
Answer:
D) Star

Question 6.
An object which comes from outer space and burns and falls on earth producing crator is
A) Meteor
B) Comet
C) Meteorite
D) Asteroid
Answer:
C) Meteorite

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 7.
The Pole Star does not change its position with respect to earth because
A) It is near Great Bear
B) It is a big star
C) It is near small bear
D) It is on the axis of rotation of earth
Answer:
D) It is on the axis of rotation of earth

Question 8.
The natural satellite of earth is
A) Aryabhatta
B) Rohini
C) INSAT
D) Moon
Answer:
D) Moon

Question 9.
The number of planets in solar system
A) 7
B) 8
C) 9
D) 10
Answer:
B) 8

Question 10.
Lunar eclipse occurs on
A) Full moon day
B) New moon day
C) Daily
D) None of these
Answer:
A) Full moon day

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 11.
…………. is called red planet.
A) Mars
B) Earth
C) Jupiter
D) Mercury
Answer:
A) Mars

Question 12.
………….. is nearest star to earth.
A) Epsilonariga
B) The Pole Star
C) Sun
D) None of these
Answer:
C) Sun

Question 13.
The first artificial satellite is
A) Rohini
B) Bhaskara
C) Aryabhatta
D) INSAT
Answer:
C) Aryabhatta

Question 14.
Earth rotates from
A) West to East
C) North to South
B) East to West
D) South to North
Answer:
A) West to East

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 15.
When the moon completely covers the sun as seen from the earth is known as ……..
A) Partial solar eclipse
B) Total solar eclipse
C) Annular eclipse
D) Hybrid eclipse
Answer:
B) Total solar eclipse

Question 16.
The planet which is near to earth is
A) Mercury
B) Venus
C) Jupiter
D) Saturn
Answer:
A) Mercury

Question 17.
The brightest planet among all the planets
A) Mercury
B) Venus
C) Jupiter
D) Saturn
Answer:
B) Venus

Question 18.
Moon is ………… to earth.
A) Natural satellite
B) Artificial satellite
C) Comet
D) Astroid
Answer:
A) Natural satellite

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 19.
………… was the first Indian artificial satellite.
A) INSAT
B) Kalpana -1
C) Aryabhatta
D) EDUSAT
Answer:
C) Aryabhatta

Question 20.
When the sun looks like travelling towards the south of sky, it is called the
A) Dakshinayanam
B) Uttarayanam
C) Poorvayanam
D) Pakshinayanam
Answer:
A) Dakshinayanam

Question 21.
When the sun looks like travelling towards the north of the sky it is called the
A) Dakshinayanam
B) Uttarayanam
C) Poorvayanam
D) Pakshinayanam
Answer:
B) Uttarayanam

Question 22.
The time when the shortest shadow occurs called the ……….. time at that place.
A) local morning
B) local afternoon
C) local noon
D) local night
Answer:
C) local noon

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 23.
The changes in appearance of moon are called
A) races of moon
B) chases of moon
C) phases of moon
D) none of these
Answer:
C) phases of moon

Question 24.
The entire illuminated surface of moon is visible from earth on day.
A) full moon
B) new moon
C) old moon
D) empty
Answer:
A) full moon

Question 25.
Great Bear can be easily recognised by its …………….. in the northern sky.
A) triangular head
B) square head
C) pentagonal head
D) rectangular head
Answer:
D) rectangular head

Question 26.
Our sun is a star in ………….. galaxy.
A) Orion
B) Milky way
C) Ursa major
D) Ursa minor
Answer:
B) Milky way

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 27.
The path is which a planet revolving around the sun is called
A) orbital
B) orbit
C) boundary
D) none of these
Answer:
B) orbit

Question 28.
The time taken by a planet to complete one revolution is called
A) period of rotation
B) period of oscillation
C) period of revolution
D) period of vibration
Answer:
C) period of revolution

Question 29.
The time taken by planet to complete one rotation is called the
A) period of rotation
B) period of oscillation
C) period of revolution
D) period of vibration
Answer:
A) period of rotation

Question 30.
Any celestial body revolving around another celestial body is called the
A) planet
B) star
C) comet
D) satellite
Answer:
D) satellite

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 31.
The man made satellites revolving around the earth are called ………… satellites.
A) natural
B) periodic
C) linear
D) artificial
Answer:
D) artificial

Question 32.
Earth rotates on its
A) angle
B) axis
C) plane
D) none of these
Answer:
B) axis

Question 33.
……….. is the smallest planet.
A) Earth
B) Mercury
C) Venus
D) Pluto
Answer:
B) Mercury

Question 34.
The only planet on which life exists
A) Earth
B) Mercury
C) Venus
D) Pluto
Answer:
A) Earth

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 35.
………… is called morning star or evening star.
A) Earth
B) Mercury
C) Venus
D) Pluto
Answer:
C) Venus

Question 36.
Which among these is not a planet?
A) Earth
B) Mercury
C) Venus
D) Pluto
Answer:
D) Pluto

Question 37.
This planet has rings
A) Earth
B) Saturn
C) Mercury
D) Venus
Answer:
B) Saturn

Question 38.
………….. revolve around sun in highly elliptical orbits.
A) Meteor
B) Comet
C) Star
D) Asteroid
Answer:
B) Comet

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 39.
Asteroids are mainly present between
A) Earth, Mercury
B) Venus, Mars
C) Mars, Jupiter
D) Earth, Mars
Answer:
C) Mars, Jupiter

Question 40.
………… is called blue planet.
A) Mars
B) Venus
C) Earth
D) Mercury
Answer:
C) Earth

Question 41.
The planets which rotate from east to west are
A) Venus
B) Uranus
C) Neptune
D) Both A & B
Answer:
D) Both A & B

Question 42.
Choose correct matching option.
Group – A — Group – B
1. Earth — a) Not a planet
2. Mercury — b) Only planet on which life exists
3. Venus — c) Has rings
4. Pluto — d) Smallest planet
5. Saturn — e) Morning star or evening star
A) 1 – b, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – c
B) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d, 5 – e
C) 1 – c, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – b
D) 1 – d, 2 – e, 3 – a, 4 – b, 5 – c
Answer:
A) 1 – b, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – c

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 43.
Planets shine more brightly than stars because
A) due to nuclear reactions
B) self luminous
C) reflect light
D) none of these
Answer:
C) reflect light

Question 44.
The nearest planet to sun is
A) Earth
B) Jupiter
C) Venus
D) Mercury
Answer:
D) Mercury

Question 45.
Halley’s comet is periodically seen for every ………. years.
A) 70
B) 76
C) 74
D) 80
Answer:
B) 76

Question 46.
A clock based on shadows of an object due to sunlight is
A) Atomic clock
B) Wall clock
C) Sundial
D) None of these
Answer:
C) Sundial

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 47.
The illuminated surface of moon is not visible from earth on
A) full moon day
B) new moon day
C) old moon day
D) empty moon day
Answer:
B) new moon day

Question 48.
The diameter of sun is ………….. km
A) 13,92,000
B) 6,000
C) 13,000
D) 9,000
Answer:
A) 13,92,000

Question 49.
The diameter of earth is ………. km
A) 13,92,000
B) 12,756
C) 3,474
D) 15,00,00,000
Answer:
B) 12,756

Question 50.
The diameter of moon is ……….. km
A) 13,92,000
B) 12,756
C) 3,474
D) 15,00,00,000
Answer:
C) 3,474

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 51.
The distance from sun to earth is ………. km
A) 13,92,000
B) 12,756
C) 3,474
D) 15,00,00,000
Answer:
D) 15,00,00,000

Question 52.
The distance from moon to earth is ………. km
A) 12,756
B) 3,474
C) 5,000
D) 3,84,399
Answer:
D) 3,84,399

Question 53.
Choose correct matching option.
Group – A — Group – B
1. Artificial satellite — a) Earth
2. Comet — b) Venus, uranus
3. Blue planet — c) Aryabhatta
4. Asteroids mainly present between — d) Revolve around Sun in highly elliptical orbits
5. The planets with rotate from east to west are — e) Mars, Jupiter
A) 1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – e, 5 – b
B) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d, 5 – e
C) 1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – e, 5 – a
D) 1 – d, 2 – e, 3 – a, 4 – b, 5 – c
Answer:
A) 1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – e, 5 – b

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 54.
i. A Lunar eclipse occurs when the shadow of the earth falls on the moon on full moon day.
ii. A solar eclipse occurs when the shadow of the moon falls on the earth on full moon day.
A) Only (i) is true
B) Only (ii) is true
C) (i) and (ii) both are true
D) (i) and (ii) both are false
Answer:
A) Only (i) is true

Question 55.
The country that sent Chandrayan -1 Satellite to observe the moon was
A) Japan
B) India
C) Russia
D) England
Answer:
B) India

Question 56.
“No life on the planet Mercury” – Predict the reason for this identity.
A) It is more hot.
B) There is only water without land region.
C) It has no satellites.
D) It is fully covered with ice.
Answer:
A) It is more hot.

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 57.
Match the planets in Set – A with their specialities in Set – B.
Set – A — Set -B
P) Mars — X) Giant planet
Q) Venus — Y) Red planet
R) Jupiter — Z) Morning star
A) P – Y, Q – X, R – Z
B) P – Y, Q – Z, R – X
C) P – Z, Q – X, R – Y
D) P – Z, Q – Y, R – X
Answer:
B) P – Y, Q – Z, R – X

Question 58.
The tilted motion of the earth on its axis causes
A) Cyclones
B) Day and nights
C) Seasons
D) Eclipses
Answer:
C) Seasons

Question 59.
Suppose the new planet is discovered between Earth and Mars. It’s time period would be.
A) Less than that of Mars
B) More than that of Mars
C) Equal to that of Mars
D) Less than earth
Answer:
A) Less than that of Mars

AP 8th Class Physical Science Bits Chapter 12 Stars and the Solar System with Answers

Question 60.
The sun appears to move from east to west around the Earth. This means that the earth rotates
A) East to west
B) West to east
C) North to south
D) South to north
Answer:
B) West to east