SCERT AP 7th Class Maths Solutions Pdf Chapter 7 Ratio and Proportion Ex 7.1 Textbook Exercise Questions and Answers.

## AP State Syllabus 7th Class Maths Solutions 7th Lesson Ratio and Proportion Ex 7.1

Question 1.

Pavan and Roshan started a business with ₹ 1,50,000 and ₹ 2,00,000 respectively. After nine months Roshan left from the business. At the end of the year they got a profit of ₹ 45,000. Then find the profits shared by Pavan and Roshafi.

Answer:

Given Pavan’s investment =₹ 150000

Pavan’s period in business = 1 year = 12 months

Roshan’s investment = ₹ 200000

Rohan’s period in business = 9 months

The ratio of investments of Pavan to Roshan = 150000 : 200000 = 3 : 4

The ratio of periods of business of Pavan to Roshan = 12 : 9 = 4 : 3

The profit should be distributed on the basis of compound ratio of investments and period = 3 : 4 and 4 : 3 is

3 × 4 : 4 × 3 = 12 : 12

Therefore, compound Ratio =1:1 (i.e.,) they should share profit equally. Profit = ₹ 45,000

Total parts = 1 + 1 = 2

Pavan’s profit = 45000 × \(\frac{1}{2}\) = ₹ 22500

Roshan’s profit = 45000 – 22500 = ₹ 22,500

Question 2.

Salman started a hotel with an amount of ₹ 75,000. After 5 months Deepak joined with an amount of ₹ 80,000. At the end of the year they earned a profit of ₹ 73,000. How will they share their profit?

Answer:

Given Salman’s investment = ₹ 75000

Salman’s period in business = 1 year = 12 months

Deepak’s investment = ₹ 80000 Deepak’s period in business = 7 months

The ratio of investments of Salman to Deepak = 75000 : 80000 = 15 : 16

The ratio of periods of business of Salman to Deepak = 12 : 7

The profit should be distributed on the basis of compound ratio of 15 : 16 and 12 : 7 is

15 × 12 : 16 × 7 = 180 : 112

= 45 : 28

Therefore, compound ratio = 45 : 28

Profit = ₹ 73,000

Total parts = 45 + 28 = 73

∴ Salman’s profit = 73000 × \(\frac{45}{73}\)

= ₹ 45000

Deepak’s profit = 73000 × \(\frac{28}{73}\)

= ₹ 28,000

Question 3.

Ramayya took a grass field for rent for grazing his 24 cows. After 5 months, Somayya also joined with him for his 40 cows. At the end year they paid a rent of ₹ 35,500. What would be the rent paid by each of them?

Answer:

Given number of cows grazed by Ramayya = 24

Grazed months 1 year =12 months.

Number of cows grazed by Somayya = 40

Grazed months = 7 months.

The ratio number of grazed cows

= 24 : 40 = 3 : 5

The ratio of months grazed = 12 : 7

The rent should be distributed on the basis of compound ratio of 3 : 5 and 12 : 7 is

3 × 12 : 5 × 7 = 36 : 35

Therefore, compound ratio = 36 : 35

Annual Rent = ₹ 35,500

Total parts = 36 + 35 = 71

Rent paid by Rarnavya = 35,500 × \(\frac{36}{71}\)

= ₹ 18,000

Rent paid by Somaa = 35,500 × \(\frac{35}{71}\)

= ₹ 17,500

Question 4.

Ravi started a business with ₹ 2,10,000. After a few months, Prakash joined in the business with an amount of ₹ 3,60,000. At the end of the year if they got a profit of ₹ 1,20,000 each, then find after how many months did Prakash join in the business?

Answer:

Given Ravi’s investment = ₹ 2,10,000

Ravi’s period in business = 1 year = 12 months

Prakash’s investment = ₹ 3,60,000

Let, Prakash’s period in business = x months

The Ratio of investments of Ravi and Prakash = 210000 : 360000 = 7 : 12

The ratio of periods of business of Ravi to Prakash = 12 : x

The profit should distributed on the basis of compound ratio of 7 : 12 and 12 : x is

7 × 12 : 12 × x = 84 : 12x

= 7 : x

Therefore, compound ratio = 7 : x

They got equal profits.

So, Total profit = 120000 + 120000 = ₹ 2,40,000

Total parts = 7 + x

So, x = 7

So Prakash joined after (12 – 7) = 5 months

Prakash’s period in business = x

= 7 months

So, Prakash joined in business after (12 – 7) = 5 months.