SCERT AP 7th Class Maths Solutions Pdf Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Ex 2.3 Textbook Exercise Questions and Answers.

## AP State Syllabus 7th Class Maths Solutions 2nd Lesson Fractions, Decimals and Rational Numbers Exercise 2.3

Question 1.

Fill ¡n the blanks in the table. One is done for you.

Answer:

Division | Quotient |

1. 362.21 ÷ 10 | 36.221 |

2. 5636.1 ÷ 100 | 56.361 |

3. 374.9 ÷ 1000 |
0.3749 |

4. 2016.4 ÷ 1000 |
2.0164 |

5. 123.0 ÷100 | 1.23 |

6. 1300.7 ÷ 1000 |
1.3007 |

7. 590.01 ÷ 10 |
59.001 |

Question 2.

Solve the following,

(i) 5.51 ÷ 2

Answer:

5.51 ÷ 2

= \(\frac{551}{100} \div \frac{2}{1}\)

= \(\frac{551}{100} \times \frac{1}{2}\)

= \(\frac{551 \times 1}{100 \times 2}\)

= \(\frac{551}{200}\)

∴ 5.51 ÷ 2 = 2.755

(ii) 38.4 ÷ 3

Answer:

38.4 ÷ 3

= \(\frac{384}{10} \div \frac{3}{1}\)

= \(\frac{384}{10} \times \frac{1}{3}\)

= \(\frac{384 \times 1}{10 \times 3}\)

= \(\frac{384}{30}\)

∴ 38.4 ÷ 3 = 12.8

(iii) 57.39 ÷ 6

Answer:

57.39 ÷ 6

= \(\frac{5739}{100} \div \frac{6}{1}\)

= \(\frac{5739}{100} \times \frac{1}{6}\)

= \(\frac{5739 \times 1}{100 \times 6}\)

= \(\frac{5739}{600}\)

∴ 57.39 ÷ 6 = 9.565

(iv) 562.1 ÷ 11

Answer:

562.1 ÷ 11

= \(\frac{5621}{10} \div \frac{11}{1}\)

= \(\frac{511}{10}\)

∴ 562.1 ÷ 11 = 51.1

(v) 0.7005 ÷ 5

Answer:

0.7005 ÷ 5

= \(\frac{7005}{10000} \div \frac{5}{1}\)

= \(\frac{1401}{10000}\)

∴ 0.7005 ÷ 5 = 0.1401

(vi) 9.99 ÷ 3

Answer:

9.99 ÷ 3

= \(\frac{999}{100} \div \frac{3}{1}\)

= \(\frac{333}{100}\)

∴ 9.99 ÷ 3 = 3.33

(vii) 13 ÷ 6.5

Answer:

13 ÷ 6.5

= \(\frac{13}{1} \div \frac{65}{10}\)

= \(\frac{2}{1}\)

∴ 13 ÷ 6.5 = 2

(viii) 10.01 ÷ 11

Answer:

10.01 ÷ 11

= \(\frac{1001}{100} \div \frac{11}{1}\)

= \(\frac{91}{100}\)

∴ 10.01 ÷ 11 = 0.91

(ix) 8 ÷ 0.32

Answer:

8 ÷ 0.32

∴ 8 ÷ 0.32 = 25

(x) 320.1 ÷ 33

Answer:

320.1 ÷ 33

∴ 320.1 ÷ 33 = 9.7

Question 3.

Solve the following divisions,

(i) 78.24 ÷ 0.2

Answer:

78.24 ÷ 0.2

∴ 78.24 ÷ 0.2 = 391.2

(ii) 4.845 ÷ 1.5

Answer:

4.845 ÷ 1.5

= \(\frac{4845}{1000} \div \frac{15}{10}\)

(iii) 0.246 ÷ 0.6

Answer:

(iv) 563.2 ÷ 2.2

Answer:

563.2 ÷ 2.2

∴ 563.2 ÷ 2.2 = 256

(v) 0.026 ÷ 0.13

Answer:

0.026 ÷ 0.13

∴ 0.026 ÷ 0.13 = 0.2

(vi) 4.347 ÷ 0.09

Answer:

4.347 ÷ 0.09

\(\frac{4347}{1000} \div \frac{9}{100}\)

∴ 4.347 ÷ 0.09 = 48.3

(vii) 3.9 ÷ 0.13

Answer:

3.9 ÷ 0.13

∴ 3.9 ÷ 0.13 = 30

(viii) 2032 ÷ 0.8

Answer:

20.32 ÷ 0.8

∴ 20.32 ÷ 0.8 = 25.4

(ix) 24.4 ÷ 6.1

Answer:

24.4 ÷ 6.1

∴ 24.4 ÷ 6.1 = 4

(x) 2.164 ÷ 0.008

Answer:

2.164 ÷ 0.008

\(\frac{2164}{1000} \div \frac{8}{1000}\)

∴ 2.164 ÷ 0.008 = 270.5

Question 4.

Solve the following.

(i) Divide 39.54 by 6

Answer:

39.54 by 6

= 39.54 ÷ 6

∴ 39.54 ÷ 6 = 6.59

(ii) Divide 72 by 10

Answer:

7.2 by 10

= 7.2 ÷ 10

= \(\frac{72}{10} \div \frac{10}{1}\)

= \(\frac{72}{10} \times \frac{1}{10}\)

= \(\frac{72 \times 1}{10 \times 10}=\frac{72}{100}\)

∴ 7.2 ÷ 10 = 0.72

(iii) Divide 5.2 by 1.3

Answer:

5.2 by 1.3

= 5.2 ÷ 1.3

∴ 5.2 ÷ 1.3 = 4

Question 5.

‘Sekhar travelled 154.5 km. in 5 hours with uniform speed on his bike. How much distance does he travel in one hour ?

Answer:

Given, distance travelled in 5 hours = 154.5 km

∴ Distance travelled by Sekhar in 1 hour = 30.9 km

Question 6.

If a Mason worked 100 hours in 12.5 days to construct a wall, then how many hours he totally worked in a day?

Answer:

Given number of hours worked in 12.5 days to.construct a wall = 100 hours.

Number of hours worked in one day

= 100 ÷ 12.5

= \(\frac{100}{1} \div \frac{125}{10}\)

= \(\frac{100}{1} \times \frac{10}{125}\)

= \(\frac{1000}{125}\)

∴ Number of hours worked by Mason in one day = 8 hours.

Question 7.

If the cost of dozen eggs is ₹ 61.80, then find the cost of an egg.

Answer:

Given, cost of dozen eggs = ₹ 61.80

We know 1 dozen =12

Cost of one egg = 61.80 ÷ 12

= \(\frac{515}{100}\)

∴ Cost of one egg = ₹ 5.15

Question 8.

If the price of a tablet strip containing 10 tablets is ₹ 26.5, then find the price of each tablet.

Answer:

Given, cost of 10 tablets = ₹ 26.5

Cost of each tablet = 26.5 ÷ 10

= \(\frac{265}{10} \div \frac{10}{1}\)

= \(\frac{265}{10} \times \frac{1}{10}\)

= \(\frac{265}{100}\)

∴ Cost of each tablet = ₹ 2.65.