SCERT AP 7th Class Maths Solutions Pdf Chapter 6 Data Handling Ex 6.1 Textbook Exercise Questions and Answers.

## AP State Syllabus 7th Class Maths Solutions 6th Lesson Data Handling Ex 6.1

Question 1.

Find Arithmetic Mean of the following.

(i) 4, 5, 11, 8

Answer:

Given data: 4,5, 11, 8.

Sum of observations = 4 + 5 + 11 + 8 = 28

Number of observations = 4

∴ Arithmetic Mean = \(\frac{\text { Sum of observations }}{\text { Number of observations }}\) = \(\frac{28}{4}\) = 7.

(ii) 10, 15, 21, 12, 17

Answer:

Given data: 10, 15, 21, 12, 17

Sum of observations 10 + 15 + 21 + 12 + 17 = 75

Number of observations = 5

∴ Arithmetic Mean = \(\frac{\text { Sum of observations }}{\text { Number of observations }}\) = \(\frac{75}{5}\) = 15

(iii) \(\frac{1}{4}, \frac{1}{2}, \frac{3}{4}, \frac{3}{2}, \frac{5}{4}\)

Answer:

Given data: \(\frac{1}{4}, \frac{1}{2}, \frac{3}{4}, \frac{3}{2}, \frac{5}{4}\)

Sum of observations = \(\frac{1}{4}+\frac{1}{2}+\frac{3}{4}+\frac{3}{2}+\frac{5}{4}\) = \(\frac{1+2+3+6+5}{4}\) = \(\frac{17}{4}\)

Number of observations = 5

∴ Arithmetic Mean = \(\frac{\text { Sum of observations }}{\text { Number of observations }}\)

= \(\frac{\frac{17}{4}}{5}=\frac{17}{4} \div \frac{5}{1}=\frac{17}{4} \times \frac{1}{5}=\frac{17}{20}\)

∴ Arithmetic Mean = \(\frac{17}{20}\)

Question 2.

Amounts donated by eight students to ‘NIVAR’ cyclone effected people are ₹300, ₹450, ₹700, ₹650, ₹400, ₹750, ₹900 and ₹850. Find the Arithmetic Mean of amounts donated.

Answer:

Given data, ₹300, ₹450, ₹700, ₹650, ₹400, ₹750, ₹900 and ₹850.

Sum of observations = 300 + 450 + 700 +650 +400 + 750 + 900 + 850 = 5000

Number of observations = 8

∴ Arithmetic Mean = \(\frac{\text { Sum of observations }}{\text { Number of observations }}\) = \(\frac{5000}{8}\) = ₹625

∴ Arithmetic Mean of amount donated = ₹625

Question 3.

The number of passengers who travelled in APSRTC bus from Eluru to Rangapuram in 5 trips in a day are 35, 42, 28, 41 and 44. What is the average of number of passengers travelled per trip ?

Answer:

Given data are 35, 42, 28, 41, 44.

Sum of observations = 35 + 42 + 28 + 41 + 44 = 190

Number of observations = 5

∴ Arithmetic Mean (or) Average = \(\frac{\text { Sum of observations }}{\text { Number of observations }}\) = \(\frac{190}{5}\) = 38

∴Average of number of passengers travelled per trip = 38.

Question 4.

Find Arithmetic mean of factors of 24.

Answer:

Factors of 24 are 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24.

Sum of (factors) observations = 1 + 2 + 3 + 4 + 6 + 8+ 12 + 24 = 60

Number of observations = 8

∴ Arithmetic Mean = \(\frac{\text { Sum of observations }}{\text { Number of observations }}\) = \(\frac{60}{8}\) = 7.5

∴ Arithmetic Mean of factors of 24 is 7.5

Question 5.

Find the Arithmetic Mean of x, x + 1 and x + 2.

Answer:

Given data x, x + 1, x + 2.

Sum of observations = x + x + 1 + x + 2 = 3x + 3

Number of observations = 3

∴ Arithmetic Mean = \(\frac{\text { Sum of observations }}{\text { Number of observations }}\)

= \(\frac{3 x+3}{3}\) = \(\frac{3(x+1)}{3}\)

∴ Arithmetic mean = x + 1