SCERT AP 7th Class Maths Solutions Pdf Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 7th Class Maths Solutions 2nd Lesson Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise

Question 1.
Choose the correct answer,
(i) The set of integers are denoted by [ ]
(A) N
(B) W
(C) Z
(D) Q
Answer:
(C) Z

(ii) Number of decimal places in the product of 48.23 × 0.2 [ ]
(A) 2
(B) 3
(C) 1
(D)5
Answer:
(B) 3

(iii) Number of decimal places to the quotient of 537.1 + 10 [ ]
(A) 1
(B) 2
(C) 4
(D) 3
Answer:
(B) 2

(iv) An integer can be ____________
(A) negative
(B) positive
(C) zero
(D) all the above
Answer:
(D) all the above

Question 2.
Fill in the blanks:
(i) The numbers written in the form of \(\frac{p}{q}\), where p. q are integers and q ≠ 0 are __________ numbers
Answer:

(ii) 0.11 × 0.11 = __________
Answer:
0.11 × 0.11
= \(\frac{11}{100} \times \frac{11}{100}\)
= \(\frac{121}{10000}\) = 0.0121

(iii) Standard form of – \(\frac{15}{6}\) = ______
Answer:
Standard form of – \(\frac{15}{6}\)
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 1

(iv) Equivalent fraction to –\(\frac{2}{3}\) = __________
Answer:
Equivalent fraction to –\(\frac{2}{3}\)
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 2

AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise

Question 3.
Find the product:
(i) 2.1 × 6.3
Answer:
2.1 × 6.3
= \(\frac{21}{10} \times \frac{63}{10}\)
= \(\frac{1323}{100}\) = 13.23
∴ 2.1 × 6.3 = 13.23

(ii) 43.205 × 1.27
Answer:
43.205 × 1.27
= \(\frac{43205}{1000} \times \frac{127}{100}\)
= \(\frac{43205 \times 127}{1000 \times 100}\)
= \(\frac{5487035}{100000}\)
∴ 43.205 × 1.27 = 54.87035

(iii) 7.641 × 3.5
Answer:
7.64 1 × 3.5
= \(\frac{7641}{1000} \times \frac{35}{10}\)
= \(\frac{7641 \times 35}{1000 \times 10}\)
= \(\frac{267435}{10000}\)

∴ 7.641 × 3.5 = 26.7435.

(iv) 5.24 × 0.99
Answer:
5.24 × 0.99
= \(\frac{524}{100} \times \frac{99}{100}\)
= \(\frac{524 \times 99}{100 \times 100}\)
= \(\frac{51876}{10000}\)

∴ 5.24 × 0.99 = 5.1876

Question 4.
Solve the following :
(i) 61.24 ÷ 0.4
Answer:
61.24 ÷ 0.4
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 3

∴ 61.24 ÷ 0.4 = 153.1

(ii) 23.45 ÷ 1.5
Answer:
23.45 ÷ 1.5
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 4
∴ 23.45 ÷ 1.5 = 15.633….

(iii) 0.312 ÷ – 0.6
Answer:
0.312 ÷ – 0.6
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 5
∴ 0.312 ÷ – 0.6 = -0.52

(iv) 32.2 ÷ 2.2
Answer:
32,2 ÷ 2.2
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 6
∴ 32.2 ÷ 2.2 = 14.6363….,

Question 5.
Multiply 0.04 by – \(\frac{1}{2}\)
Answer:
Given multiply 0.04 by –\(\frac{1}{2}\)
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 7

AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise

Question 6.
Find standard form of – \(\frac{15}{35}\)
Answer:
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 8

Question 7.
A bus travelled 300 km In 7 \(\frac{1}{2}\)hours with uniform speed. Find how many km, it travelled in 1 hour.
Answer:
Given distance travelled by bus in 7\(\frac{1}{2}\)
hours = 300 km

Distance travelled by bus in 1 hour
= 300 ÷ 7\(\frac{1}{2}\)
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 9

Question 8.
Suvarna had 300. She spent \(\frac{1}{3}\) of her money on notebooks and \(\frac{1}{4}\) of the remaining on stationery items. How much money is left with ber?
Answer:
Total money Suvarna had = ₹ 300
Money spent on notebooks
= \(\frac{1}{3}\) of ₹ 300
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 10

Remaining amount
= Total money – spent on books
= 300 – 100 = ₹ 200

Money spent on stationery
= \(\frac{1}{4}\) of remaining amount
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 11

Money left with Suvarna
= Total money – spent on books – spent on stationery
= 300 – 100 – 50
= 300 – 150
∴ Money left with Suvarna = ₹ 150

Question 9.
One litre of diesel costs ₹ 84.65. What is the cost of 12.5 liters of diesel?
Answer:
Given cost of one litre diesel = ₹ 84.65
Cost of 12.5 liters diesel = 84.65 × 12.5
= \(\frac{8465}{100} \times \frac{125}{10}\)
= \(\frac{1058125}{1000}\) = ₹ 1058.125
∴ Cost of 12.5 litres diesel = ₹ 1058.125

AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise

Question 10.
Represent \(\frac{-2}{5}, \frac{-3}{5}, \frac{-1}{5}, \frac{3}{5}\) on same number line.
Answer:
Given fractions are \(\frac{-2}{5}, \frac{-3}{5}, \frac{-1}{5}, \frac{3}{5}\)
Ascending order: \(\frac{-3}{5}, \frac{-2}{5}, \frac{-1}{5}, \frac{3}{5}\)
AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 2 Fractions, Decimals and Rational Numbers Unit Exercise 12

Leave a Reply