Practice the AP 8th Class Social Bits with Answers Chapter 4 The Polar Regions on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 8th Class Social Bits 4th Lesson The Polar Regions with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 The region which lies near the poles is called …………….
 A) Polar region
 B) Tropical belt
 C) South temperate region
 D) North temperate region
 Answer:
 A) Polar region
Question 2.
 The Northern part of the continents within the Polar region is known as the
 A) Arctic circle
 B) Tundra
 C) Prairies
 D) Pampas
 Answer:
 B) Tundra

Question 3.
 The sun begins to shine in the tundra around
 A) September – October
 B) June – July
 C) February – March
 D) August – September
 Answer:
 C) February – March
Question 4.
 Tundra has the summer of …………. months.
 A) 5 months
 B) 8 months
 C) 9 months
 D) 3 months
 Answer:
 D) 3 months
Question 5.
 ‘Igloo’ means
 A) Food
 B) Hunt
 C) Shelter
 D) Dress
 Answer:
 C) Shelter
Question 6.
 In …………. most houses are built of stone slabs.
 A) Alaska
 B) Labrador
 C) Norway
 D) Greenland
 Answer:
 D) Greenland

Question 7.
 Mukluks are ………………. of the Eskimos.
 A) Jackets
 B) Sweaters
 C) Boots
 D) Helmets
 Answer:
 C) Boots
Question 8.
 Vikings were from
 A) Iceland
 B) Baffin Island
 C) Greenland
 D) Sweden
 Answer:
 A) Iceland
Question 9.
 The region at the poles
 A) Polar region
 B) Nonpolar region
 C) Equatorial region
 D) Tropical region
 Answer:
 A) Polar region
Question 10.
 Tundra vegetation means
 A ) that grow in the Taiga region
 B) that grow in the Tundra region
 C) that grow in the desert region
 D) all the above
 Answer:
 B) that grow in the Tundra region

Question 11.
 The Sun does not rise in these months in the Tundra Region.
 A) November
 B) December
 C) January
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
Question 12.
 The Tundra Region becomes dark, deserted and desolate in this season.
 A) Summer
 B) Winter
 C) Rainy season
 D) All the seasons
 Answer:
 B) Winter
Question 13.
 The Sun begins to shine in the Tundra around ……………..
 A) February
 B) March
 C) Both A & B
 D) December
 Answer:
 C) Both A & B
Question 14.
 For almost three months from …………… the sun never sets.
 A) May to July
 B) January to March
 C) November to January
 D) August to October
 Answer:
 A) May to July

Question 15.
 The ………………… is the place where the earth appears to meet the sky.
 A) horizon
 B) equinoxes
 C) movement in the atmosphere
 D) all the above
 Answer:
 A) horizon
Question 16.
 The ice that floats in water
 A) Icebergs
 B) Icehytes
 C) Icemakers
 D) Ice birds
 Answer:
 A) Icebergs
Question 17.
 Due to cold, the upper soil surface of the region is frozen into a rock-like state all through the year is called ……………
 A) Icebergs
 B) Permafrost
 C) Vermicompost
 D) All the above
 Answer:
 B) Permafrost
Question 18.
 The region of Eskimos
 A) Tundra Region
 B) Taiga Region
 C) Steppe Region
 D) Savannah Region
 Answer:
 A) Tundra Region

Question 19.
 The people that lived in the regions of Greenland, Canada, Alaska, and Siberia.
 A) Bedouins
 B) Bushmen
 C) Eskimos
 D) Red hunters
 Answer:
 C) Eskimos
Question 20.
 Eskimo means
 A) snow-head
 B) snowshoe – netter
 C) snow bodied man
 D) all the above
 Answer:
 B) snowshoe – netter
Question 21.
 The main groups in Eskimos.
 A) Inuit
 B) Yupik
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B
Question 22.
 Inuit means
 A) the people
 B) the kingdom
 C) the government
 D) the sovereignty
 Answer:
 A) the people

Question 23.
 The language of the Eskimos
 A) Aluet
 B) Yupik
 C) Inupik
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
Question 24.
 The number of Eskimos in Siberia
 A) 2,000
 B) 30,000
 C) 22,500
 D) 4,000
 Answer:
 A) 2,000
Question 25.
 The number of Eskimos in Greenland
 A) 2,000
 B) 30,000
 C) 22,500
 D) 43,000
 Answer:
 D) 43,000
Question 26.
 The members in Eskimo group
 A) 20 – 40
 B) 25 – 45
 C) 35 – 45
 D) 15 – 40
 Answer:
 B) 25 – 45

Question 27.
 The Eskimos cover a circuit of more than ………………. kms in their nomadic life.
 A) 1,000
 B) 1100
 C) 1200
 D) 1300
 Answer:
 B) 1100
Question 28.
 The boats used by Eskimos
 A) Umiyans
 B) Sledges
 C) Umiaks
 D) Lopes
 Answer:
 C) Umiaks
Question 29.
 The animal hunted by Eskimos
 A) Caribou
 B) Whale
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B
Question 30.
 The main occupation of Eskimos
 A) hunting
 B) fishing
 C) both A & B
 D) none
 Answer:
 C) both A & B

Question 31.
 The season of Caribou hunt
 A) summer
 B) spring
 C) both A & B
 D) winter
 Answer:
 C) both A & B
Question 32.
 The instrument used to catch fish by Eskimos
 A) pronged spears
 B) 2 pronged spears
 C) 3 pronged spears
 D) 4 pronged spears
 Answer:
 C) 3 pronged spears
Question 33.
 Eskimos caught seals with this instrument
 A) Harpoon
 B) Karpoon
 C) Tarpoon
 D) None
 Answer:
 A) Harpoon
Question 34.
 The main food item of Eskimos
 A) Meat
 B) Fish
 C) Fat
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above

Question 35.
 Eskimos cook their food with this
 A) Glass bottles
 B) Oil lamps
 C) Fats
 D) All the above
 Answer:
 B) Oil lamps
Question 36.
 The meaning of Igloo
 A) Shelter
 B) Residence
 C) Living area
 D) None
 Answer:
 A) Shelter
Question 37.
 Eskimos live in tents made of ……………… in summer.
 A) Sticks
 B) Animal hides
 C) Tiles
 D) Cloth/Patla
 Answer:
 B) Animal hides
Question 38.
 The shoes of Eskimos
 A) Jhalaks
 B) Mukluks
 C) Lukluks
 D) Jharaks
 Answer:
 B) Mukluks

Question 39.
 Coastal groups prefer ……………. skin in late spring and summer.
 A) seal
 B) caribou
 C) whale
 D) none
 Answer:
 A) seal
Question 40.
 Eskimos use this in toy making
 A) bone
 B) tooth
 C) wood, soapstone
 D) all the above
 Answer:
 D) all the above
Question 41.
 All Eskimos groups believe in a super natural power called
 A) sila
 B) maternal
 C) paternal
 D) all the above
 Answer:
 A) sila
Question 42.
 Each group has some major ceremonies performed at birth and death or when hunting is very poor or very successful by
 A) Samans
 B) Shamans
 C) Kamans
 D) Shemans
 Answer:
 B) Shamans

Question 43.
 The main competitions of Eskimos
 A) Wrestling
 B) Racing
 C) Harpoon throughing
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
Question 44.
 The first Europeans to be seen by Eskimos were
 A) Red hunters
 B) Vikings
 C) Pekings
 D) Bushmen
 Answer:
 B) Vikings
Question 45.
 By 1728, the Russians had arrived in
 A) Siberia
 B) Northern Alaska
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 D) None
Question 46.
 Match the following.
 Group – A                             Group – B
 1) Icebergs            ( )        a) Boats
 2) Winter hunt      ( )        b) Weapon
 3) Umiaks              ( )        c) Ice blocks or mountain like structures in oceans
 4) Greenland         ( )        d) Stone slate houses
 5) Harpoon            ( )        e) Seal
 A) 1 – c, 2 – e, 3 – a, 4 – d, 5 – b
 B) 1 – b, 2 – c, 3 – a, 4 – d, 5 – e
 C) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d, 5 – e
 D) 1 – e, 2 – d, 3 – c, 4 – b, 5 – a
 Answer:
 A) 1 – c, 2 – e, 3 – a, 4 – d, 5 – b

Question 47.
 The northern part of the continents within the polar region is known as the Tundra. Tundra means very cold. Since the Tundra region gets very little sunlight, it has a unique type of vegetation known as the ‘Tundra Vegetation’.
 Pick the correct comment.
 A) The northern part of the globe has Tundra vegetation.
 B) There is heavy sunlight in the Tundra region.
 C) The vegetation in the Tundra region is unique.
 D) All the above
 Answer:
 C) The vegetation in the Tundra region is unique.
Question 48.
 The Eskimo word “igloo” means shelter. It can refer to any kind of house, not really the dome-shaped snow houses that many people associate with the word.
 A) Igloo means a dome-shaped snow house.
 B) Igloo is a European word.
 C) We can also call our house ‘Igloo’.
 D) Igloos are located only in ice deserts.
 Answer:
 C) We can also call our house ‘Igloo’.
Question 49.
 Find out the mismatch.
 1) Whale hunting -1859 -1910 s
 2) Modern trade of fur -1925 -1950 s
 3) The building of military and defense bases mid -1950 s
 4) The building of Urban centers – mid-1960 s
 5) Oil exploration and development – 1970 s
 A) 1 & 5
 B) 1, 2, 3, 4
 C) 2, 4, 5
 D) All correct
 Answer:
 D) All correct

Question 50.
 The Eskimos wear boots called mukluks, trousers, and hooded jackets called parkas – all made of animal skins.
 The clothes of Eskimos are made of
 A) Mukluks
 B) Trousers
 C) Hooded jackets
 D) Animal skins
 Answer:
 D) Animal skins
Question 51.
 Shamans are believed to help establish and keep contact with the spirit world. Shamans use trances, drama, and magic tricks in their performances.
 Who are Shamans?
 A) Shamans are Purohits.
 B) Shamans are Tantriks.
 C) Shamans are Gurus.
 D) All the above
 Answer:
 B) Shamans are Tantriks.
Question 52.
 The reason behind the new relationship of Eskimos with different social and economic forces
 A) air-travel
 B) highways
 C) powerful modem ships
 D) all the above
 Answer:
 D) all the above

Question 53.
 This change has produced great strains on the Eskimo way of life
 A) Air travel
 B) Highways
 C) Satellite communications
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
Question 54.
 The Eskimos first entered North America about …………… years ago, crossing the Bering straits from Asia.
 A) 5000
 B) 3000
 C) 8000
 D) 10000
 Answer:
 A) 5000
Question 55.
 ………….. hunting is essential for nearly all Eskimo groups.
 A) Deer
 B) Caribou
 C) Bear
 D) Fox
 Answer:
 B) Caribou

Question 56.
 After the late’s, large numbers of Europeans began to live year-round
 A) 1600
 B) 1700
 C) 1750
 D) 1800
 Answer:
 D) 1800
Question 57.
 In 1576 – 78 the English Mariner that visited Baffin Island
 A) Martin Linlithgo
 B) Martin Frosbisher
 C) Martin Mao
 D) Martin Louis
 Answer:
 B) Martin Frosbisher
Question 58.
 After ………….. the arrival of the Europeans and American whalers and fur traders brought many changes.
 A) 1840
 B) 1845
 C) 1850
 D) 1860
 Answer:
 C) 1850
