Practice the AP 8th Class Social Bits with Answers Chapter 19 Social and Religious Reform Movements on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 8th Class Social Bits 19th Lesson Social and Religious Reform Movements with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 …………… introduced the printing press in India.
 A) Europeans
 B) Americans
 C) Africans
 D) Chinese
 Answer:
 A) Europeans
Question 2.
 Rammohan Roy was a ……………
 A) Gujarathi
 B) Bengali
 C) Maharashtrian
 D) Karnatic
 Answer:
 B) Bengali

Question 3.
 Keshav Sen was the disciple of
 A) Dayanada
 B) Vivekananda
 C) Ramakrishna Paramahamsa
 D) Narayana Guru
 Answer:
 C) Ramakrishna Paramahamsa
Question 4.
 Arya Samaj was established in
 A) 1864
 B) 1876
 C) 1874
 D) 1875
 Answer:
 D) 1875
Question 5.
 Gurukul Kangri University is in
 A) Haridwar
 B) Rishikesh
 C) Badrinath
 D) Kedaranath
 Answer:
 A) Haridwar
Question 6.
 MAO was established in
 A) Lucknow
 B) Aligarh
 C) Kashmir
 D) Allahabad
 Answer:
 B) Aligarh

Question 7.
 ‘Sati’ was banned officially in
 A) 1821
 B) 1820
 C) 1829
 D) 1825
 Answer:
 C) 1829
Question 8.
 ‘Brahma Samaj’ was founded by
 A) Bhagya Reddy Varma
 B) Sarojini Naidu
 C) Gurajada Appa Rao
 D) Kandukuri Veeresalingam
 Answer:
 D) Kandukuri Veeresalingam
Question 9.
 Sharada Sadan in Mumbai was set up by
 A) Ramabai
 B) Savitri bai
 C) Sarada mother
 D) Jyothiba pule
 Answer:
 A) Ramabai
Question 10.
 The person who said ‘Daliths were Adi Andhras’
 A) Narayana guru
 B) Bhagya Reddy Varma
 C) Ambedkar
 D) Kandukuri
 Answer:
 B) Bhagya Reddy Varma

Question 11.
 …………. criticised orthodoxy among both Hindus and Muslims and pointed out oneness of God and equality of all human beings.
 A) Non-Athiests
 B) Bhakthi Saints
 C) Ajeevakas
 D) All the above
 Answer:
 B) Bhakthi Saints
Question 12.
 The Christians used for religious propoganda
 A) Educational institutions
 B) Hospitals
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B
Question 13.
 Several European scholars studied the ancient literature of India, translated them, published them as books, and also influenced by them, therefore they were called
 A) Paschatya pandits
 B) Orientalists
 C) Nation scholar
 D) Foreign scholars
 Answer:
 B) Orientalists
Question 14.
 Raja Rama Mohan Roy born in Bengal in the year
 A) 1770
 B) 1771
 C) 1772
 D) 1774
 Answer:
 C) 1772

Question 15.
 The main concepts of Raja Rama Mohan Roy
 A) God is only one
 B) Idol worship and sacrificing is not correct
 C) Rejecting the supremacy of the priests
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
Question 16.
 The Brahma Samaj was established by Raja Rama Mohan Roy in
 A) 1825
 B) 1826
 C) 1827
 D) 1828
 Answer:
 D) 1828
Question 17.
 Raja Ramo Mohan Roy died in Bristal in
 A) 1830
 B) 1831
 C) 1832
 D) 1833
 Answer:
 D) 1833
Question 18.
 Who lead the Brahmo Samaj after the death of Raja Rama Mohana Roy?
 A) Devendranath Tagore
 B) Keshav Chandrasen
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B

Question 19.
 Who established the Prarthana Samaj?
 A) R.G. Bhandarkar
 B) M.G. Ranade
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B
Question 20.
 The Brahma Samaj was established in A.P.
 A) Veeresalingam Panthulu
 B) Janga Reddy
 C) Bhagya Varma
 D) Chilakamarthi Laxmi Narasimham Panthulu
 Answer:
 A) Veeresalingam Panthulu
Question 21.
 At last Keshavsen became the disciple of this person.
 A) Rama Krishna Paramahamsa
 B) Swami Vivekananda
 C) Dayananda Saraswathi
 D) Raja Rama Mohan Roy
 Answer:
 A) Rama Krishna Paramahamsa
Question 22.
 The Rama Krishna Mission was established by
 A) Rama Krishna Paramahamsa
 B) Swamy Vivekananda
 C) Swamy Dayananda Saraswathi
 D) Raja Ram Mohan Roy
 Answer:
 B) Swamy Vivekananda

Question 23.
 Vivekananda wanted to adopt positive qualities of the European culture like.
 A) Freedom
 B) Respect for women
 C) Work ethic, technology
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
Question 24.
 Swamy Dayananda Saraswathi was a social reformer during time
 A) 1820 – 1880
 B) 1824 – 1883
 C) 1880 – 1903
 D) 1857 – 1907
 Answer:
 B) 1824 – 1883
Question 25.
 The Arya Samaj was established in 1875 by
 A) Ram Mohan Roy
 B) Dayananda Saraswathi
 C) Ramakrishna Paramahamsa
 D) Swamy Vivekananda
 Answer:
 B) Dayananda Saraswathi
Question 26.
 The book written by Dayananda Saraswathi
 A) Satyartha Prakash
 B) Rigveda Bhashya
 C) Both A & B
 D) Kadambari
 Answer:
 C) Both A & B

Question 27.
 His basic aim was to become “Part of Hindu society rather than to remain outside of it”.
 A) Dr. B.R. Ambedkar
 B) Naryana Guru
 C) Bhagya Reddy Varma
 D) Arige Rama Swamy
 Answer:
 C) Bhagya Reddy Varma
Question 28.
 These were rejected by Maulvis
 A) Modern science
 B) Philosophy
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B
Question 29.
 The person that wished the end of the enemity between the Muslims and the Britishers.
 A) Sri Syed Ahmed Khan
 B) Fazal Ali
 C) Rehmat Ali
 D) Abdul Latif
 Answer:
 A) Sri Syed Ahmed Khan
Question 30.
 The movement started by Sir Syed Ahmed Khan for social reforms and spreading of modern education. ( )
 A) Brahma Samaj
 B) Arya Samaj
 C) Theosophical Society
 D) Aligarh Movement
 Answer:
 D) Aligarh Movement

Question 31.
 Sir Syed Ahmed Khan started scientific society in
 A) 1860
 B) 1864
 C) 1870
 D) 1872
 Answer:
 B) 1864
Question 32.
 Sir Syed Ahmed Khan estabiised Mohammada Anglo Oriented college in Aligarh
 A) 1870
 B) 1872
 C) 1875
 D) 1880
 Answer:
 C) 1875
Question 33.
 The burning herself with the dead body of her husband is called
 A) Pathi
 B) Pathni
 C) Sati
 D) All the above
 Answer:
 C) Sati
Question 34.
 In ……….. year, a law was passed to disallow marriage of girls below 10 years.
 A) 1840
 B) 1846
 C) 1850
 D) 1856
 Answer:
 B) 1846

Question 35.
 In which year disallow marriage of girls was raised to 12 years?
 A) 1929
 B) 1930
 C) 1890
 D) 1891
 Answer:
 D) 1891
Question 36.
 Which Act enhanced the age of marriage of girl children to 14 years in 1929?
 A) Saraswathi Act
 B) Sarada Act
 C) Marriage Limitation Act
 D) Education Act
 Answer:
 B) Sarada Act
Question 37.
 The marriage age for girls is 18 years and for boys is 21 years’. This was fixed in the year.
 A) 1978
 B) 1980
 C) 1991
 D) 1992
 Answer:
 A) 1978
Question 38.
 “The Jagan Mitra Mandali’ was established by Bhagya Reddy Varma in the year
 A) 1906
 B) 1926
 C) 1936
 D) 1946
 Answer:
 A) 1906

Question 39.
 ………….. promoted the adoption of Buddhism by Dalits.
 A) Bhagya Reddy Varma
 B) Mahatma Gandhi
 C) Arige Rama Swamy
 D) Narayana Guru
 Answer:
 A) Bhagya Reddy Varma
Question 40.
 The first widow remarriage was celebrated in Calcutta
 A) 1856
 B) 1857
 C) 1855
 D) 1858
 Answer:
 A) 1856
Question 41.
 During Nizam rule under the British Paramountcy, social reformers like Mohib Hussain started a journal for writing on women’s
 issues.
 A) Mullim – e – Niswan
 B) Shamsher
 C) Gora
 D) Rajak
 Answer:
 A) Mullim – e – Niswan
Question 42.
 ……………… encouraged women to participate in non-co-operation and Satyagraha movements.
 A) Gandhiji
 B) Nehru
 C) Patel
 D) Bhagya Reddy Varma
 Answer:
 A) Gandhiji

Question 43.
 “Our nation is most conservative and adament in nature, it adheres to the oldest customs and habits”. Who said these words?
 A) Sir Syed Ahmed Khan
 B) Mohib Hussain
 C) Abdul Latif
 D) Md. Gayyum
 Answer:
 B) Mohib Hussain
Question 44.
 Who is the person played a key role in attaining Women’s rights in Maharashtra?
 A) Savitri Bai Phule
 B) Durgabhai Deshmukh
 C) Sarojini Naidu
 D) None
 Answer:
 A) Savitri Bai Phule
Question 45.
 She is the first teacher in the school established by Jyothiba Phule for girls of untouchables in Pune in 1848.
 A) Durgabhai Deshmukh
 B) Sarojini Naidu
 C) Savitribai Phule
 D) Vijaya Laxmi Pandit
 Answer:
 C) Savitribai Phule
Question 46.
 The ‘Satya Sodhak Samaj’ was founded by
 A) Jyothiba Phule
 B) Raja Rama Mohan Roy
 C) Gopala Krishna Gokhale
 D) Madan Mohan Malaviya
 Answer:
 A) Jyothiba Phule

Question 47.
 Who worked hard for the diseased people due to plague in Maharashtra?
 A) Savitri Bai Phule
 B) Meerabai
 C) Tulasi Bai
 D) All the above
 Answer:
 A) Savitri Bai Phule
Question 48.
 ………………. person worked with Savitri bai.
 A) Meerabai
 B) Ahalya bai
 C) Tarabai
 D) Tulasi bai
 Answer:
 C) Tarabai
Question 49.
 Ramabai was born in this state.
 A) Gujarat
 B) Maharashtra
 C) Gao
 D) U.P.
 Answer:
 B) Maharashtra
Question 50.
 “The men behave with ladies like as with animals” – Who said these words.
 A) Tara Bai
 B) Rama bai
 C) Savitribai
 D) Tulasi bai
 Answer:
 B) Rama bai

Question 51.
 The ‘Sarada Sadan’ school and Ashram was established in Mumbai by
 A) Ramabai
 B) Tarabai
 C) Savitribai
 D) Meerabai
 Answer:
 A) Ramabai
Question 52.
 Who opened schools in Kolkata and Patna for Muslim girls?
 A) Ramabai
 B) Tarabai
 C) Both A & B
 D) Begam Rokeya Sakhawat Hossain
 Answer:
 D) Begam Rokeya Sakhawat Hossain
Question 53.
 These persons played a keyrole in educating the children of lower castes
 A) Christian Missionaries
 B) Islam religious heads
 C) Popes
 D) All the above
 Answer:
 A) Christian Missionaries
Question 54.
 Jyothiba Phule was born in the state of
 A) West Bengal
 B) Utter Pradesh
 C) Karnataka
 D) Maharashtra
 Answer:
 D) Maharashtra
Question 55.
 The main principles of ‘Satya Sodhak Samaj’
 A) Truth
 B) Equality
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B

Question 56.
 The book written by Jyothiba Phule
 A) Salam
 B) Gulamgiri
 C) Vandemataram
 D) Untouchability
 Answer:
 B) Gulamgiri
Question 57.
 Who called upon the low castes to conduct marriage and death ceremonies without Brahmins?
 A) B.R. Ambedkar
 B) Jyothiba Phule
 C) Mahatma Gandhi
 D) Jawaharlal Nehru
 Answer:
 B) Jyothiba Phule
Question 58.
 Who preached the idea of ‘One Jathi, One God and One Religion for all?
 A) Jyothiba Phule
 B) Narayana Guru
 C) Sukhdev
 D) B.R. Ambedkar
 Answer:
 B) Narayana Guru
Question 59.
 …………… called upon the Ezhava community to give up making liquor and animal sacrifices.
 A) Naryana Guru
 B) B.R. Ambedkar
 C) Jyothiba Phule
 D) Savitribai Phule
 Answer:
 A) Naryana Guru

Question 60.
 ……………. said that building schools for children was more important than building temples.
 A) Narayana Guru
 B) B.R. Ambedkar
 C) Savitri bai
 D) Jyothiba Phule
 Answer:
 A) Narayana Guru
Question 61.
 ……………. was one of the first dalits to obtain college education in India.
 A) B.R. Ambedkar
 B) Naryana Guru
 C) Jyothi baphule phule
 D) None
 Answer:
 A) B.R. Ambedkar
Question 62.
 In ………………. Dr. B.R. Ambedkar began public movements for the rights to dalits to use public drinking water resources and to enter Hindu temples.
 A) 1920
 B) 1927
 C) 1930
 D) 1932
 Answer:
 B) 1927
Question 63.
 He was invited in 1932 by the colonial government to a conference on political future of India.
 A) Narayana Guru
 B) Dr. B.R. Ambedkar
 C) Bhagya Reddy Varma
 D) Jyothiba Phule
 Answer:
 B) Dr. B.R. Ambedkar

Question 64.
 Who named the untouchables as ‘Harijans’ or ‘people of God’?
 A) Dr. B.R. Ambedkar
 B) Bhagya Reddy Varma
 C) Mahatma Gandhi
 D) Arige Ramaswammy
 Answer:
 C) Mahatma Gandhi
Question 65.
 The first law minister of Independent India.
 A) Dr. B.R. Ambedkar
 B) Muthaiah
 C) Rajendra Prasad
 D) Alladi Krishna Swamy Iyer
 Answer:
 A) Dr. B.R. Ambedkar
Question 66.
 The President of the Drafting Committee of our Indian Constitution.
 A) Rajendra Prasad
 B) Dr. B.R, Ambedkar
 C) Babu Jagjeevan Ram
 D) Jawaharlal Nehru
 Answer:
 B) Dr. B.R. Ambedkar
Question 67.
 ………….. fought for women extensive economic and social rights.
 A) Dr. B.R. Ambedkar
 B) Rajendra Prasad
 C) Babu Jagjeevan Ram
 D) Eswari bai
 Answer:
 A) Dr. B.R. Ambedkar

Question 68.
 Who fought for the Rights of dalits in Andhra Pradesh?
 A) Dr. B.R. Ambedkar
 B) Bhagya Reddy Varma
 C) Arige Ramaswamy
 D) Narayana Guru
 Answer:
 B) Bhagya Reddy Varma
Question 69.
 The original name of Bhagya Reddy Varna.
 A) Gorati Venkayya
 B) Medari Bagaiah
 C) Arige Rama Swamy
 D) Naryana Guru
 Answer:
 B) Medari Bagaiah
Question 70.
 Choose the correct matching.
 Group – A                                                Group – B
 1) Raja Rammohan Roy        ( )               a) Arya Samaj
 2) Vivekananda                     ( )               b) Brahmo Samaj
 3) Keshav Sen                       ( )               c) Satya Shodhak Samaj
 4) Dayananda Saraswathi     ( )               d) Ramakrishna Mission
 5) Jyotiba Phule                    ( )               e) Prarthana Samaj
 A) 1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – a, 5 – e
 B) 1 – d, 2 – e, 3 – c, 4 – b, 5 – a
 C) 1 – b, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – c
 D) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d, 5 – e
 Answer:
 C) 1 – b, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – c

Question 71.
 Group – A                                                     Group – B
 1) 1875                                      ( )               a) Sir Syed Ahmed Khan
 2) 1856                                      ( )               b) The death of Rammohan Roy
 3) 1833                                      ( )               c) MAO
 4) Satyartha Prakash                 ( )               d) First widow remarriage
 5) A Scientific Society 1864      ( )               e) Swami Dayananda Saraswathi
 A) 1 – c, 2 – d, 3 – b, 4 – e, 5 – a
 B) 1 – d, 2 – e, 3 – b, 4 – c, 5 – a
 C) 1 – c, 2 – b, 3 – d, 4 – a, 5 – e
 D) 1 – a, 2 – e, 3 – c, 4 – d, 5 – b
 Answer:
 A) 1 – c, 2 – d, 3 – b, 4 – e, 5 – a
Question 72.
 ‘Many Christian Missionaries came to India along with the European companies’
 A) To preach Christianity
 B) To spread Christianity
 C) Both A and B
 D) None
 Answer:
 C) Both A and B
Question 73.
 In 1846, a law was passed to disallow marriage of girls below ten years. In 1891 this was raised to 12 years. In 1929, through the Sharada Act, the minimum age was raised to 14 years. The limit was raised in 1978 to 18 years for girls and 21 years for boys.
 Pick the correct comment.
 A) The age is raised for the mental and physical maturity.
 B) Child marriages are failures.
 C) I don’t know.
 D) All the above
 Answer:
 A) The age is raised for the mental and physical maturity.
Question 74.
 Name the picture.
 
 A) Kandukuri Veeresalingam
 B) Narayana Guru
 C) Jyothiba Phule
 D) Raja Ramamohan Roy
 Answer:
 A) Kandukuri Veeresalingam

Question 75.
 Connect Jyothiba Phule with one of the following.
 A) Arya Samaj
 B) Satya Sodhak Samaj
 C) Brahma Samaj
 D) None
 Answer:
 B) Satya Sodhak Samaj
Question 76.
 The person connected to the Constitution at present in the hearts of people
 A) Dr. B.R. Prasad
 B) Sarojini Naidu
 C) B.R. Ambedkar
 D) All the above
 Answer:
 C) B.R. Ambedkar
Question 77.
 The followers of Dayananda Saraswathi established after his death in 1883.
 A) National Educational Institutions
 B) Dayanand Anglo Vedic Schools
 C) Guru Kulas
 D) Judicial Educational Institutions
 Answer:
 B) Dayanand Anglo Vedic Schools
Question 78.
 The ‘Sati’ was banned officially in
 A) 1820
 B) 1829
 C) 1830
 D) 1835
 Answer:
 B) 1829

Question 79.
 The year of Widow Remarriage Act passed.
 A) 1850
 B) 1855
 C) 1860
 D) 1865
 Answer:
 B) 1855
Question 80.
 Who fought against the practice of polygamy?
 A) Vivekananda
 B) Vidyasagar
 C) Rama Krishna Paramahamsa
 D) Dayananda Saraswathi
 Answer:
 B) Vidyasagar
