Practice the AP 8th Class Social Bits with Answers Chapter 17 Understanding Poverty on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 8th Class Social Bits 17th Lesson Understanding Poverty with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 To perform our daily duties we need
 A) energy
 B) bravery
 C) money
 D) cleverness
 Answer:
 A) energy
Question 2.
 One tea spoon of oil gives us k.cal.
 A) 50
 B) 90
 C) 100
 D) 150
 Answer:
 B) 90

Question 3.
 In the urban areas ………….. of the persons have food that is deficient in calories.
 A) 2/5ths
 B) 1 /5th
 C) 3/5ths
 D) 4/5ths
 Answer:
 C) 3/5ths
Question 4.
 The people intake 1624 k.cal. food as daily average.
 A) Rich
 B) Middle class
 C) Poor
 D) Poorest
 Answer:
 D) Poorest
Question 5.
 More than of people in India still depend upon agricultural activities for their livelihood.
 A) 50%
 B) 70%
 C) 75%
 D) 80%
 Answer:
 A) 50%

Question 6.
 The Indian Constitution refers to the right to work under the ……….. of state policy.
 A) Fundamental Rights
 B) Directive Principles
 C) Preamble
 D) None of the above
 Answer:
 B) Directive Principles
Question 7.
 The Right to Work is stated in ………. Article.
 A) 40
 B) 42
 C) 41
 D) 39
 Answer:
 C) 41
Question 8.
 The writer of Arthashastra was
 A) Charaka
 B) Chandra Gupta
 C) Bana
 D) Koutilya
 Answer:
 D) Koutilya
Question 9.
 The ………. in the villages were asked to conduct surveys called BPL.
 A) Panchayats
 B) Peoples
 C) Officers
 D) Leaders
 Answer:
 A) Panchayats

Question 10.
 The people who have ………….. cards, will get food grains at a lowest price.
 A) White
 B) Antyodaya
 C) Pink
 D) Adhaar
 Answer:
 B) Antyodaya
Question 11.
 Which of the following should be given to escape from poverty and hunger ?
 A) Right to work
 B) Right to food
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B
Question 12.
 More than workers migrated out of the village looking for work.
 A) 250
 B) 300
 C) 350
 D) 400
 Answer:
 A) 250

Question 13.
 Who is the person lives in slum area by pulling a cart in the town market in the lesson.
 A) Ramayya
 B) Chandrayya
 C) Surayya
 D) Kanakayya
 Answer:
 B) Chandrayya
Question 14.
 If one eats low calarie food or without adequate nutrition.
 A) reduces the resistance power
 B) sapping energy
 C) looks like older then the real age
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
Question 15.
 The National Calorie Standard was established as ………… k.cal. per day for rural areas.
 A) 2,400
 B) 2,100
 C) 2,000
 D) 2,500
 Answer:
 A) 2,400
Question 16.
 The K.calories required for the people in urban areas.
 A) 2,400
 B) 2,100
 C) 2,000
 D) 1,900
 Answer:
 B) 2,100

Question 17.
 …………… % of people in rural areas in India. Consume food that is below the calorie standard.
 A) 70
 B) 80
 C) 90
 D) 60
 Answer:
 B) 80
Question 18.
 The poor actually consume less calories today than ………… years back.
 A) 20
 B) 22
 C) 24
 D) 25
 Answer:
 D) 25
Question 19.
 People with very low income can spend very little and consume …………. k.cal on an average.
 A) 1600
 B) 1610
 C) 1624
 D) 1660
 Answer:
 C) 1624
Question 20.
 In 2004, every person in the bottom quarter could spend less than Rs. ……….. per month per person.
 A) 300
 B) 350
 C) 340
 D) 320
 Answer:
 C) 340

Question 21.
 One way to find out if adults are under nourished is to calculate what Nutrition scientists called ………..
 A) Body Mass Index
 B) Body Dharmic Index
 C) Body Dharma Index
 D) Body Class Index
 Answer:
 A) Body Mass Index
Question 22.
 …………. and depend more on agricultural activities.
 A) Small farmers
 B) Agricultural labourers
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B
Question 23.
 The Right to food is a part of the right to ………..
 A) Life
 B) Religious freedom
 C) Freedom
 D) Constitutional remedy
 Answer:
 A) Life
Question 24.
 The percentage of landless families and less land families in rural areas in Andhra Pradesh.
 A) 30%
 B) 40%
 C) 50%
 D) 60%
 Answer:
 B) 40%

Question 25.
 The number of days of agricultural work that labourers can manage to get in a normal year varies from to days.
 A) 120-180
 B) 180-220
 C) 130-180
 D) 220-240
 Answer:
 A) 120-180
Question 26.
 The Indian Constitution refers to the right to work under the
 A) Fundamental rights
 B) Directive principles of state policy
 C) Fundamental duties
 D) Single citizen ship
 Answer:
 B) Directive principles of state policy
Question 27.
 Article ………. stresses that the state, shall available to everyone both in the rural and urban areas.
 A) 40
 B) 41
 C) 42
 D) 43
 Answer:
 B) 41
Question 28.
 The year of MNREGA Act passed.
 A) 2004
 B) 2005
 C) 2006
 D) 2007
 Answer:
 B) 2005

Question 29.
 “From this granary the king should set apart one half for the people in the countryside in times of distress, and use the other half and he should replace old stock for new” This was revealed in this book.
 A) Indica
 B) Raja Tarangini
 C) Arthasastra
 D) Neetisaram
 Answer:
 C) Arthasastra
Question 30.
 The supply of food grains and daily essentials is done through.
 A) Public Co-operation System
 B) Public Distribution System
 C) Public Health System
 D) Public News System
 Answer:
 B) Public Distribution System
Question 31.
 PDS means
 A) Public Distribution System
 B) Public Division System
 C) Public Distribution Salinity
 D) People Distribution System
 Answer:
 A) Public Distribution System
Question 32.
 “The fair price shops should sell the goods to the poor only” This decision was taken in the year.
 A) 1990
 B) 1997
 C) 2000
 D) 2002
 Answer:
 B) 1997

Question 33.
 These cards are issued to the very poor families
 A) Anna cards
 B) Amma cards
 C) Antyodaya cards
 D) Sampradaya cards
 Answer:
 C) Antyodaya cards
Question 34.
 The food grains issued to the Anthyodaya card holders
 A) 30 kgs
 B) 32 kgs
 C) 35 kgs
 D) 40 kgs
 Answer:
 C) 35 kgs
Question 35.
 The food grains issued to the BPL card holders per month in Andhra Pradesh.
 A) 5 kgs
 B) 6 kgs
 C) 4 kgs
 D) 7 kgs
 Answer:
 C) 4 kgs
Question 36.
 The rice issued to the very poor old people who have Annapurna Scheme card.
 A) 5 kgs
 B) 10 kgs
 C) 15 kgs
 D) 20 kgs
 Answer:
 B) 10 kgs

Question 37.
 According to this National Sample Survey, in rural areas, not even three families out of ten families have Antyodaya or BPL cards. ( )
 A) 2002
 B) 2001
 C) 1999
 D) 2004
 Answer:
 D) 2004
Question 38.
 The Right to life is enshrined in this article.
 A) 20
 B) 21
 C) 22
 D) 24
 Answer:
 B) 21
Question 39.
 Choose the correct matching.
 Group – A                                       Group – B
 1) 2400 k.cal.                          ( )     a) Minimum 100 days employment in a year
 2) 2100 k.cal.                          ( )     b) For rural people
 3) National Sample Survey    ( )     c) White cards
 4) MNREGA                           ( )     d) 2004
 5) BPL                                    ( )     e) For urban people
 A) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d, 5 – e
 B) 1 -e, 2 – d, 3 – c, 4 – a, 5 – b
 C) 1- b, 2 – e, 3 – d, 4 – a, 5 – c
 D) 1 – a, 2 – d, 3 – c, 4 – b, 5 – e
 Answer:
 C) 1- b, 2 – e, 3 – d, 4 – a, 5 – c

Question 40.
 The most important contributor to poverty, as you would have guessed by now, is the lack of regular employment.
 Pick the correct comment.
 A) Irregular employment is not poverty.
 B) Regular employment is poverty.
 C) Lack of regular employment lessens the purchasing power of people to fulfil their basic needs.
 D) None
 Answer:
 C) Lack of regular employment lessens the purchasing power of people to fulfil their basic needs.
Question 41.
 In Andhra Pradesh, nearly two-fifths of all rural families are mainly agricultural labourers.
 Pick the correct comment.
 A) The main occupation in A.P. is in industrial sector.
 B) The primary occupation in A.P. is in service sector.
 C) The primary occupation in rural A.P. is in agricultural sector.
 D) None
 Answer:
 C) The primary occupation in rural A.P. is in agricultural sector.
Question 42.
 This is related to
 A) MNREGA
 B) Right to work
 C) Right to water
 D) All the above
 Answer:
 A) MNREGA

Question 43.
 This is …………..
 
 A) Rural picture
 B) Urban picture
 C) Forest area picture
 D) Mining area picture
 Answer:
 B) Urban picture
Question 44.
 We get our rice for MDM (Mid Day Meal) from this system
 A) FPS
 B) PDS
 C) TDS
 D) PAN
 Answer:
 B) PDS
Question 45.
 For many small farmers in the village, farming was getting more and more difficult in the village of Ramachari in the lesson. The reason behind this is
 A) dried canals
 B) more expenditure for digging borewells
 C) borrowing on high interest rates for purchasing seeds, fertilisers, pesticides
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above

Question 46.
 The main problem faced by Indian agriculture.
 A) Irrigation problem
 B) Lack of loans on low-interest rate
 C) Farmers lack of availability of seeds of good quality and fertilizers
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
