Practice the AP 8th Class Social Bits with Answers Chapter 15 Law and Justice: A Case Study on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 8th Class Social Bits 15th Lesson Law and Justice: A Case Study with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 Along with the certificate, Kranthi proceeded to the police station to file a report.
 A) Doctor
 B) Police
 C) Samba
 D) Ravi
 Answer:
 A) Doctor
Question 2.
 FIR is written by ……………… in Police station.
 A) S.I.
 B) Writer
 C) C.I.
 D) Homeguard
 Answer:
 B) Writer

Question 3.
 If we want to lodge a complaint in Police station, this should be given
 A) Address
 B) Details
 C) FIR
 D) None of the above
 Answer:
 C) FIR
Question 4.
 The police record the statements of
 A) Lawyer
 B) Petitioner
 C) Accused
 D) Witnesses
 Answer:
 D) Witnesses
Question 5.
 Ravi was put in
 A) Lockup
 B) House
 C) Guest House
 D) Jail
 Answer:
 A) Lockup
Question 6.
 An example for a crime
 A) Bribery
 B) Occupying another’s land
 C) Divorce
 D) Run away from debts
 Answer:
 A) Bribery

Question 7.
 Agreement between two people breaks in ………… cases.
 A) Criminal
 B) Criminal and Civil
 C) Civil
 D) None of the above
 Answer:
 C) Civil
Question 8.
 To get bail certain sureties should be given in ………….
 A) Police Station
 B) Lockup
 C) Jail
 D) Court
 Answer:
 D) Court
Question 9.
 In bailable offences only ………… can give bail.
 A) SHO
 B) Judge
 C) Magistrate
 D) Lawyer
 Answer:
 A) SHO
Question 10.
 The laws are executed by
 A) Legislative
 B) Executive
 C) Judiciary
 D) All the above
 Answer:
 B) Executive

Question 11.
 Ravi’s work in the lesson
 A) Provisional stores
 B) Real estate business
 C) Money lending
 D) Tobacco merchant
 Answer:
 B) Real estate business
Question 12.
 The work of Samba in the lesson
 A) Attender in Co-operative Society
 B) Attender in industry
 C) Vegetable vendor
 D) Retail trader
 Answer:
 A) Attender in Co-operative Society
Question 13.
 To whom we have to complaint in police station?
 A) Police
 B) Head Constable
 C) Station House Officer
 D) Sarpanch
 Answer:
 C) Station House Officer
Question 14.
 The report of writer as per the information given in the complaint
 A) First Information Report
 B) Last Information Report
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 A) First Information Report

Question 15.
 FIR means
 A) First Information Report
 B) First Interest Report
 C) First Intellectual Report
 D) First Information Relevant
 Answer:
 A) First Information Report
Question 16.
 The following person have power to punish the accused.
 A) Police
 B) Justice
 C) Legislative Assembly
 D) Vidhana Parishad
 Answer:
 B) Justice
Question 17.
 Which case can be opened on Ravi for beating Samba?
 A) Civil case
 B) Criminal case
 C) Both A & B
 D) Related to the constitution
 Answer:
 B) Criminal case
Question 18.
 The property disputes come under this category of cases
 A) Civil
 B) Criminal
 C) Constitutional
 D) None
 Answer:
 A) Civil

Question 19.
 The following should be submitted in the Judiciary to get bail
 A) Assets
 B) A person stands as surety
 C) Bond
 D) All the above or some of the above
 Answer:
 D) All the above or some of the above
Question 20.
 Who is the representative of government interests in court?
 A) Lawyer
 B) Public Prosecutor
 C) Judge
 D) All the above
 Answer:
 B) Public Prosecutor
Question 21.
 Which one of the following fells that ‘All are equal before law’?
 A) Accused
 B) Non accused
 C) President
 D) Law
 Answer:
 D) Law
Question 22.
 He / She must conduct the prosecution on behalf of the state.
 A) Asst officer
 B) Co-lawyer
 C) Asst. Public Prosecutor
 D) All the above
 Answer:
 C) Asst. Public Prosecutor

Question 23.
 Umpire like person in the game.
 A) Lawyer
 B) Complaintant
 C) Police
 D) Justice
 Answer:
 D) Justice
Question 24.
 The main topic in the Constitution
 A) Executive
 B) Law framers
 C) Differentiating executive, judiciary and legislative powers
 D) Controlling police
 Answer:
 C) Differentiating executive, judiciary and legislative powers
Question 25.
 The Officer of Law and Order at the district level.
 A) Collector
 B) The district level police officer Assisting the Collector
 C) Chief executive officer
 D) Education officer
 Answer:
 B) The district level police officer Assisting the Collector
Question 26.
 The Police department works under this control.
 A) Finance
 B) Defence
 C) Home
 D) Agriculture
 Answer:
 C) Home

Question 27.
 One who feels dissatisfaction with the judgment in the lower court, can ………… to the higher court with this.
 A) Appeal
 B) Permission
 C) High Court
 D) Supreme Court
 Answer:
 A) Appeal
Question 28.
 The Court at the National level
 A) Civil Court
 B) Criminal Court
 C) High Court
 D) Supreme Court
 Answer:
 D) Supreme Court
Question 29.
 This court inquires the civil cases at the district level
 A) Session Court
 B) Zilla Court
 C) Court at division level
 D) High Court
 Answer:
 B) Zilla Court
Question 30.
 Which court enquires criminal cases district level?
 A) District Court
 B) Sessions Court
 C) Asst. Sessions Judge
 D) Jr. Civil Judge
 Answer:
 B) Sessions Court

Question 31.
 The judgement given by the sessions court can be appealed in this court
 A) District Court
 B) High Court
 C) Supreme Court
 D) All the above
 Answer:
 B) High Court
Question 32.
 The judgement of the High court can be appealed in this court
 A) District Court
 B) First Class Magistrate Court
 C) Supreme Court
 D) Sessions Court
 Answer:
 C) Supreme Court
Question 33.
 Choose the correct matching.
 Group – A                                            Group -B
 1) High Court              ( )           a) First Information Report
 2) Supreme Court       ( )           b) Bail
 3) FIR                           ( )           c) Division or town level
 4) Accused                   ( )          d) Hyderabad
 5) District Court           ( )          e) Delhi
 A) 1 – c, 2 – d, 3 – e, 4 – b, 5 – a
 B) 1 – d, 2 – e, 3 – a, 4 – b, 5 – c
 C) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – e, 5 – d
 D) 1 – b, 2 – d, 3 – a, 4 – e, 5 – c
 Answer:
 B) 1 – d, 2 – e, 3 – a, 4 – b, 5 – c

Question 34.
 In case the SHO refuses to file the report, the person can go directly to the DSP or Magistrate and file the report. The report can also be sent by post to them.
 Pick the correct comment.
 A) SHO is the authorised person to file FIR.
 B) DSP is the only authorised person for this.
 C) Magistrate is the only authorised person for this.
 D) None
 Answer:
 A) SHO is the authorised person to file FIR.
Question 35.
 A criminal offence is registered as a public wrong.
 Pick the correct comment.
 A) The crime is committed against the victims.
 B) The crime is committed against the whole family.
 C) It is a civil case.
 D) The crime is committed not only against the victims but also against society as a whole.
 Answer:
 D) The crime is committed not only against the victims but also against society as a whole.
Question 36.
 Court provides relief to the offended like a house may be vacated by the tenant or dues get paid.
 This is related to
 A) Civil Law
 B) Criminal Law
 C) Moral Law
 D) Nature’s Law
 Answer:
 A) Civil Law

Question 37.
 ‘He is like an umpire in a game and conducts the trial impartially and in an open court.’
 He is
 A) Public Prosecutor
 B) Advocate
 C) Judge
 D) Law Minister
 Answer:
 C) Judge
Question 38.
 Who is our high court chief Justice ?
 A) Ramesh Ranganathan
 B) Gopal Ballav
 C) Altamas Kabir
 D) K.G. Balakrishnan
 Answer:
 A) Ramesh Ranganathan
Question 39.
 The main function of Police
 A) Listens to the witnesses
 B) Record the witnesses
 C) Takes photos of burned houses
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above

Question 40.
 The main function of Judge
 A) Delivers judgment
 B) Orders to conduct medical tests to the women
 C) Conducts judicial inquiry, meets the accused
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
