Practice the AP 8th Class Social Bits with Answers Chapter 10 Landlords and Tenants under the British and the Nizam on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 8th Class Social Bits 10th Lesson Landlords and Tenants under the British and the Nizam with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 During the time of Mughal emperors, …………………. collected land revenue from the peasants.
 A) emperor
 B) revenue department
 C) zamindars
 D) sirazdars
 Answer:
 C) zamindars
Question 2.
 During the British reign, there were great ……………. in India.
 A) deeds
 B) investments
 C) benefits
 D) famines
 Answer:
 D) famines

Question 3.
 In ……………… Cornwallis was the Governor General.
 A) 1947
 B) 1793
 C) 1856
 D) 1857
 Answer:
 B) 1793
Question 4.
 The barrage in Krishna and Guntur districts …………….
 A) Dhawaleshwaram
 B) Prakasam
 C) Sir Arthur Cotton
 D) Keesara
 Answer:
 B) Prakasam
Question 5.
 An anicut across the Godavari river at Dhawaleshwaram was completed in
 A) 1820
 B) 1800
 C) 1849
 D) 1856
 Answer:
 C) 1849
Question 6.
 In Mahabubnagar and Nalgonda districts, there were Doras who owned more than a thousand acres of land.
 A) 500
 B) 550
 C) 600
 D) 650
 Answer:
 B) 550

Question 7.
 In …………… there was a civil war in America.
 A) 1851
 B) 1871
 C) 1841
 D) 1861
 Answer:
 D) 1861
Question 8.
 The number of famines in the second half of the Nineteenth century
 A) 10
 B) 11
 C) 12
 D) 14
 Answer:
 B) 11
Question 9.
 Patwari was a …………. official.
 A) Mandal
 B) Village
 C) District
 D) State
 Answer:
 B) Village
Question 10.
 The peasants formed to carry their agitation forward and demanded abolition of landlordism, reduction of land revenue and control over moneylenders.
 A) Rythu Sabha
 B) Kisan Sabhas
 C) Kisan Mela
 D) Kisan Jagruthi
 Answer:
 B) Kisan Sabhas

Question 11.
 The small forts of landlords in Telangana are called as
 A) Buruju
 B) Forts
 C) Gadis
 D) All the above
 Answer:
 C) Gadis
Question 12.
 The own lands of Zamindars were called
 A) Enams
 B) Kudhkhasht
 C) Qidmatgars
 D) None
 Answer:
 B) Kudhkhasht
Question 13.
 The roles of Zamindars
 A) collecting taxes
 B) having land
 C) both A & B
 D) none
 Answer:
 C) both A & B
Question 14.
 In …………….. the peasants of Awadh in Uttar Pradesh took out huge processions to protest against the Zamindars who were extracting money from them.
 A) 1920-22
 B) 1922-24
 C) 1924-26
 D) 1926-28
 Answer:
 A) 1920-22

Question 15.
 The famous peasant movements were the Deccan ryots of ……………… s.
 A) 1850
 B) 1860
 C) 1870
 D) 1872
 Answer:
 B) 1860
Question 16.
 The permanent settlement system was introduced by ………………
 A) Warren Hastings
 B) Corn Wallis
 C) Bentinck
 D) Wellesly
 Answer:
 B) Corn Wallis
Question 17.
 The Permanent Settlement System was introduced in the year.
 A) 1790
 B) 1791
 C) 1792
 D) 1973
 Answer:
 D) 1973
Question 18.
 The Zamindars collected ………….. rather than revenue from them.
 A) the income from auction
 B) rent
 C) riped crop
 D) none
 Answer:
 B) rent

Question 19.
 The prices of the grains rose and cultivation slowly expanded in this year.
 A) 1800
 B) 1810
 C) 1820
 D) 1840
 Answer:
 C) 1820
Question 20.
 Ceded districts means
 A) Bellary, Anantapn
 B) Kadapa
 C) Kurnool
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
Question 21.
 The other name of Ceded districts
 A) Stone seema
 B) Karnataka
 C) Rayalaseema
 D) None
 Answer:
 C) Rayalaseema
Question 22.
 In this year Thomas Munro came to Rayalaseema districts as Collector.
 A) 1700
 B) 1800
 C) 1900
 D) 1850
 Answer:
 B) 1800

Question 23.
 ………….. recognised that there were no Zamindars in South like North.
 A) Bentinck
 B) Thomas Munro
 C) Wellesly
 D) Robert Clive
 Answer:
 B) Thomas Munro
Question 24.
 Recognising the importance of the peasants, Munro devised the Ryotwari settlement in entire.
 A) South India
 B) Western India
 C) Both A & B
 D) Northern India
 Answer:
 C) Both A & B
Question 25.
 Ryotwari means
 A) Farmer
 B) Farmer’s right to cultivation
 C) Landcess
 D) All the above
 Answer:
 B) Farmer’s right to cultivation
Question 26.
 Before the cultivation commenced in Munro made necessary advances to the ryots to purchase seeds, implements, bullocks and to repair old wells or dig new ones.
 A) 1801 – 02
 B) 1802 – 03
 C) 1803 – 04
 D) 1804 – 05
 Answer:
 A) 1801 – 02

Question 27.
 Due to the untiring efforts of Sir Arthur Cotton, an anicut across the Godavari river at Dhawaleshwaram was completed in
 A) 1840
 B) 1845
 C) 1849
 D) 1850
 Answer:
 C) 1849
Question 28.
 Severe Famine was occured in the year.
 A) 1800
 B) 1830
 C) 1833
 D) 1836
 Answer:
 C) 1833
Question 29.
 An anicut was constructed on the river Krishna in
 A) 1850
 B) 1852
 C) 1853
 D) 1854
 Answer:
 D) 1854

Question 30.
 The Kurnool – Cuddapah (KC) canal was dug in the year.
 A) 1850
 B) 1855
 C) 1857
 D) 1860
 Answer:
 C) 1857
Question 31.
 The tenants had to pay rent that was times more than the land revenue paid by the ryots to the government.
 A) 2 – 5
 B) 3 – 7
 C) 4 – 8
 D) 5 – 9
 Answer:
 B) 3 – 7
Question 32.
 In the first half of 19th century, they tried to collect maximum land revenue through
 A) Kudramukh
 B) Deshmukh
 C) Patwari
 D) Patel
 Answer:
 B) Deshmukh
Question 33.
 In Nizams rule the large landlords were called
 A) Gadis
 B) Doras
 C) Landlords
 D) Pettandars
 Answer:
 B) Doras
Question 34.
 The Civil war in America was started in
 A) 1860
 B) 1861
 C) 1862
 D) 1863
 Answer:
 B) 1861

Question 35.
 The Civil war in America ended in
 A) 1865
 B) 1867
 C) 1873
 D) 1877
 Answer:
 A) 1865
Question 36.
 The effect of the Civil war in American showed on India in this way
 A) the demand for cotton fell
 B) the demand for cotton increased
 C) increase in exports of agricultural products
 D) exports of agricultural products are as it is
 Answer:
 A) the demand for cotton fell
Question 37.
 In the Hyderabad state there were about 1500 Jagirs spread over 6535 villages and samsthanams over 497 villages.
 A) 16
 B) 12
 C) 13
 D) 14
 Answer:
 D) 14
Question 38.
 During the colonial period, the peasants were forced to do work without wages.
 A) Vetti
 B) Slavery
 C) Getting services
 D) None
 Answer:
 A) Vetti

Question 39.
 The plight of Vetti can be understood through a government report written in
 A) 1800
 B) 1870
 C) 1878
 D) 1880
 Answer:
 C) 1878
Question 40.
 The peasants also had to regularly supply to Zamindars.
 A) ghee, milk
 B) vegetables, jaggery
 C) gross, dung cakes
 D) all the above
 Answer:
 D) all the above
Question 41.
 “The ……………. also prevent the peasants from improving their fields because they are afraid that the peasants would then start asserting their nights over the land.
 A) farmers
 B) landlords
 C) zamindars
 D) coolies
 Answer:
 C) zamindars
Question 42.
 The revenue that was shared to the Nizam was called
 A) Hindukhush
 B) Peshkash
 C) Enam
 D) Adangal
 Answer:
 B) Peshkash

Question 43.
 The zamindars also owned land on which the labourers worked. This was called their ‘self-cultivated’ land or Khudkhasht lands.
 Pick the correct comment.
 A) Zamindars worked on these lands.
 B) Rights are of zamindars, kasht was of labour.
 C) Zamindars donated these lands to the poor.
 D) All the above
 Answer:
 B) Rights are of zamindars, kasht was of labour.
Question 44.
 
 Pick the correct statement.
 A) This barrage connected the Krishna and Guntur districts.
 B) This barrage changed the fate of Krishna delta.
 C) This is a boon by Sir Arthur Cotton.
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above
Question 45.
 ‘The peasants also had to regularly supply ghee, milk, vegetables, gur, straw, cowdung cakes, etc. free of cost to the zamindar’s house.’
 This was a form of
 A) gifts
 B) boons
 C) custom
 D) exploitation
 Answer:
 D) exploitation

Question 46.
 Famines, or massive food shortages leading to acute distress, were a regular feature of the British rule.
 This was a regular feature of the British rule
 A) Surplus food
 B) Shortage of food grains
 C) Low quality of grains
 D) All the above
 Answer:
 B) Shortage of food grains
Question 47.
 ‘Peasants fled the countryside’ – The reason was
 A) a hike in landcess and unable to pay the revenue
 B) conducting attacks
 C) giving hard punishments
 D) All the above
 Answer:
 A) a hike in landcess and unable to pay the revenue
Question 48.
 This was happened because of land revenue introduced by the Britishers.
 A) Farmers suffered from loans
 B) Farmers achieved more progress
 C) Farmers growed more crops
 D) All the above
 Answer:
 A) Farmers suffered from loans
Question 49.
 This is due to decrease in demand of cotton
 A) farmers changed as beggers
 B) food grains are scarce
 C) severe famine
 D) all the above
 Answer:
 D) all the above

Question 50.
 This program is introduced to feed the children in our state
 A) Annadaata
 B) Antyodaya
 C) MDM
 D) Velugu Project
 Answer:
 C) MDM
Question 51.
 Peasants very often borrowed money from in order to pay their land revenue.
 A) Moneylenders
 B) Zamindars
 C) Banks
 D) Organisations
 Answer:
 A) Money lenders
Question 52.
 During the colonial period the peasants were forced to do
 A) Vetti
 B) Cultivation
 C) Work
 D) Donations
 Answer:
 A) Vetti
Question 53.
 The Britishers raised this tax to increase their income in India
 A) Pullari tax
 B) Property tax
 C) Landcess
 D) Ganachari tax
 Answer:
 C) Landcess

Question 54.
 The agricultural products that were exported to England from India
 A) Cotton, Blue
 B) Sugarcane, Wheat
 C) Both 1 & 2
 D) None
 Answer:
 C) Both 1 & 2
Question 55.
 Andhra, like the rest of the country, suffered from severe famines in the centuries.
 A) 19
 B) 20
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 C) Both A & B
Question 56.
 The severe famine occured in Ganjam
 A) 1865 – 66
 B) 1867 – 68
 C) 1869 – 70
 D) 1870 – 71
 Answer:
 A) 1865 – 66
