Practice the AP 8th Class Physical Science Bits with Answers Chapter 9 Electrical Conductivity of Liquids on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 8th Class Physical Science Bits 9th Lesson Electrical Conductivity of Liquids with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 ……….. is called blue vitrol.
 A) Copper sulphate
 B) Zinc sulphate
 C) Iron sulphate
 D) Magnesium sulphate
 Answer:
 A) Copper sulphate
Question 2.
 …………… cell does not have any liquid.
 A) Volta
 B) Dichromate
 C) Lechlanche
 D) Dry
 Answer:
 D) Dry

Question 3.
 ………… is added to increase conductivity of distilled water.
 A) Sugar
 B) Oil
 C) Salt
 D) Kerosene
 Answer:
 C) Salt
Question 4.
 ………… is useful to join or break the circuit.
 A) Cell
 B) Key
 C) Battery
 D) Resistor
 Answer:
 B) Key
Question 5.
 Drinking water is good conductor of electricity due to
 A) dissolved salts
 B) bacteria
 C) virus
 D) dust particles
 Answer:
 A) dissolved salts
Question 6.
 …………… spot is seen on the potato around the wire connected to the positive terminal of battery.
 A) White
 B) Yellow
 C) Greenish blue
 D) Orange
 Answer:
 C) Greenish blue

Question 7.
 Pure water is a ……….
 A) Electric conductor
 B) Semi conductor
 C) Insulator
 D) Resistor
 Answer:
 C) Insulator
Question 8.
 The material which do not allow electric current to pass through it is known as
 A) Electric conductor
 B) Insulator
 C) Electric resistance
 D) Semi conductor
 Answer:
 B) Insulator
Question 9.
 Electroplating is possible through
 A) Electrolysis
 B) Chemical process
 C) Dissolving
 D) Filtration
 Answer:
 A) Electrolysis
Question 10.
 One of the following is not an electrolyte
 A) Sulphuric acid
 B) Lemon juice
 C) Tamarind juice
 D) Detergent solution
 Answer:
 D) Detergent solution

Question 11.
 The material that allow electric current to pass through them easily are called
 A) conductors
 B) semi conductors
 C) insulators
 D) resistors
 Answer:
 A) conductors
Question 12.
 The diodes which glow when current pass through them are called
 A) LED
 B) HED
 C) LRD
 D) LAD
 Answer:
 A) LED
Question 13.
 …………… proposed that all living be¬ings contained electricity.
 A) Volta
 B) Ampere
 C) Ohm
 D) Galvani
 Answer:
 D) Galvani
Question 14.
 The first cell was prepared by
 A ) ampere
 B) volta
 C) ohm
 D) galvani
 Answer:
 B) volta

Question 15.
 The metallic rods or plates used in electrolysis is called
 A) electrodes
 B) electrolytes
 C) electric charges
 D) none of these
 Answer:
 A) electrodes
Question 16.
 The substance used for electrolysis is called
 A) electrode
 B) electrolyte
 C) electric substance
 D) none of these
 Answer:
 B) electrolyte
Question 17.
 The colour of copper sulphate solution is
 A) green
 B) blue
 C) red
 D) yellow
 Answer:
 B) blue
Question 18.
 Which among these is good conductor of electricity?
 A) plastic
 B) rubber
 C) diamond
 D) salt solution
 Answer:
 D) salt solution

Question 19.
 Which among these is bad conductor of electricity?
 A) gold
 B) silver
 C) copper
 D) kerosene
 Answer:
 D) kerosene
Question 20.
 ………….. useful as tester.
 i) LED
 ii) Magnetic compass
 iii) Magnet
 iv) Fuse
 A) Both i and ii
 B) Both i and iii
 C) ii and iv
 D) iii and iv
 Answer:
 A) Both i and ii
Question 21.
 …………. converts chemical energy into electrical energy.
 A) Motor
 B) Generator
 C) Electrolytic cell
 D) None of these
 Answer:
 C) Electrolytic cell
Question 22.
 Choose correct matching option.
 Group – A — Group -B
 1. Electrode — a) Dissociation into ions with passage of current
 2. Electrolysis — b) Kerosene
 3. Electrolyte — c) Metallic rods used in electrolysis
 4. Good conductor — d) The material which allows passage of current
 5. Bad conductor — e) Salt solution
 A) 1 – c, 2 – a, 3-d, 4 – e, 5 – b
 B) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d, 5 – e
 C) 1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – e, 5 – a
 D) 1 – c, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – b
 Answer:
 A) 1 – c, 2 – a, 3-d, 4 – e, 5 – b

Question 23.
 Magnetic compass acts as tester when it is connected in a circuit due to ……………. effect of current.
 A) heating
 B) magnetic
 C) chemical
 D) none of these
 Answer:
 B) magnetic
Question 24.
 The passage of electric current through solution causes ………… effects.
 A) mechanical
 B) chemical
 C) magnetic
 D) physical
 Answer:
 B) chemical
Question 25.
 The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called
 A) electrotyping
 B) electrolysis
 C) electroplating
 D) none of these
 Answer:
 C) electroplating
Question 26.
 The process of dissociation of solution of compound into constitute ions with passage of current is called
 A) electrolysis
 B) pyrolysis
 C) photolysis
 D) ketolysis
 Answer:
 A) electrolysis

Question 27.
 An inferior metal is coated with supe¬rior metal by using electrolysis process is called
 A) electrotyping
 B) electroplating
 C) electroprinting
 D) galvanizing
 Answer:
 B) electroplating
Question 28.
 If you pass current through copper sulphate solution, copper deposited on the plate connected to the ………. terminal of the battery.
 A) negative
 B) positive
 C) both
 D) none of these
 Answer:
 A) negative
Question 29.
 Choose correct matching option.
 Group – A — Group -B
 1. Potato — a) Converts chemical energy into electric energy
 2. LED — b) To identify positive terminal of cell
 3. Electrolytic cell — (c) Electroplating
 4. Ornamentation — (d) Galvani
 5. Living being contained electricity — (e) Tester
 A) 1 – b, 2 – e, 3 – a, 4 – c, 5 – d
 B) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d, 5 – e
 C) 1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – e, 5 – a
 D) 1 – c, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – b
 Answer:
 A) 1 – b, 2 – e, 3 – a, 4 – c, 5 – d
Question 30.
 The formula of copper sulphate is
 A) FeSO4
 B) ZnSO4
 C) CuSO4
 D) MgSO4
 Answer:
 C) CuSO4

Question 31.
 Which of the following is also used in ornamentation and decoration?
 A) Electrotyping
 B) Electroplating
 C) Electroprinting
 D) Galvanizing
 Answer:
 B) Electroplating
Question 32.
 The word voltage derived from……….
 A) watt
 B)volta
 C) volt
 D) ampere
 Answer:
 B)volta
Question 33.
 Distilled water is ………. conductor of electricity.
 A) good
 B) partial
 C) poor
 D) none of these
 Answer:
 C) poor
Question 34.
 ………… is useful in identifying positive terminal of battery.
 A) Tomato
 B) Potato
 C) Carrot
 D) Beetroot
 Answer:
 B) Potato

Question 35.
 Given figure is a
 
 A) Battery
 B) Circuit
 C) Current
 D) All the above
 Answer:
 B) Circuit
Question 36.
 Given figure is an example for
 
 A) Bulb
 B) LED bulb
 C) Current flowing
 D) None
 Answer:
 B) LED bulb
Question 37.
 Name of the experiment given here is
 
 A) Electrotyping
 B) Electroplating
 C) Electric current
 D) None
 Answer:
 B) Electroplating
Question 38.
 Electrolytic cell converts ………… energy into electrical energy.
 A) Mechanical
 B) Chemical
 C) Magnetic
 D) Muscular
 Answer:
 B) Chemical

Question 39.
 L.E.D means ………….
 A) Light Emitting Diode
 B) Light Existing Diode
 C) Light Equipped Diode
 D) Light Energy Diode
 Answer:
 A) Light Emitting Diode
Question 40.
 
 In the above diagrams indicates bulb, indicates battery. Then which of the following is correct?
 A) ii only
 B) i and ii only
 C) ii and iii only
 D) i only
 Answer:
 A) ii only
Question 41.
 In a voltaic cell
 A) Electrical energy is converted into mechanical energy
 B) Mechanical energy is converted into chemical energy
 C) Electrical energy is converted into chemical energy
 D) Chemical energy is converted into
 Answer:
 D) Chemical energy is converted into

Question 42.
 The electric current in a circuit represents
 A) Formation of charge
 B) Motion of conductor
 C) Motion of charge
 D) Discharge of charge
 Answer:
 C) Motion of charge
