Practice the AP 8th Class Physical Science Bits with Answers Chapter 12 Stars and the Solar System on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 8th Class Physical Science Bits 12th Lesson Stars and the Solar System with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 The shortest shadow cast by a vertical object on the ground always falls in the direction.
 A) East
 B) West
 C) North-South
 D) North
 Answer:
 C) North-South
Question 2.
 Solar eclipse occurs on a ………..
 A) Full moon day
 B) New moon day
 C) Daily
 D) None of these
 Answer:
 B) New moon day

Question 3.
 Small objects revolving around sun like planets are called …………
 A) Comets
 B) Meteors
 C) Asteroids
 D) Meteorites
 Answer:
 C) Asteroids
Question 4.
 The biggest of all planets in solar system is
 A) Earth
 B) Jupitor
 C) Mercury
 D) Saturn
 Answer:
 B) Jupitor
Question 5.
 ……….. is self luminous.
 A) Planet
 B) Asteroid
 C) Satellite
 D) Star
 Answer:
 D) Star
Question 6.
 An object which comes from outer space and burns and falls on earth producing crator is
 A) Meteor
 B) Comet
 C) Meteorite
 D) Asteroid
 Answer:
 C) Meteorite

Question 7.
 The Pole Star does not change its position with respect to earth because
 A) It is near Great Bear
 B) It is a big star
 C) It is near small bear
 D) It is on the axis of rotation of earth
 Answer:
 D) It is on the axis of rotation of earth
Question 8.
 The natural satellite of earth is
 A) Aryabhatta
 B) Rohini
 C) INSAT
 D) Moon
 Answer:
 D) Moon
Question 9.
 The number of planets in solar system
 A) 7
 B) 8
 C) 9
 D) 10
 Answer:
 B) 8
Question 10.
 Lunar eclipse occurs on
 A) Full moon day
 B) New moon day
 C) Daily
 D) None of these
 Answer:
 A) Full moon day

Question 11.
 …………. is called red planet.
 A) Mars
 B) Earth
 C) Jupiter
 D) Mercury
 Answer:
 A) Mars
Question 12.
 ………….. is nearest star to earth.
 A) Epsilonariga
 B) The Pole Star
 C) Sun
 D) None of these
 Answer:
 C) Sun
Question 13.
 The first artificial satellite is
 A) Rohini
 B) Bhaskara
 C) Aryabhatta
 D) INSAT
 Answer:
 C) Aryabhatta
Question 14.
 Earth rotates from
 A) West to East
 C) North to South
 B) East to West
 D) South to North
 Answer:
 A) West to East

Question 15.
 When the moon completely covers the sun as seen from the earth is known as ……..
 A) Partial solar eclipse
 B) Total solar eclipse
 C) Annular eclipse
 D) Hybrid eclipse
 Answer:
 B) Total solar eclipse
Question 16.
 The planet which is near to earth is
 A) Mercury
 B) Venus
 C) Jupiter
 D) Saturn
 Answer:
 A) Mercury
Question 17.
 The brightest planet among all the planets
 A) Mercury
 B) Venus
 C) Jupiter
 D) Saturn
 Answer:
 B) Venus
Question 18.
 Moon is ………… to earth.
 A) Natural satellite
 B) Artificial satellite
 C) Comet
 D) Astroid
 Answer:
 A) Natural satellite

Question 19.
 ………… was the first Indian artificial satellite.
 A) INSAT
 B) Kalpana -1
 C) Aryabhatta
 D) EDUSAT
 Answer:
 C) Aryabhatta
Question 20.
 When the sun looks like travelling towards the south of sky, it is called the
 A) Dakshinayanam
 B) Uttarayanam
 C) Poorvayanam
 D) Pakshinayanam
 Answer:
 A) Dakshinayanam
Question 21.
 When the sun looks like travelling towards the north of the sky it is called the
 A) Dakshinayanam
 B) Uttarayanam
 C) Poorvayanam
 D) Pakshinayanam
 Answer:
 B) Uttarayanam
Question 22.
 The time when the shortest shadow occurs called the ……….. time at that place.
 A) local morning
 B) local afternoon
 C) local noon
 D) local night
 Answer:
 C) local noon

Question 23.
 The changes in appearance of moon are called
 A) races of moon
 B) chases of moon
 C) phases of moon
 D) none of these
 Answer:
 C) phases of moon
Question 24.
 The entire illuminated surface of moon is visible from earth on day.
 A) full moon
 B) new moon
 C) old moon
 D) empty
 Answer:
 A) full moon
Question 25.
 Great Bear can be easily recognised by its …………….. in the northern sky.
 A) triangular head
 B) square head
 C) pentagonal head
 D) rectangular head
 Answer:
 D) rectangular head
Question 26.
 Our sun is a star in ………….. galaxy.
 A) Orion
 B) Milky way
 C) Ursa major
 D) Ursa minor
 Answer:
 B) Milky way

Question 27.
 The path is which a planet revolving around the sun is called
 A) orbital
 B) orbit
 C) boundary
 D) none of these
 Answer:
 B) orbit
Question 28.
 The time taken by a planet to complete one revolution is called
 A) period of rotation
 B) period of oscillation
 C) period of revolution
 D) period of vibration
 Answer:
 C) period of revolution
Question 29.
 The time taken by planet to complete one rotation is called the
 A) period of rotation
 B) period of oscillation
 C) period of revolution
 D) period of vibration
 Answer:
 A) period of rotation
Question 30.
 Any celestial body revolving around another celestial body is called the
 A) planet
 B) star
 C) comet
 D) satellite
 Answer:
 D) satellite

Question 31.
 The man made satellites revolving around the earth are called ………… satellites.
 A) natural
 B) periodic
 C) linear
 D) artificial
 Answer:
 D) artificial
Question 32.
 Earth rotates on its
 A) angle
 B) axis
 C) plane
 D) none of these
 Answer:
 B) axis
Question 33.
 ……….. is the smallest planet.
 A) Earth
 B) Mercury
 C) Venus
 D) Pluto
 Answer:
 B) Mercury
Question 34.
 The only planet on which life exists
 A) Earth
 B) Mercury
 C) Venus
 D) Pluto
 Answer:
 A) Earth

Question 35.
 ………… is called morning star or evening star.
 A) Earth
 B) Mercury
 C) Venus
 D) Pluto
 Answer:
 C) Venus
Question 36.
 Which among these is not a planet?
 A) Earth
 B) Mercury
 C) Venus
 D) Pluto
 Answer:
 D) Pluto
Question 37.
 This planet has rings
 A) Earth
 B) Saturn
 C) Mercury
 D) Venus
 Answer:
 B) Saturn
Question 38.
 ………….. revolve around sun in highly elliptical orbits.
 A) Meteor
 B) Comet
 C) Star
 D) Asteroid
 Answer:
 B) Comet

Question 39.
 Asteroids are mainly present between
 A) Earth, Mercury
 B) Venus, Mars
 C) Mars, Jupiter
 D) Earth, Mars
 Answer:
 C) Mars, Jupiter
Question 40.
 ………… is called blue planet.
 A) Mars
 B) Venus
 C) Earth
 D) Mercury
 Answer:
 C) Earth
Question 41.
 The planets which rotate from east to west are
 A) Venus
 B) Uranus
 C) Neptune
 D) Both A & B
 Answer:
 D) Both A & B
Question 42.
 Choose correct matching option.
 Group – A — Group – B
 1. Earth — a) Not a planet
 2. Mercury — b) Only planet on which life exists
 3. Venus — c) Has rings
 4. Pluto — d) Smallest planet
 5. Saturn — e) Morning star or evening star
 A) 1 – b, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – c
 B) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d, 5 – e
 C) 1 – c, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – b
 D) 1 – d, 2 – e, 3 – a, 4 – b, 5 – c
 Answer:
 A) 1 – b, 2 – d, 3 – e, 4 – a, 5 – c

Question 43.
 Planets shine more brightly than stars because
 A) due to nuclear reactions
 B) self luminous
 C) reflect light
 D) none of these
 Answer:
 C) reflect light
Question 44.
 The nearest planet to sun is
 A) Earth
 B) Jupiter
 C) Venus
 D) Mercury
 Answer:
 D) Mercury
Question 45.
 Halley’s comet is periodically seen for every ………. years.
 A) 70
 B) 76
 C) 74
 D) 80
 Answer:
 B) 76
Question 46.
 A clock based on shadows of an object due to sunlight is
 A) Atomic clock
 B) Wall clock
 C) Sundial
 D) None of these
 Answer:
 C) Sundial

Question 47.
 The illuminated surface of moon is not visible from earth on
 A) full moon day
 B) new moon day
 C) old moon day
 D) empty moon day
 Answer:
 B) new moon day
Question 48.
 The diameter of sun is ………….. km
 A) 13,92,000
 B) 6,000
 C) 13,000
 D) 9,000
 Answer:
 A) 13,92,000
Question 49.
 The diameter of earth is ………. km
 A) 13,92,000
 B) 12,756
 C) 3,474
 D) 15,00,00,000
 Answer:
 B) 12,756
Question 50.
 The diameter of moon is ……….. km
 A) 13,92,000
 B) 12,756
 C) 3,474
 D) 15,00,00,000
 Answer:
 C) 3,474

Question 51.
 The distance from sun to earth is ………. km
 A) 13,92,000
 B) 12,756
 C) 3,474
 D) 15,00,00,000
 Answer:
 D) 15,00,00,000
Question 52.
 The distance from moon to earth is ………. km
 A) 12,756
 B) 3,474
 C) 5,000
 D) 3,84,399
 Answer:
 D) 3,84,399
Question 53.
 Choose correct matching option.
 Group – A — Group – B
 1. Artificial satellite — a) Earth
 2. Comet — b) Venus, uranus
 3. Blue planet — c) Aryabhatta
 4. Asteroids mainly present between — d) Revolve around Sun in highly elliptical orbits
 5. The planets with rotate from east to west are — e) Mars, Jupiter
 A) 1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – e, 5 – b
 B) 1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d, 5 – e
 C) 1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – e, 5 – a
 D) 1 – d, 2 – e, 3 – a, 4 – b, 5 – c
 Answer:
 A) 1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – e, 5 – b

Question 54.
 i. A Lunar eclipse occurs when the shadow of the earth falls on the moon on full moon day.
 ii. A solar eclipse occurs when the shadow of the moon falls on the earth on full moon day.
 A) Only (i) is true
 B) Only (ii) is true
 C) (i) and (ii) both are true
 D) (i) and (ii) both are false
 Answer:
 A) Only (i) is true
Question 55.
 The country that sent Chandrayan -1 Satellite to observe the moon was
 A) Japan
 B) India
 C) Russia
 D) England
 Answer:
 B) India
Question 56.
 “No life on the planet Mercury” – Predict the reason for this identity.
 A) It is more hot.
 B) There is only water without land region.
 C) It has no satellites.
 D) It is fully covered with ice.
 Answer:
 A) It is more hot.

Question 57.
 Match the planets in Set – A with their specialities in Set – B.
 Set – A — Set -B
 P) Mars — X) Giant planet
 Q) Venus — Y) Red planet
 R) Jupiter — Z) Morning star
 A) P – Y, Q – X, R – Z
 B) P – Y, Q – Z, R – X
 C) P – Z, Q – X, R – Y
 D) P – Z, Q – Y, R – X
 Answer:
 B) P – Y, Q – Z, R – X
Question 58.
 The tilted motion of the earth on its axis causes
 A) Cyclones
 B) Day and nights
 C) Seasons
 D) Eclipses
 Answer:
 C) Seasons
Question 59.
 Suppose the new planet is discovered between Earth and Mars. It’s time period would be.
 A) Less than that of Mars
 B) More than that of Mars
 C) Equal to that of Mars
 D) Less than earth
 Answer:
 A) Less than that of Mars

Question 60.
 The sun appears to move from east to west around the Earth. This means that the earth rotates
 A) East to west
 B) West to east
 C) North to south
 D) South to north
 Answer:
 B) West to east
