Practice the AP 8th Class Biology Bits with Answers Chapter 11 Why Do We Fall Ill on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 8th Class Biology Bits 11th Lesson Why Do We Fall Ill with Answers

Choose the correct answer.
Question 1.
This disease lasts lor long time.
A) Cold
B) Cough
C) Fever
D) Elephantiasis
Answer:
D) Elephantiasis

Question 2.
Loss of weight will be seen in this disease.
A) Fever
B) Tuberculosis
C) Jaundice
D) None
Answer:
B) Tuberculosis

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 3.
Infectious diseases are caused by
A) Microbes
B) Animals
C) Insects
D) Birds
Answer:
A) Microbes

Question 4.
This disease is caused by genetic abnormalities
A) Hepatitis
B) Cholera
C) Cancer
D) Diarrhoea
Answer:
C) Cancer

Question 5.
Helicobacter Pylori was discovered by
A) Leeuwen Hoek
B) Pasteur
C) Robin Warren
D) None
Answer:
C) Robin Warren

Question 6.
The size of SARS Virus is in nanometres
A) 400
B) 500
C) 200
D) 300
Answer:
B) 500

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 7.
The round worms will stay in the humans
A) Small intestine
B) Large intestine
C) Stomach
D) Liver
Answer:
A) Small intestine

Question 8.
Skin infections are caused by
A) Bacteria
B) Virus
C) Protozoa
D) Fungi
Answer:
D) Fungi

Question 9.
The disease spread through air is
A) Typhoid
B) Tuberculosis
C) Malaria
D) AIDS
Answer:
B) Tuberculosis

Question 10.
These insects feed on many warm-blooded animals
A) Mosquitoes
B) Cockroaches
C) Ants
D) House flies
Answer:
A) Mosquitoes

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 11.
Which of the following is caused by virus?
A) TB
B) AIDS
C) Malaria
D) Blood Pressure
Answer:
B) AIDS

Question 12.
Which of the following is caused by a bacteria?
A) Small pox
B) Chicken pox
C) TB
D) AIDS
Answer:
C) TB

Question 13.
This is not a communicable disease
A) Polio
B) Typhoid
C) AIDS
D) Diabetis
Answer:
D) Diabetis

Question 14.
Vector for Malaria
A) Pigs
B) Housefly
C) Culex mosquito
D) Female Anophelus mosquito
Answer:
D) Female Anophelus mosquito

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 15.
BCG is a vaccine to prevent
A) Malaria
B) Polio
C) TB
D) Cholera
Answer:
C) TB

Question 16.
This disease is spread by contaminated food and water
A) Cholera
B) AIDS
C) Malaria
D) TB
Answer:
A) Cholera

Question 17.
Vectors for plague disease
A) Pigs
B) Rats
C) Dogs
D) Bed bugs
Answer:
B) Rats

Question 18.
Example for Chronic disease
A) Cold
B) Fever
C) Cough
D) T.B
Answer:
D) T.B

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 19.
Pencillin was invented by
A) Dr. Y. Subba Rao
B) Alexander Flemming
C) Jenner
D) Pasteur
Answer:
B) Alexander Flemming

Question 20.
This is caused by bacteria.
A) Cold
B) AIDS
C) Dengue
D) Cholera
Answer:
D) Cholera

Question 21.
Water borne disease
A) AIDS
B) Cholera
C) Typhoid
D) B and C
Answer:
D) B and C

Question 22.
The following disease can be controlled by Vaccination
A) AIDS
B) Cholera
C) Diptheria
D) Common cold
Answer:
C) Diptheria

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 23.
Example for chronic disease
A) Cold
B) Filaria
C) Dengue fever
D) Typhoid
Answer:
B) Filaria

Question 24.
Which of the following is a acute disease?
A) Cancer
B) AIDS
C) Filaria
D) Common cold
Answer:
D) Common cold

Question 25.
Match the following.
List – A — List – B
1) Cholera — a) Air borne disease
2) TB  — b) Soil borne disease
3) Tetanus — c) Water bornedisease
A) 1 – a. 2 – c, 3 – b
B) 1 – c, 2 – b, 3 – a
C) 1 – b, 2 – a, 3 – c
D) 1 – c, 2 – a, 3 – b
Answer:
D) 1 – c, 2 – a, 3 – b

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 26.
Identify the mismatched pair.
1) DDT – Triple Antigen
2) Tetracyclin – Malaria
3) Cinchona – Plague
A) 1 only
B) 2, 3
C) 1, 3
D) 3 only
Answer:
B) 2, 3

Question 27.
Match the following.
List – A — List – B
1 1) HIV — a) Sleeping sickness
2) Trypanosoma — b) TB
3) Tuberculosis — c) AIDS
A) 1 – a, 2 – b, 3 – c
B) 1 – b, 2 – a, 3 – c
C) 1 – a, 2 – c, 3 – b
D) 1 – c, 2 – a, 3 – b
Answer:
D) 1 – c, 2 – a, 3 – b

Question 28.
Identify this pathogen.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 1
A) Leishmania
B) Trypanosoma
C) HIV
D) Tuberculosis bacteria
Answer:
B) Trypanosoma

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 29.
Identify this pathogen present in the picture.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 2
A) HIV
B) TMV
C) SARS
D) Ebola
Answer:
C) SARS

Question 30.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 3
Identify this microrganism.
A) Staphylococci bacteria
B) Bacillus tubera osis
C) Clostredium
D) Rabies
Answer:
A) Staphylococci bacteria

Question 31.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 4
Identify the parasite present in the intestine.
A) Pin worm
B) Round worm
C) Head worm
D) Earthworm
Answer:
B) Round worm

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 32.
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 5
Identify this parasite of human intestine.
A) Trypanosoma
B) Leishmania
C) Plasmodium
D) Clostredium
Answer:
B) Leishmania

Question 33.
Match the following:
Group – A — Group – B
1. Acute disease — A) Internal cause
2. Chronic disease — B) Short period
3. Infectious — C) Pneumonia
4. Non-infectious — D) Long term effect
5. Communicable — E) Cancer
6. Syphilis — F) Microbes
— G) AIDS
— H) Insects
Answer:
1) B
2) D
3) F
4) A
5) C
6) G

Question 34.
Group – A — Group – B
1. Air borne — A) Diarrhoea
2. Water borne — B) Ring worm
3. Protozoans — C) High Blood Pressure
4. Fungi — D) Common cold
5. Intestinal worms — E) Malaria
— F) Cancer
— G) Round worm
Answer:
1) D
2) A
3) E
4) B
5) G

AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 35.
Which of the following organ is highly affected during Jaundice?
A) Liver
B) Kidneys
C) Lungs
D) Eyes
Answer:
A) Liver

Question 36.
Which causes Kala Azar disease?
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 6
AP 8th Class Biology Bits Chapter 11 Why Do We Fall Ill with Answers 7
Answer:
D)

Question 37.
Diseases are classified as
A) Infectious and non-infectious
B) Acute and chronic
C) Both A and B
D) We cannot classify
Answer:
C) Both A and B

Leave a Reply