AP State Syllabus 6th Class Science Bits 9th Lesson Organisms and Habitat with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 Which among the following is an oviparous organism
 A) Rabbit
 B) Dog
 C) Hen
 D) Rat
 Answer:
 C) Hen
Question 2.
 Viviparous animals
 A) Lay eggs
 B) Give birth to young ones
 C) Lay eggs and give birth to young ones
 D) None
 Answer:
 B) Give birth to young ones

Question 3.
 We use …………… to see minute organisms.
 A) Telescope
 B) Periscope
 C) Kaleidoscope
 D) Microscope
 Answer:
 D) Microscope
Question 4.
 Which of the following is a living thing?
 A) Bacteria
 B) Table
 C) Chair
 D) Rock
 Answer:
 A) Bacteria
Question 5.
 Eyepiece is a ……………… component in the microscope.
 A) Structural
 B) Visual
 C) Both
 D) None
 Answer:
 B) Visual
Question 6.
 Seed is a …………… thing.
 A) Living
 B) Non-living
 C) Both
 D) None
 Answer:
 A) Living

Question 7.
 ………………. is the characteristic of Non-living things.
 A) Reproduction
 B) Respiration
 C) Excretion
 D) All the above
 Answer:
 A) Reproduction
Question 8.
 ……………. plant shows the response when we touch.
 A) Neem
 B) Guava
 C) Mimosa
 D) Mango
 Answer:
 C) Mimosa
Question 9.
 Dead materials decompose to form
 A) Living things
 B) Plants
 C) Animals
 D) Non-living things
 Answer:
 D) Non-living things

Question 10.
 Aquatic plants live in ………………….
 A) Water
 B) Land
 C) Sand
 D) Mud soil
 Answer:
 A) Water
Question 11.
 Which of the following is a desert plant?
 A) Guava
 B) Aloevera
 C) Neem
 D) Mango
 Answer:
 B) Aloevera
Question 12.
 In which part we can see the earthworms
 A) Roots
 B) Trunk
 C) Leaves
 D) Branch
 Answer:
 A) Roots

Question 13.
 ………………. animal is seen in desert.
 A) Horse
 B) Rat
 C) Camel
 D) Elephant
 Answer:
 C) Camel
Question 14.
 Pond skater lives on …………….
 A) Pond margins
 B) Surface of the pond
 C) Bottom of the pond
 D) None
 Answer:
 B) Surface of the pond
Question 15.
 All the organisms depend on their surroundings for their needs like ………….
 A) Food
 B) Water
 C) Shelter
 D) All the above
 Answer:
 D) All the above

Question 16.
 Kondapalli reserve forest is located in
 A) Guntur
 B) Krishna
 C) Nellore
 D) Prakasam
 Answer:
 B) Krishna
Question 17.
 Pulicat lake is located in ………………. district.
 A) Nellore
 B) Krishna
 C) West Godavari
 D) Kurnool
 Answer:
 A) Nellore
Question 18.
 The organism which is not seen in our house habitat.
 A) Birds
 B) Dogs
 C) Crab
 D) Rat
 Answer:
 C) Crab
Question 19.
 In an orchard the farmers grow
 A) All variety of fruits
 B) All variety of flowers
 C) All variety of fruit plants
 D) Single variety of fruit plants
 Answer:
 D) Single variety of fruit plants

Question 20.
 Some birds change their habitats for …………..
 A) Reproduction
 B) Respiration
 C) Digestion
 D) Excretion
 Answer:
 A) Reproduction
Fill in the blanks.
1. Get rid of wastes from plants and animals is called ………………
 Answer:
 Excretion
2. A change in the surrounding environment is ……………..
 Answer:
 Stimulus
3. …………….. is the abiotic component of a habitat.
 Answer:
 Soil
4. The body, base and arm are ……………… components of the microscope.
 Answer:
 Structural
5. …………….. things are intermediate things between living and non-living things.
 Answer:
 Dead
6. The surrounding which meets the needs of an organism is called ……………….
 Answer:
 Habitat

7. Mosquito larvae are.found in ……………. position of a pond.
 Answer:
 Mid water
8. …………….. are partners of our habitat.
 Answer:
 Animals
9. …………….. mangrove forest located between Visakhapatnam and East Godavari districts.
 Answer:
 Coringa
10. The dragonfly lives on …………….. portion of a pond.
 Answer:
 Above the surface
Match the following:
Question 1.
 List – A                                                    List – B
 1) Living things                  ( )              A) Horse
 2) Oviparous                      ( )              B) Rock
 3) Non-living things           ( )             C) Microscope
 4) Viviparous                      ( )             D) Crow
 5) Bacteria                          ( )             E) Plants
 Answer:
 1) E
 2) D
 3) B
 4) A
 5) C

Question 2.
 List – A                                                List – B
 1) Hydrilla                        ( )            A) Pond margins
 2) Cactus                          ( )            B) Orchard
 3) Mango                         ( )            C) Between the branches
 4) Frog                             ( )            D) Bottom of pond
 5) Monkey                       ( )             E) Desert plant
 Answer:
 1) D
 2) E
 3) B
 4) A
 5) C
Question 3.
 List-A                                                      List-B
 1) Seeds                            ( )            A) Plants
 2) Permanent growth       ( )             B) Non-living thing
 3) Stimulus                       ( )             C) Living thing
 4) Excretion                      ( )             D) Responding to external force
 5) Rock                             ( )             E) Get rid of wastes
 Answer:
 1) C
 2) A
 3) D
 4) E
 5) B
Practice the AP 6th Class Science Bits with Answers Chapter 9 Organisms and Habitat on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
