Practice the AP 6th Class Science Bits with Answers Chapter 6 Fun with Magnets on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 6th Class Science Bits 6th Lesson Fun with Magnets with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 Among the following the natural magnet is
 A) Rock stone
 B) Lodestone
 C) Gold stone
 D) None
 Answer:
 B) Lodestone
Question 2.
 Among the following which is not attracted by magnet?
 A) Iron
 B) Cobalt
 C) Gold
 D) Nickel
 Answer:
 C) Gold

Question 3.
 Materials that are not attracted to magnet are called
 A) Magnet
 B) Non-magnetic
 C) Pole
 D) All of these
 Answer:
 B) Non-magnetic
Question 4.
 A freely suspended bar magnet always aligns in which direction?
 A) East-West
 B) West-North
 C) East-South
 D) North-South
 Answer:
 D) North-South
Question 5.
 How many poles does each magnet have?
 A) Three
 B) One
 C) Two
 D) Four
 Answer:
 C) Two
Question 6.
 In the olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ………………
 A) Wood
 B) Cloth
 C) Stone
 D) Natural magnets
 Answer:
 D) Natural magnets

Question 7.
 Like poles
 A) Attract
 B) Repel
 C) Attract and repel
 D) None
 Answer:
 B) Repel
Question 8.
 Which poles attract in a magnet?
 A) Like poles
 B) Unlike poles
 C) Both unlike and like poles
 D) None
 Answer:
 B) Unlike poles
Question 9.
 Identify the natural magnet shape
 A) Bar
 B) Disc
 C) Needle
 D) Don’t definite shape
 Answer:
 A) Bar
Question 10.
 This should be kept away from cassettes, mobiles, television, music system, compact disks (CDS) and the computer
 A) plastic
 B) wood
 C) wire
 D) magnet
 Answer:
 D) magnet

Question 11.
 The magnet attracts only ……………….. objects.
 A) Non-magnetic
 B) Magnetic
 C) Plastic
 D) Wood
 Answer:
 B) Magnetic
Question 12.
 …………………. property of magnets is used to make a magnetic compass.
 A) Pair
 B) Pole
 C) Directional
 D) Induction
 Answer:
 C) Directional
Question 13.
 The instrument used to detect direction is
 A) iron bar
 B) gold
 C) compass
 D) magnetic substance
 Answer:
 C) compass
Question 14.
 ……………… is an example for non-magnetic material.
 A) Paper
 B) Iron
 C) Steel
 D) Nickel
 Answer:
 A) Paper

Question 15.
 Unlike poles
 A) Attract
 B) Repel
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 A) Attract
Question 16.
 Freely suspended magnet shows
 A) pair property
 B) pole property
 C) induction property
 D) directive property
 Answer:
 D) directive property
Question 17.
 The surest test of magnetism is
 A) repulsion between poles
 B) directive property
 C) attraction between poles
 D) none
 Answer:
 A) repulsion between poles
Question 18.
 The ore of the magnetic
 A) Carnalite
 B) Magnetite
 C) magnetic induction
 D) magnetic dip
 Answer:
 B) Magnetite

Question 19.
 Which of the following is the correct match?
 1. Like poles                                   A) Induction
 2. Unlike poles                               B) Repel
 3. Artificial magnet                        C) Strong power
 4. Iron attracted by a magnet by   D) Attract
 A) 1 – B, 2 – D, 3 – A, 4 – C
 B) 1 – D, 2 – B, 3 – C, 4 – A
 C) 1 – B, 2 – A, 3 – C, 4 – D
 D) 1 – D, 2 – C, 3 – A, 4 – B
 Answer:
 A) 1 – B, 2 – D, 3 – A, 4 – C
Question 20.
 Electromagnetic train works on the principle of
 A) Magnetic attraction
 B) Directional property
 C) Magnetic induction
 D) Magnetic levitation
 Answer:
 D) Magnetic levitation
Question 21.
 Which of the following is the correct match?
 1. Compass             A) Magnet
 2. Earth also            B) Non-magnet
 3. N-S poles            C) Magnetic needle
 4. Gold                    D) Natural magnet
 A) 1 – A, 2 – B, 3 – C, 4 – D
 B) 1 – C, 2 – D, 3 – A, 4 – B
 C) 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B
 D) 1 – C, 2 – B, 3 – D, 4 – A
 Answer:
 B) 1 – C, 2 – D, 3 – A, 4 – B

Question 22.
 Identify the Horse-shoe magnet in the following.
 A) 
 B) 
 C) 
 D) 
 Answer:
 D) 
Question 23.
 
 In the above diagram, the north and south poles are
 A) attract
 B) repel
 C) neither attract nor repel
 D) none
 Answer:
 A) attract
Question 24.
 Which of the following is the correct match?
 1. Lodestone                    A) N – S direction
 2. Ring magnet                B) Magnus
 3. Nail                              C) Man made
 4. Compass                      D) Magnetic material
 A) 1 – B, 2 – C, 3 – D, 4 – A
 B) 1 – B, 2 – A, 3 – D, 4 – C
 C) 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B
 D) 1 – A, 2 – B, 3 – C, 4 – D
 Answer:
 A) 1 – B, 2 – C, 3 – D, 4 – A

Question 25.
 Match the following.
 
 A) P – W, Q – X, R – Y, S – Z
 B) P – X, Q – Y, R – Z, S – W
 C) P – Y, Q – Z, R – X, S – Y
 D) P – Z, Q – W, R – X, S – Y
 Answer:
 D) P – Z, Q – W, R – X, S – Y
Question 26.
 Identify the wrong statement.
 A) Compass needle is made of a magnet.
 B) Heat can destroy the magnetic properties of a magnet.
 C) A freely suspended bar magnet rests in N – S direction.
 D) North and South poles are found to exist separately.
 Answer:
 D) North and South poles are found to exist separately.
Question 27.
 Which two ends of a magnet are called magnetic poles?
 A) South pole
 B) North and South pole
 C) North pole
 D) Self demagnetization
 Answer:
 B) North and South pole

Question 28.
 Magnets have a shape
 A) horseshoe
 B) ring
 C) disc
 D) all of these
 Answer:
 D) all of these
Question 29.
 Observe the following statements.
 i) Magnets are made up of different materials and different shapes.
 ii) Compass needle is made of a magnet.
 A) Both (i) and (ii) are correct
 B) (i) correct, (ii) incorrect
 C) (i) incorrect, (ii) correct
 D) Both (i) and (ii) are incorrect
 Answer:
 A) Both (i) and (ii) are correct
Question 30.
 The magnetic properties of a magnet cannot be destroyed by
 A) heating
 B) boiling
 C) hammering
 D) dropping on a hard surface
 Answer:
 B) boiling

Question 31.
 Ravi: Magnetic poles always do not exist in pairs.
 Gopi: Similar poles of two magnets attract each other.
 A) Ravi is correct Gopi incorrect
 B) Ravi incorrect, Gopi correct
 C) Both Ravi and Gopi correct
 D) Both Ravi and Gopi incorrect
 Answer:
 D) Both Ravi and Gopi incorrect
Question 32.
 ……………. poles of a magnet attract other.
 A) Like
 B) Opposite
 C) South
 D) North
 Answer:
 B) Opposite
Question 33.
 Srinu wanted to make a nail into a magnet. He dragged the nail with a magnet* but he dragged the magnet back and forth. What happens?
 A) Nail magnetized
 B) Nail not magnetized
 C) Nail has broken
 D) Nail bends
 Answer:
 B) Nail not magnetized

Question 34.
 The picture shows …………… magnet.
 
 A) round
 B) disc
 C) horseshoe
 D) bar
 Answer:
 C) horseshoe
Question 35.
 Match the following.
 1. Iron, nickel, cobalt      a) Used to find out N – S directions
 2. Compass                     b) Natural magnet
 3. Lodestone                   c) Magnetic materials
 A) 1 – a, 2 – b, 3 – c
 B) 1 – c, 2 – a, 3 – b
 C) 1 – b, 2 – c, 3 – a
 D) 1 – a, 2 – c, 3 – b
 Answer:
 B) 1 – c, 2 – a, 3 – b
Question 36.
 Observe the following statements and choose the right choice.
 a) As poles repel
 b) Unlike poles attract
 A) a and b correct
 B) a wrong & b correct
 C) a correct & b wrong
 D) a and b wrong
 Answer:
 A) a and b correct

Question 37.
 When a ‘S’ pole a magnet in brought near the ‘N’ pole of a freely suspended magnetic needle, then it?
 A) rotates
 B) attracts
 C) repels
 D) none
 Answer:
 B) attracts
Question 38.
 Match the following:
 1. North pole                       a) Magnetic compass
 2. South pole                       b) North direction
 3. Directional property        c) South direction
 A) 1 – a, 2 – b, 3 – c
 B) 1 – b, 2 – c, 3 – a
 C) 1 – c, 2 – a, 3 – b
 D) 1 – b, 2 – a, 3 – c
 Answer:
 B) 1 – b, 2 – c, 3 – a
Question 39.
 When a magnet is placed on a plastic plate with common pins spread on it, then
 A) Pins stick all around the magnet
 B) Pins stick at the middle of the magnet
 C) Pins stick at the ends of the magnet
 D) None
 Answer:
 C) Pins stick at the ends of the magnet

Question 40.
 The North end of the freely suspended magnet points towards?
 A) Geographical North
 B) Geographical South
 C) Geographical East
 D) Geographical West
 Answer:
 A) Geographical North
Question 41.
 Which of the following helps a ship to move it in the right direction?
 A) An anchor
 B) speedometer
 C) A thermometer
 D) A compass
 Answer:
 D) A compass
Question 42.
 Attraction is seen between the poles of two bar magnets in the case of
 A) N – pole of one magnet with N – pole of other
 B) N – pole of one magnet with S – pole of other
 C) S – pole of one magnet with S – pole of other
 D) all of these cases will show attraction
 Answer:
 B) N – pole of one magnet with S – pole of other

Question 43.
 When a bar magnet is brought near iron dust most of the dust sticks
 A) equally everywhere
 B) near two ends
 C) near the middle
 D) at the middle and ends
 Answer:
 B) near two ends
Question 44.
 “Magnet” was named after the name of the place
 A) Greece
 B) Magnus
 C) Magnesia
 D) Magnetite
 Answer:
 B) Magnus
Question 45.
 Choose the correct statement.
 X – Magnets lose their properties when they are placed near cell phones.
 Y – Cell phone will get affected by the magnetic field when it is placed near Magnet.
 A) Only ‘X’ correct
 B) Only ‘Y’ correct
 C) Both are correct
 D) Both are wrong
 Answer:
 C) Both are correct
Question 46.
 In a bar magnet shown in the fig., the points A and B are called
 
 A) Edges
 B) Poles
 C) Magnetic directions
 D) Magnetic points
 Answer:
 B) Poles
Question 47.
 A suspended bar magnet is resting in a direction as shown in fig.
 
 The geographical direction at that place are
 
 Answer:
 D)

Question 48.
 A bar magnet is broken into two pieces as shown in the figure the two poles formed at their other ends in two pieces are
 
 A) N, N
 B) S, S
 C) N, S
 D) S, N
 Answer:
 D) S, N
Question 49.
 If an object is attracted by both the poles of a bar magnet and not repelled by any pole, then you can say
 A) that is not a magnet, but not a magnetic substance
 B) that is not a magnet, but a magnetic substance
 C) that is a magnet but a magnetic substance
 D) that is a magnet but not a magnetic substance
 Answer:
 B) that is not a magnet, but a magnetic substance
Question 50.
 A student labeled the parts as shown in the picture. Choose the correct match.
 
 A) a – 1, b – 2, c – 3
 B) a – 2, b – 3, c – 1
 C) a – 3, b – 1, c – 2
 D) a – 1, b – 3, c – 2
 Answer:
 A) a – 1, b – 2, c – 3

Question 51.
 Which property is involved in the diagram?
 
 A) Directional properly
 B) Magnetic properly
 C) Magnetic induction
 D) Magnetic, repulsion
 Answer:
 D) Magnetic, repulsion
Fill in the blanks.
1. Load stone is a …………………. magnet.
 Answer:
 natural
2. Man made magnets are called ………………..
 Answer:
 Artificial magnets
3. ……………… is the ore of magnet.
 Answer:
 Magnetite
4. Natural magnets are also called as ……………….
 Answer:
 lode stones
5. The method of changing the piece of iron into a magnet is called ………………
 Answer:
 magnetization
6. The materials that are attracted by magnets are called …………….
 Answer:
 magnetic material
7. The materials that are not attracted by magnets are called ………………
 Answer:
 non-magentic material
8. Attracting capacity is more at the ……………. of a magnet.
 Answer:
 poles

9. Like poles ………………. each other.
 Answer:
 repel
10. Unlike poles ……………… each other.
 Answer:
 attract
11. Magnets always come to rest in the direction. This property is called as ……………….. property.
 Answer:
 North-South, magnetic
12. Compos was developed based on …………….. property of magnets.
 Answer:
 directional
13. A compass is used to find ……………….
 Answer:
 direction
14. Magnetic property possessed by a magnetic substance due to the presence of a magnet near it, is called …………….
 Answer:
 magnetic induction
15. If an object is attracted by one pole of the bar magnet and repelled by its other pole, then it is a ………………
 Answer:
 magnet
16. If an object is attracted by both the poles of a bar magnet and not repelled by any pole, then it is not a magnet but a ……………. substance.
 Answer:
 magnetic

17. If an object is neither attracted by magnet nor repelled by it, then it is neither a …………… nor a ………………. magnetic substance.
 Answer:
 magnet
18. Magnets lose their properties if they are ………………
 Answer:
 heated or dropped
19. Magnets lose their properties when they are placed near ………………..
 Answer:
 cell phone
20. An Electromagnetic train is also called as ……………..
 Answer:
 suspension train
21. The maglev train runs by using the property of ………………..
 Answer:
 magnetic levitation
Match the following:
Question 1.
 A                                                            B
 1) Like poles                     ( )         A) Lode stone
 2) Unlike poles                 ( )         B) Chinese sailors
 3) Army men                    ( )         C) Magnetic induction
 4) Natural magnet           ( )          D) Repel
 5) Magnetic compass      ( )          E) Magnetic compass
 –                                                    F) Attract
 Answer:
 1) D
 2) F
 3) E
 4) A
 5) B

Question 2.
 A                                                                   B
 1) North pole                  ( )         A) Magnetic compass
 2) South pole                  ( )         B) Magnetic substances
 3) Directional property   ( )         C) South direction
 4) Iron, cobalt                 ( )         D) Non-magnetic
 5) Plastic, wood              ( )         E) Induction .
 –                                                  F) North direction
 Answer:
 1) F
 2) C
 3) A
 4) B
 5) D
Question 3.
 A                                                            B
 1) Natural magnet         ( )         A) Unlike poles
 2) Attraction                  ( )         B) load stone
 3) Non-magnetic           ( )        C) Horse shoe magnet
 4) Artificial magnet        ( )        D) Like poles
 5) Repulsion                   ( )        E) Plastic
 Answer:
 1) B
 2) A
 3) E
 4) C
 5) D
