Practice the AP 6th Class Science Bits with Answers Chapter 5 Materials: Separating Methods on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 6th Class Science Bits 5th Lesson Materials: Separating Methods with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 Objects that would break
 A) Steel glass
 B) Steel plate
 C) Glass cup
 D) Wooden spoon
 Answer:
 C) Glass cup
Question 2.
 Among the following transparent substance is
 A) Glass
 B) Plastic
 C) Metal
 D) Wood
 Answer:
 A) Glass

Question 3.
 Oily paper is
 A) Transparent
 B) Opaque
 C) Luminous
 D) Translucent
 Answer:
 D) Translucent
Question 4.
 Water has a density of
 A) 0.01 g/ml
 B) 1 g/ml
 C) 10 g/ml
 D) 100 g/ml
 Answer:
 B) 1 g/ml
Question 5.
 Among the following opaque substance is
 A) Oily paper
 B) Glass
 C) Cardboard
 D) Tracing paper
 Answer:
 C) Cardboard
Question 6.
 Ice is the solid form of
 A) Milk
 B) Water
 C) Petrol
 D) Diesel
 Answer:
 B) Water

Question 7.
 This floats on water
 A) Sawdust
 B) Salt
 C) Sugar
 D) Haldi
 Answer:
 A) Sawdust
Question 8.
 When water is heated this is produced
 A) Ice
 B) Hot water
 C) Cool water
 D) Water vapour
 Answer:
 D) Water vapour
Question 9.
 These substances allow light
 A) Opaque
 B) Luminous
 C) Transparent
 D) None
 Answer:
 C) Transparent
Question 10.
 These can’t change shape
 A) Liquids
 B) Solids
 C) Gases
 D) All of three
 Answer:
 B) Solids

Question 11.
 These don‘t have a shape
 A) Solids
 B) Gases
 C) Both A & B
 D) None
 Answer:
 B) Gases
Question 12.
 Tables are made from
 A) wood
 B) plastic
 C) steel
 D) clay
 Answer:
 A) wood
Question 13.
 Glass is a
 A) opaque
 B) transparent
 C) translucent
 D) None of these
 Answer:
 B) transparent
Question 14.
 Which of the following is not soluble in water?
 A) Chalk powder
 B) Salt
 C) Sugar
 D) Milk
 Answer:
 A) Chalk powder

Question 15.
 Which object shines?
 A) stone
 B) plastic
 C) glass
 D) cotton
 Answer:
 C) glass
Question 16.
 Sugar is ……………. substance.
 A) liquid
 B) solid
 C) gases
 D) all of these
 Answer:
 B) solid
Question 17.
 Iron nail sinks in water but ships on the water.
 A) floats
 B) sinks
 C) both A & B
 D) none
 Answer:
 A) floats
Question 18.
 Which of the following is the correct answer?
 1. Gold        A) Opaque
 2. Wood      B) Metal
 3. Glass       C) Transparent
 A) 1 – B, 2 – A, 3 – C
 B) 1 – B, 2 – C, 3 – A
 C) 1 – A, 2 – B, 3 – C
 D) 1 – C, 2 – B, 3 – A
 Answer:
 A) 1 – B, 2 – A, 3 – C

Question 19.
 The window is made with
 A) wood
 B) glass
 C) both A & B
 D) none
 Answer:
 C) both A & B
Question 20.
 Bags are made with
 A) plastic
 B) Leather
 C) stone
 D) clay
 Answer:
 B) Leather
Question 21.
 Which of the following is the correct match?
 1. Pot               A) Paper
 2. Book            B) Leather
 3. Shoes           C) Clay
 A) 1 – C, 2 – B, 3 – A
 B) 1 – B, 2 – C, 3 – A
 C) 1 – A, 2 – B, 3 – C
 D) 1 – C, 2 – A, 3 – B
 Answer:
 D) 1 – C, 2 – A, 3 – B
Question 22.
 Which of the following is the correct match?
 1. Soluble in water         A) Cork
 2. Floats on water          B) Salt
 3. Smoke                        C) Made of wax
 4. Candle                        D) Gas
 A) 1 – B, 2 – A, 3 – D, 4 – C
 B) 1 – B, 2 – A, 3 – C, 4 – D
 C) 1 – A, 2 – B, 3 – C, 4 – D
 D) 1 – A, 2 – C, 3 – D, 4 – B
 Answer:
 A) 1 – B, 2 – A, 3 – D, 4 – C

Question 23.
 When white light shines on an object it may be
 A) reflected
 B) absorbed
 C) both A & B
 D) none
 Answer:
 C) both A & B
Question 24.
 Which object was made with only one material?
 A) Knife
 B) Bicycle
 C) Door
 D) Pot
 Answer:
 D) Pot
Question 25.
 Find the correct set of transparent substances.
 A) Oil-paper and stone
 B) Glass, polythene cover
 C) Stone, tracing paper
 D) Water, mirror.
 Answer:
 B) Glass, polythene cover
Question 26.
 Srinu wants to use a mirror in his house for light at the same time the things should not be seen from outside. Which type of mirrors is to be used?
 A) Transparent
 B) Opaque
 C) Translucent
 D) None of the above
 Answer:
 B) Opaque

Question 27.
 Identify the floating objects in water,
 i) Kerosene
 ii) Oil
 iii) Ghee
 iv) Petrol
 A) i, ii
 B) ii, iii
 C) i, iii, iv
 D) i, ii, iii, iv
 Answer:
 D) i, ii, iii, iv
Question 28.
 The opaque object of the following.
 A) 40w bulb
 B) Spectacle
 C) Mirror
 D) Glass beaker
 Answer:
 C) Mirror
Question 29.
 X: Oil mixes with water V: Chalk dissolves in water
 A) Both X and Y are correct
 B) Both X and Y are incorrect
 C) X correct, Y incorrect
 D) X incorrect, Y correct
 Answer:
 B) Both X and Y are incorrect

Question 30.
 The purpose of sorting material into groups is
 A) convenience
 B) to study their properties
 C) both A and B
 D) inconvenience
 Answer:
 C) both A and B
Question 31.
 Which one of the following is insoluble in water?
 A) Alcohol
 B) Sodium chloride
 C) Sugar
 D) Coconut oil
 Answer:
 D) Coconut oil
Question 32.
 Which is a set of transparent materials?
 A) Water and air
 B) Water and glass
 C) Glass and air
 D) All of these
 Answer:
 D) All of these

Question 33.
 Pick out the odd one in the following.
 A) Sand settles down in the water
 B) Sugar dissolves in water
 C) Oil floats on water
 D) Sugar does not dissolve in water
 Answer:
 D) Sugar does not dissolve in water
Question 34.
 Which of the following does not float on water?
 A) Paper
 B) Stone
 C) Coconut oil
 D) Feather
 Answer:
 B) Stone
Question 35.
 Match the following.
 i) Wax                        a) Translucent
 ii) Iron sheet              b) Floats on water
 iii) Oily paper sheet   c) Opaque
 A) i – a, ii – b, iii – c
 B) i – b, ii – c, iii – a
 C) i – c., ii – a, iii – b
 D) i – b, ii – a, iii – c
 Answer:
 B) i – b, ii – c, iii – a

Question 36.
 Pick out the odd one following.
 A) Air
 B) Wood
 C) Iron
 D) Gold
 Answer:
 A) Air
Question 37.
 Which of the following is a soft material?
 A) Diamond
 B) Glass
 C) Iron
 D) Chalk
 Answer:
 D) Chalk
Question 38.
 Oxygen is an example of
 A) liquid
 B) gas
 C) solid
 D) emulsion
 Answer:
 B) gas
Question 39.
 Materials exist in states.
 A) 1
 B) 2
 C) 3
 D) 4
 Answer:
 C) 3

Question 40.
 An ice cube floats on water, because
 A) Density of ice is < Density of water
 B) Density of ice is > Density of water
 C) Density of ice is = Density of water
 D) None of these
 Answer:
 A) Density of ice is < Density of water
Question 41.
 The white smoke from a candle is
 A) Solid
 B) Liquid
 C) Gas
 D) Both A and B
 Answer:
 C) Gas
Question 42.
 Match the following.
 i) Milk                   a) Transparent
 ii) Water vapour   b) Liquid
 iii) Glass jar           c) Gas
 A) i – a, ii – b, iii – c
 B) i – b, ii – c, iii – a
 C) i – c, ii – a, iii – b
 D) i – b, ii – a, iii – c
 Answer:
 B) i – b, ii – c, iii – a
Question 43.
 Match the following.
 1) Soluble in water a) Iron nail
 2) Insoluble in water b) Cork
 3) Floats on water c) Salt
 A) 1 – c, 2 – a, 3 – b
 B) 1 – a, 2 – b, 3 – c
 C) 1 – b, 2 – c, 3 – a
 D) 1 – c, 2 – b, 3 – a
 Answer:
 A) 1 – c, 2 – a, 3 – b

Question 44.
 Door: wood:: clay.
 A) Shoes
 B) Knife
 C) Pot
 D) Mirror
 Answer:
 C) Pot
Question 45.
 Vinegar ……………….. in water.
 A) dissolves
 B) does not dissolve
 C) floats
 D) both A & B
 Answer:
 A) dissolves
Question 46.
 Classification is essential for
 A) sorting of objects
 B) identification of objects
 C) locating things
 D) all the above
 Answer:
 D) all the above
Question 47.
 Mercury is ……………….. at room temperature.
 A) Solid
 B) Liquid
 C) Gas
 D) Both A & B
 Answer:
 B) Liquid

Question 48.
 The grouping of various objects can be done on the basis of
 A) size
 B) solubility in water
 C) transparency
 D) all the above
 Answer:
 D) all the above
Question 49.
 Milk: Miscible in water:: …………………. : Immiscible in water
 A) Soft drink
 B) Glycerine
 C) Petrol
 D) Lemon juice
 Answer:
 C) Petrol
Question 50.
 Which one of the following is insoluble in water?
 A) Oxygen
 B) Sugar
 C) Salt
 D) Sawdust
 Answer:
 D) Sawdust
Question 51.
 As you cannot see through objects made from materials, such materials are called
 A) opaque
 B) transparent
 C) translucent
 D) None of these
 Answer:
 A) opaque

Question 52.
 A material that does not dissolve completely into water is called
 A) soluble
 B) insoluble
 C) opaque
 D) translucent
 Answer:
 B) insoluble
Question 53.
 Butter paper is
 A) oily
 B) opaque
 C) transparent
 D) translucent
 Answer:
 D) translucent
Question 54.
 Find the odd one.
 A) Sand
 B) sugar
 C) salt
 D) water
 Answer:
 A) Sand
Question 55.
 Which one of the following will float on water?
 A) Stone
 B) Steel
 C) Dry leaves
 D) Iron nails
 Answer:
 C) Dry leaves
Question 56.
 The solid form of carbon dioxide is
 A) Ice
 B) Dry Ice
 C) Wet Ice
 D) Gas
 Answer:
 B) Dry Ice

Question 57.
 In the Middle Ages, salt is referred to as
 A) Platinum
 B) Gold
 C) Weight gold
 D) Silver
 Answer:
 C) Weight gold
Question 58.
 A solid directly changing into vapour
 A) Solidification
 B) Cooling
 C) Sublimation
 D) Crystallization
 Answer:
 C) Sublimation
Question 59.
 A substance is obtained by mixing two or more pure substances
 A) filtrate
 B) residue
 C) mixture
 D) component
 Answer:
 C) mixture
Question 60.
 A clear liquid obtained after filtration
 A) filtrate
 B) residue
 C) mixture
 D) component
 Answer:
 A) filtrate
Question 61.
 A method for removing the husk from the grain
 A) handpicking
 B) winnowing
 C) sedimentation
 D) decantation
 Answer:
 B) winnowing

Question 62.
 Removing insoluble Impurities from muddy water by allowing it to settle
 A) Sublimation
 B) Filtration
 C) Winnowing
 D) Decantation
 Answer:
 D) Decantation
Question 63.
 From saltwater, salt can be obtained by
 A) crystallization
 B) distillation
 C) sublimation
 D) decantation
 Answer:
 A) crystallization
Question 64.
 Doctors mix injection powder with
 A) water
 B) saline
 C) distilled water
 D) mineral water
 Answer:
 C) distilled water
Question 65.
 Among the following pure water is
 A) seawater
 B) river water
 C) pond water
 D) distilled water
 Answer:
 D) distilled water

Question 66.
 Among the following, this dissolves in water
 A) sawdust
 B) Haldi
 C) iron nails
 D) sand
 Answer:
 B) Haldi
Question 67.
 For separating larger and smaller substances in a mixture we use
 A) distillation
 B) decantation
 C) sedimentation
 D) sieving
 Answer:
 D) sieving
Question 68.
 An insoluble substance in a liquid can be separated by
 A) handpicking
 B) sieving
 C) sedimentation
 D) chromatography
 Answer:
 C) sedimentation
Question 69.
 If a mixture has light and heavy substances we use
 A) handpicking
 B) winnowing
 C) decantation
 D) uilteration
 Answer:
 B) winnowing

Question 70.
 This is free from impurities
 A) distilled water
 B) seawater
 C) well water
 D) river water
 Answer:
 A) distilled water
Question 71.
 Salt and camphor mixture can be separated by
 A) filtration
 B) distillation
 C) sublimation
 D) sedimentation
 Answer:
 C) sublimation
Question 72.
 Tea leaves are separated from tea by
 A) sieve
 B) strainer
 C) sedimentation
 D) none
 Answer:
 B) strainer
Question 73.
 The mud particles which settle down at the bottom of gas are called
 A) filtrate
 B) mud
 C) sediment
 D) sieve
 Answer:
 C) sediment
Question 74.
 What property helps In separating husk from grains?
 A) winnowing
 B) handpicking
 C) sieving
 D) filtration
 Answer:
 A) winnowing

Question 75.
 The stones are separated from pulses and rice by
 A) sieving
 B) winnowing
 C) filtration
 D) handpicking
 Answer:
 D) handpicking
Question 76.
 The mixture of common salt and camphor is separated by
 A) sublimation
 B) evaporation
 C) filtration
 D) sedimentation
 Answer:
 A) sublimation
Question 77.
 The compounds of solution are separated by
 A) decantation
 B) filtration
 C) evaporation
 D) sedimentation
 Answer:
 C) evaporation
Question 78.
 The process used for separating grains from the stalk is called
 A) sieving
 B) decanting
 C) winnowing
 D) threshing
 Answer:
 D) threshing
Question 79.
 Pebbles and stones are removed from sand by
 A) sieving
 B) winnowing
 C) decanting
 D) threshing
 Answer:
 A) sieving

Question 80.
 Transferring the clear liquid into another container using a glass rod is called
 A) filtration
 B) decantation
 C) condensation
 D) sedimentation
 Answer:
 B) decantat ion
Question 81.
 Hand-picking method is effective in
 A) solid mixture
 B) liquid mixture
 C) gaseous mixture
 D) None of these
 Answer:
 A) solid mixture
Question 82.
 Which of the following method was used to separate two miscible liquids?
 A) sieving
 B) winnowing
 C) separating funnel
 D) sublimation
 Answer:
 C) separating funnel
Question 83.
 The process of setting down of particles of a solid in a liquid is known as
 A) precipitation
 B) decantation
 C) sublimation
 D) sedimentation
 Answer:
 D) sedimentation

Question 84.
 Air is a ……………
 A) compound
 B) mixture
 C) pure substance
 D) None of these
 Answer:
 B) mixture
Question 85.
 The solubility of water ……………… with an increase in water.
 A) increases
 B) decreases
 C) remains the same
 D) sometimes increases and sometimes decreases
 Answer:
 A) increases
Question 86.
 “Combine” is used In which of the following?
 A) winnowing
 B) sieving
 C) filtration
 D) threshing
 Answer:
 D) threshing
Question 87.
 The spinner in the washing machine dries clothes works on the principle of
 A) filtration
 B) centrifugation
 C) sedimentation
 D) evaporation
 Answer:
 B) centrifugation

Question 88.
 The method of separating substances based on size, colour and shape is called
 A) sieving
 B) handpicking
 C) threshing
 D) None of these
 Answer:
 A) sieving
Question 89.
 Sand from water is separated by
 A) condensation
 B) filtration
 C) sedimentation & decantation
 D) sublimation
 Answer:
 B) filtration
Question 90.
 Butter is separated from milk by
 A) filtration
 B) sedimentation
 C) churning
 D) decantation
 Answer:
 C) churning
Question 91.
 A ………………. is a substance that makes you Ill if you don’t eat it.
 A vitamin
 B) ice
 C) bread
 D) Rice
 Answer:
 A vitamin

Question 92.
 When few plants are infected …………….. is an excellent method of controlling pests.
 A) filtration
 B) sieving
 C) winnowing
 D) handpicking
 Answer:
 D) handpicking
Question 93.
 An example of sublimation is
 A) camphor
 B) water
 C) salt
 D) sugar
 Answer:
 A) camphor
Question 94.
 India’s largest saltwater lake is
 A) Pulicot
 B) Chilaka
 C) Kolleru
 D) All the above
 Answer:
 B) Chilaka
Question 95.
 Distilled water is produced by …………………. method.
 A) sublimation
 B) crystallization
 C) filtration
 D) solidification
 Answer:
 C) filtration

Question 96.
 …………… separates single colour to mixing colour.
 A) Sublimation
 B) Chromatography
 C) Wirmowing
 D) Filtrate
 Answer:
 B) Chromatography
Question 97.
 Which of the following is the correct match?
 1. Sublimation        A) Stone and grain
 2. Sieve                   B) Saltwater
 3. Dead sea            C) Iodine
 4. Hand-picking     D) Filter paper
 A) 1 – A, 2 – B, 3 – C, 4 – D
 B) 1 – B, 2 – A, 3 – D, 4 – C
 C) 1 – C, 2 – D, 3 – B, 4 – A
 D) 1 – C, 2 – D, 3 – B, 4 – A
 Answer:
 D) 1 – C, 2 – D, 3 – B, 4 – A
Question 98.
 Sita bought some vegetables such as lady’s finger, green chillies, brinjals and potatoes, all mixed in a bag.
 Which of the following method of separation would be most appropriate for her to separate them?
 A) Sieving
 B) Threshing
 C) Handpicking
 D) Winnowing
 Answer:
 C) Handpicking
Question 99.
 Ramu’s grandmother is suffering from fever. His doctor advised him to take “lassi” with less fat content.
 Which of the following methods would be most appropriate for Ramu to prepare it?
 A) Winnowing
 B) Churning
 C) Filtration
 D) Decantation
 Answer:
 B) Churning

Question 100.
 Which of the following mixtures would you be able to separate using the method of filtration?
 A) Salt in water
 B) Oil in water
 C) Sugar in milk
 D) Cornflakes in milk
 Answer:
 D) Cornflakes in milk
Question 101.
 Which of these can be separated by the method of winnowing?
 i) beans and chick peas.
 ii) pulses and rice
 iii) rice flakes and corn
 iv) potato wafers and biscuits
 A) i & ii
 B) ii & iii
 C) i & iii
 D) iii & iv
 Answer:
 D) iii & iv
Question 102.
 While preparing chapatis, Gopi found that the flour to be used was mixed with wheat grains.
 Which of the following is the most suitable method to separate the grains from the flour?
 A) Filtration
 B) Sieving
 C) Threshing
 D) Winnowing
 Answer:
 B) Sieving
Question 103.
 You might have observed the preparation of ghee from butter and cream at home. Which method can be used to separate ghee from the residue?
 i) Evaporation
 ii) Decantation
 iii) Filtration
 iv) Churning
 A) i & ii
 B) ii & iii
 C) ii & iv
 D) iv only
 Answer:
 D) iv only

Question 104.
 The method that is used to obtain pure salt from impure salt
 A) Crystallization
 B) Evaporation
 C) Condensation
 D) Decantation
 Answer:
 A) Crystallization
Question 105.
 Rainwater is a kind of
 A) Distilled water
 B) Saline water
 C) Saturated water
 D) Carbonated water
 Answer:
 A) Distilled water
Question 106.
 Separating the insoluble suspended solids of various sizes from a liquid is called
 A) Evaporation
 B) Condensation
 C) Filtration
 D) Crystallization
 Answer:
 C) Filtration
Question 107.
 The principle behind winnowing is
 A) Difference in shapes of components
 B) Difference in densities of components
 C) Difference in colours of components
 D) Difference in the appearance of components
 Answer:
 B) Difference in densities of components
Question 108.
 Paneer is separated from curdled milk by
 A) Filtration
 B) Evaporation
 C) Sedimentation
 D) Condensation
 Answer:
 A) Filtration

Question 109.
 Separation of Kerosene oil and water is done by
 A) Crystallization
 B) Condensation
 C) Decantation
 D) Filtration
 Answer:
 C) Decantation
Question 110.
 The rate of sedimentation is increased by adding ……………. to the water.
 A) Salt
 B) Sugar
 C) Soap
 D) Alum
 Answer:
 D) Alum
Question 111.
 Tiny pieces of stones are usually separated from pulses before cooking by the method
 A) Handpicking
 B) Sieving
 C) Winnowing
 D) Threshing
 Answer:
 A) Handpicking
Question 112.
 Which of the following method is involved in the picture?
 
 A) Sublimation
 B) Chromatography
 C) Crystallization
 D) Winnowing
 Answer:
 B) Chromatography
Question 113.
 Camphor: Sublimation:: Cream from milk: …………………
 A) Winnowing
 B) Evaporation
 C) Filteration
 D) Centrifugation
 Answer:
 D) Centrifugation

Question 114.
 Observe the following and identify what “P” study for
 
 A) Handpicking
 B) Winnowing
 C) Sublimation
 D) Sieving
 Answer:
 A) Handpicking
Question 115.
 A student labelled the parts as shown in the picture. Choose the correct match.
 
 A) a -1, b – 2, c – 3
 B) a – 2, b – 3, c -1
 C) a – 3, b – 1, c – 2
 D) a – 2, b – 1, c – 3
 Answer:
 D) a – 2, b – 1, c – 3
Question 116.
 The property which forms the basis of sieving.
 A) difference in weight
 B) difference in size.
 C) difference in colour
 D) difference in shape
 Answer:
 B) difference in size.
Question 117.
 P: A mixture of milk and water can be separated by filtration.
 Q: Separation of sugar from tea can be done with nitration.
 A) Both P and Q are correct
 B) Both P and Q are incorrect
 C) P is correct and Q incorrect
 D) P is incorrect and Q is correct
 Answer:
 B) Both P and Q are incorrect
Question 118.
 Wrongly labelled part in the above diagram is
 
 A) Cotton
 B) Test tube
 C) China dish
 D) Stand
 Answer:
 B) Test tube

Question 119.
 The apparatus which is not required in the experiment of distilling water is
 A) Cork
 B) Conical flask
 C) Plastic tube
 D) Candle
 Answer:
 D) Candle
Fill in the blanks.
1. The universal solvent is …………………
 Answer:
 water
2. Impurities from water can be removed by ………………..
 Answer:
 distillation
3. The process involved in preparation of salt is ………………..
 Answer:
 Crystallization
4. …………….. method is used to separate larger and smaller substances.
 Answer:
 Sieving
5. An insoluble substances in a liquid can be separated by ……………….
 Answer:
 Sedimentation and Decantation
6. We can separate colours from a mixture of colours by ……………….
 Answer:
 Chromatography
7. The mixture of powdered salt and camphor can be separated by ………………..
 Answer:
 Sublimation

8. We can separate salt from salt water by ………………..
 Answer:
 Crystallization
9. Mud from mud water can be separated by ………………..
 Answer:
 Filtration
10. Sand from gravel is separated by ………………
 Answer:
 Sieving
11. Separation of husk from flour can be done by ……………….
 Answer:
 Sieving
12. Vinegar and oil are separated by ……………….
 Answer:
 Decantation
13. Kerosene and water are separated by ……………….
 Answer:
 Decantation
14. Tea leaves falling to the bottom in a tea cup is an example for ……………….
 Answer:
 Sedimentation
15. Rotten fruits are separated from fresh fruits by the method of ……………….
 Answer:
 hand picking
16. Farmers use ………………. method to separate grains from husk.
 Answer:
 Winnowing
17. Stones from rice are separated by ……………….
 Answer:
 Hand picking

18. Cleaning of rice and pulses involved ……………….
 Answer:
 Sedimentation and Decantation
19. Example for Natural mixture is ……………….
 Answer:
 Soil
20. Examples for Artificial mixture is ……………….
 Answer:
 Lemon juice
21. Door is made from ………………. materials.
 Answer:
 Wood, metal
22. Chairs are made from ……………….
 Answer:
 Iron, wood, plastic
23. Potato ………………. in water.
 Answer:
 Sinks
24. Smoke is in ………………. state.
 Answer:
 Gaseous
25. Table salt is in ………………. state.
 Answer:
 Solid

26. Kerosene is in ………………. state.
 Answer:
 Liquid
Match the following:
Question 1.
 List-A                                                              List-B
 1) Grains and Husk                   ( )         A) Crystallization
 2) Kerosene and water             ( )         B) Filtration
 3) Mud from mud water          ( )         C) Decantation
 4) Salt from saltwater              ( )         D) Winnowing
 Answer:
 1) D
 2) C
 3) B
 4) A
Question 2.
 List-A                                                       List-B
 1) Stones from Rice              ( )          A) Chromatogram
 2) Impurities from water      ( )          B) Sieving
 3) Colours from a mixture    ( )         C) Distillation
 4) Flour from wheat             ( )          D) Hand picking
 Answer:
 1) D
 2) C
 3) A
 4) B

Question 3.
 List-A                                              List-B
 1) Universal solvent         ( )         A) Wood
 2) Gas                              ( )         B) Smoke
 3) Solid                            ( )         C) Sugar
 4) Door                            ( )         D) Water
 Answer:
 1) D
 2) B
 3) C
 4) A
Question 4.
 List-A                                                 List-B
 1) Iron Nail                    ( )         A) Lemon juice
 2) Iron boat                   ( )         B) Soil
 3) Natural mixture         ( )         C) Sinks
 4) Man made mixture    ( )        D) Floats
 Answer:
 1) C
 2) D
 3) B
 4) A

Question 5.
 List-A                                                             List-B
 1) Sublimatiop                            ( )            A) Mud water
 2) Filtration                                 ( )            B) Camphor
 3) Strainer                                   ( )            C) Hand picking
 4) Mangoes from oranges          ( )            D) Tea leaves
 Answer:
 1) B
 2) A
 3) D
 4) C
