Practice the AP 6th Class Science Bits with Answers Chapter 3 Animals and their Food on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 6th Class Science Bits 3rd Lesson Animals and their Food with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 Identify the producer.
 A) Fox
 B) Deer
 C) Green plant
 D) Tiger
 Answer:
 C) Green plant
Question 2.
 Choose the secondary consumer.
 A) Buffalo
 B) Deer
 C) Rabbit
 D) Wolf
 Answer:
 D) Wolf

Question 3.
 Identify the primary consumer.
 A) Lion
 B) Cow
 C) Fish
 D) Crane
 Answer:
 B) Cow
Question 4.
 Choose the tertiary consumer.
 A) Sheep
 B) Goat
 C) Squirrel
 D) Lion
 Answer:
 D) Lion
Question 5.
 Choose the decomposer.
 A) Bull
 B) Rabbit
 C) Rat
 D) Bacteria
 Answer:
 D) Bacteria
Question 6.
 Which one of the following is a ruminant?
 A) Rat
 B) Cow
 C) Cat
 D) Dog
 Answer:
 B) Cow

Question 7.
 Find the natural scavenger.
 A) Deer
 B) Snake
 C) Crow
 D) Dog
 Answer:
 C) Crow
Question 8.
 Sharp claws are present in ………….
 A) Crow
 B) Crane
 C) Hen
 D) Vultures
 Answer:
 D) Vultures
Question 9.
 Choose the nocturnal animal.
 A) Sheep
 B) Bat
 C) Goat
 D) Cow
 Answer:
 B) Bat
Question 10.
 Which of the following is a pet animal?
 A) Dog
 B) Tiger
 C) Lion
 D) Fox
 Answer:
 A) Dog

Question 11.
 Which among the following is a frugivory animal?
 A) Cat
 B) Wolf
 C) Dog
 D) Elephant
 Answer:
 D) Elephant
Question 12.
 Give an example of an animal that uses sight to sense food.
 A) Bat
 B) Dog
 C) Eagle
 D) Elephant
 Answer:
 C) Eagle
Question 13.
 What are the animals that use taste to sense food?
 A) Insects
 B) Fishes
 C) Birds
 D) Reptiles
 Answer:
 D) Reptiles
Question 14.
 These can detect ripples produced in water by insects.
 A) Frogs
 B) Whales
 C) Pond skaters
 D) Fishes
 Answer:
 C) Pond skaters
Question 15.
 The bird that feeds on nectar is
 A) Hummingbird
 B) Vulture
 C) Parrot
 D) Eagle
 Answer:
 A) Hummingbird

Question 16.
 Animals that depend only on plants for food are called
 A) Carnivores
 B) Herbivores
 C) Omnivores
 D) Producers
 Answer:
 B) Herbivores
Question 17.
 These animals suck the blood of cattle
 A) Spiders
 B) Lizards
 C) Leeches
 D) Earthworms
 Answer:
 C) Leeches
Question 18.
 The bird has a long and strong beak are
 A) Wood pecker
 B) Parrot
 C) Eagle
 D) Crow
 Answer:
 A) Wood pecker
Question 19.
 Ducks use their teeth for food.
 A) Sucking
 B) Churning
 C) Filtering
 D) Masticating
 Answer:
 C) Filtering

Question 20.
 This bird uses sharp claws and a strongly hooked beak to tear the flesh (
 A) Wood pecker
 B) Parrot
 C) Vulture
 D) Duck
 Answer:
 C) Vulture
Question 21.
 Identify the odd one from the following
 A) Cow
 B) Tiger
 C) Buffalo
 D) Camel
 Answer:
 B) Tiger
Question 22.
 Identify the animal that hunts other animals for their food.
 A) Cow
 B) Buffalo
 C) Camel
 D) Wolf
 Answer:
 D) Wolf
Question 23.
 In an ecosystem, the food chain always starts with
 A) Producers
 B) Primary consumers
 C) Secondary consumers
 D) Decomposers
 Answer:
 A) Producers
Question 24.
 The other name of decomposers
 A) Producers
 B) Recyclers
 C) Consumers
 D) Herbivores
 Answer:
 B) Recyclers

Question 25.
 Name of the insect kept by ants for honeydew.
 A) Mosquitos
 B) Flees
 C) Aphids
 D) Spiders
 Answer:
 C) Aphids
Question 26.
 Fill the blank X in the given food chain.
 Tree → Rabbit → X → Lion
 A) Mouse
 B) Snake
 C) Goat
 D) Wild cat
 Answer:
 D) Wild cat
Question 27.
 Complete the following food chain.
 Grains → Rat → Cat → ?
 A) Deer
 B) Fox
 C) Rabbit
 D) Man
 Answer:
 B) Fox

Fill in the blanks.
1. Animals that depend on both plants and animals for food are called …………………
 Answer:
 Omnivores
2. Animals that depend only on plants for food are called …………………
 Answer:
 Herbivores
3. Animals that depend only on animals for food are called …………………
 Answer:
 Carnivores
4. The animals that feed on mostly on raw fruits, succulent fruits like vegetable roots, etc ………………… Animals.
 Answer:
 Frugivorous
5. Dogs use the sense of ………………… to get the food.
 Answer:
 Smell
6. Frog captures and swallow food with its …………………
 Answer:
 Tongue
7. Hen scratch the ground with feet and eat …………………
 Answer:
 Worms

8. The ………………… has a long beak to catch fish in water.
 Answer:
 Crane
9. The parrot eats fruits and cracks nuts with ………………… beak.
 Answer:
 Hooked
10. Camel, cow, buffalo etc are called as …………………
 Answer:
 Ruminants
11. ………………… are plants that make their own food.
 Answer:
 Producers
12. A ………………… is an organism that eats living plants or animals.
 Answer:
 Consumers
13. Based on their ………………… there are different types of consumers.
 Answer:
 Food habits
14. The organisms that feed on producers are called …………………
 Answer:
 Primary consumers
15. The organisms that feed on primary consumers are called …………………
 Answer:
 Secondary consumers
16. The organisms that feed on ………………… are called Tertiary consumers.
 Answer:
 Secondary consumers

17. In an ………………… there is a chain-like relationship between the organisms that live there.
 Answer:
 Ecosystem
18. A ………………… shows the relationship between producers and consumers.
 Answer:
 Food chain
19. Leech gets its food through …………………
 Answer:
 Suckers
20. In ………………… teeth act as filters to get food from the water.
 Answer:
 Duck
21. In ………………… animal Sharp teeth are useful to tear the flesh of other animals.
 Answer:
 Tiger / lion
22. Hooked beak is present in …………………
 Answer:
 Parrot
23. A frog throws out its sticky ………………… towards an insect.
 Answer:
 Tongue
24. ………………… bird has a long and strong beak.
 Answer:
 Woodpecker

25. ………………… animal licks the food with its tongue.
 Answer:
 Dog
26. Crane has ………………… to catch fish in water.
 Answer:
 Long beak
27. vultures have ………………… beaks to tear the flesh of animals.
 Answer:
 Strong hooked
28. Bacteria and fungi are examples of …………………
 Answer:
 Decomposers
29. The ………………… help in the cycling of materials between producers, consumers, and soil.
 Answer:
 Decomposers
30. Branched with several food chains connected to each other to form a …………………
 Answer:
 food web
31. In ant’s colony the ………………… collect and maintain food stock for others.
 Answer:
 Worker
32. Example for a natural scavenger …………………
 Answer:
 Crow

III. Match the following.
Question 1.
 List-A                                        List-B
 A) Taste                 ( )          1. Vulture
 B) Hearing            ( )          2. Dog
 C) Smell                ( )          3. Pond skater
 D) Vision               ( )          4. Bat
 E) Touch                ( )          5. Some reptiles
 Answer:
 A – 5
 B – 4
 C – 2
 D – 1
 E – 3
Question 2.
 List-A                                        List – B
 A) Woodpecker       ( )        1. Strongly hooked beak
 B) Crane                  ( )         2. Hooked beak
 C) Vulture                ( )        3. Long beak
 D) Parrot                 ( )         4. Long thin beak
 E) Hummingbird     ( )         5. Long and strong beak
 Answer:
 A – 5
 B – 3
 C – 1
 D – 2
 E – 4

Question 3.
 List-A                                               List-B
 A) Ant and pests            ( )        1. Hummingbird
 B) Fruits and nuts           ( )        2. Vulture
 C) Flesh of animals         ( )        3. Crane
 D) Fish                            ( )        4. Wood pecker
 E) Nectar                        ( )        5. Parrot
 Answer:
 A – 4
 B – 5
 C – 2
 D – 3
 E – 1
Question 4.
 List-A                                          List-B
 A) Frog                      ( )        1. Natural scavenger
 B) Cow                      ( )         2. Suckers
 C) Crow                     ( )        3. Sticky tongue
 D) Leech                    ( )        4. Hunting animal
 E) Lion                       ( )        5. Ruminant
 Answer:
 A – 3
 B – 5
 C – 1
 D – 2
 E – 4

Question 5.
 List-A                                                               List-B
 A) Producers                         ( )               1. Frog
 B) Primary consumers           ( )               2. Plants
 C) Secondary consumers      ( )               3. Crow
 D) Tertiary consumers           ( )              4. Bacteria
 E) Decomposers                    ( )              5. Grass hopper
 Answer:
 A – 2
 B – 5
 C – 1
 D – 3
 E – 4
