Practice the AP 6th Class Science Bits with Answers Chapter 12 Movement and Locomotion on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 6th Class Science Bits 12th Lesson Movement and Locomotion with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 Which of the following does not have legs, and shows locomotion?
 A) frog
 B) snake
 C) man
 D) crow
 Answer:
 B) snake
Question 2.
 These are the organisms that can walk and fly.
 A) fish
 B) frog
 C) birds
 D) tiger
 Answer:
 C) birds

Question 3.
 Joints that are present in ankles
 A) pivot
 B) ball and socket
 C) gliding
 D) hinge
 Answer:
 C) gliding
Question 4.
 Parts where the smooth bone is located
 A) skull
 B) nose tip
 C) clavicle
 D) femur
 Answer:
 B) nose tip
Question 5.
 Rib cage protects
 A) stomach
 B) heart
 C) lungs
 D) B & C
 Answer:
 D) B & C

Question 6.
 Backbone is a composition of
 A) vertebrae
 B) muscles
 C) blood
 D) metals
 Answer:
 A) vertebrae
Fill in the blanks.
1. ………………. join muscles to bones.
 Answer:
 Tendon
2. ………………. join one bone to the other bone.
 Answer:
 ligament
3. The point where two bones meet is called a ……………….
 Answer:
 joint

4. Different bones of our body combine together to form the ………………..
 Answer:
 skeleton
5. ………………. work in pairs.
 Answer:
 Muscles
6. Plants shows ………………. but not locomotion.
 Answer:
 movements
7. Muscles are attached to ……………….
 Answer:
 bones
8. Displacement of the entire body from one place to another place ……………….
 Answer:
 locomotion
9. Shoulders have ………………. joint.
 Answer:
 ball and socket

10. Total muscles in our body are……………….
 Answer:
 650
11. Different bones of head corn binéd and form a ……………….
 Answer:
 skull
12. ………………. is the movable bone in our head.
 Answer:
 lower jaw
13. Backbone is made of ……………….
 Answer:
 vertebrae
14. Immovable joints are present in ……………….
 Answer:
 skull

15. Elbows and knees have ………………. joints.
 Answer:
 hinge joint
16. Locomotor organ in snail is ……………….
 Answer:
 foot
17. ………………. joint helps to bear more weight.
 Answer:
 pivot joint
Match the following:
Question 1.
 List – A                                         List-B
 A) hinge joint                ( )          1. neck
 B) pivot joint                 ( )          2. shoulder
 C) ball and socket         ( )          3. backbone
 D) gliding joint              ( )         4. knee
 Answer:
 A – 4,
 B – 1,
 C – 2,
 D – 3

Question 2.
 List – A                                   List – B
 A) Fish                 ( )             1. Foot
 B) Snake              ( )             2. Fins
 C) Bird                 ( )             3. Scales
 D) Snail                ( )            4. Wings
 Answer:
 A – 2,
 B – 3,
 C – 4,
 D – 1
Question 3.
 List – A                                  List – B
 A) Joint                   ( )          1. Skull
 B) Tendon               ( )          2. Joints of bones
 C) Ligament            ( )          3. Bone to Muscle
 D) Fixed Joint          ( )         4. Bone to bone
 Answer:
 A – 4,
 B – 3,
 C – 2,
 D – 1
