Practice the AP 6th Class Science Bits with Answers Chapter 11 Shadows – Images on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 6th Class Science Bits 11th Lesson Shadows – Images with Answers
Choose the correct answer.
Question 1.
 Which of the following is not a light sours?
 A) sun
 B) candle
 C) fan
 D) tube light
 Answer:
 C) fan
Question 2.
 Pin-hole camera does not have
 A) screen
 B) lenses
 C) oil paper
 D) tube
 Answer:
 B) lenses

Question 3.
 In pinhole camera which act has lenses?
 A) hole
 B) screen
 C) tube
 D) oil paper
 Answer:
 A) hole
Question 4.
 How many pipes the pin-hole camera have?
 A) 2
 B) 3
 C) 4
 D) 1
 Answer:
 A) 2
Question 5.
 Image size in pin-hole camera is
 A) big
 B) small
 C) equal
 D) tall
 Answer:
 B) small

Question 6.
 Which of the following does not have colors?
 A) object
 B) image
 C) shadow
 D) photograph
 Answer:
 C) shadow
Question 7.
 Which of the following shows complete reflection?
 A) ball
 B) glass
 C) light
 D) mirror
 Answer:
 D) mirror
Question 8.
 Which is not need to form a shadow?
 A) light
 B) object
 C) screen
 D) glass
 Answer:
 D) glass

Question 9.
 Find the odd one?
 A) Balt
 B) box
 C) glass
 D) bag
 Answer:
 C) glass
Fill in the blanks.
1. When light falls on any ……………… it rebounds back.
 Answer:
 Object
2. Example for the light source is ………………
 Answer:
 sun
3. Oil-paper and rough glass are ……………… substances.
 Answer:
 Translucent

4. ……………….. substances aren’t able to form shadows.
 Answer:
 transparent
5. ………………. is the art narrating the story with shadows.
 Answer:
 Puppet show
6. Oil-paper act as ……………… in a pinhole camera.
 Answer:
 Screen
7. In pinhole camera image is ……………….
 Answer:
 inverted
8. ……………….. shows the only the outline of an object.
 Answer:
 Shadow

9. In-plane mirror we saw ………………
 Answer:
 image
10. ……………… is need to see objects.
 Answer:
 light
11. ………………. objects form shadows.
 Answer:
 opaque
