Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 8 Basic Geometric Concepts on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 8th Lesson Basic Geometric Concepts with Answers
I. Choose the correct answer and write it in the brackets.
Question 1.
 Location of the object is …………….
 A) line
 B) point
 C) line segment
 D) ray
 Answer:
 B) point
Question 2.
 The union of points which has no end points is called …………………
 A) Line
 B) Line segments
 C) Ray
 D) None
 Answer:
 A) Line

Question 3.
 Types of lines are ……………….
 A) Curved lines
 B) Straight lines
 C) A & B
 D) None
 Answer:
 C) A & B
Question 4.
 Which has no end points?
 A) Line segment
 B) Line
 C) A & B
 D) Ray
 Answer:
 D) Ray
Question 5.
 Ray AB is represented by ……………….
 A) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
 B) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
 C) \(\overline{a b}\)
 D) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
 Answer:
 B) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
Question 6.
 Union of points which has two end points is called ……………….
 A) Line segment
 B) Line
 C) Ray
 D) None
 Answer:
 A) Line segment
Question 7.
 Line segment is represented by………………….
 A) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
 B) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
 C) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
 D) \(\overline{a b}\)
 Answer:
 C) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
Question 8.
 GEOMETRY is derived from ……………….
 A) American
 B) French
 C) Latin
 D) Greek
 Answer:
 D) Greek
Question 9.
 METRON means …………….
 A) Length
 B) Measurement
 C) Angle
 D) Earth
 Answer:
 B) Measurement

Question 10.
 The length of any linesegment can be measured with the help of ……………….
 A) scale
 B) divider
 C) compass
 D) all of the above
 Answer:
 D) all of the above
Question 11.
 The lines that cross one another are called ……………… lines.
 A) Intersecting
 B) Parallel
 C) Perpendicular
 D) A & B
 Answer:
 A) Intersecting
Question 12.
 The perpendicular distance between the two parallel lines is …………………
 A) same
 B) different
 C) always same
 D) always different
 Answer:
 C) always same
Question 13.
 l is parallel to m is represented by …………………
 A) \(\overline{\overline{l m}}\)
 B) l // m
 C) l ⊥ m
 D) l = m
 Answer:
 B) l // m
Question 14.
 Common point of three or more lines is called …………………..
 A) Intersecting point
 B) Parallel point
 C) Point of intersecting
 D) Point of concurrence
 Answer:
 D) Point of concurrence
Question 15.
 Common end point of two rays is called
 A) Angle point
 B) Vertex
 C) Rays point
 D) None
 Answer:
 B) Vertex
Question 16.
 Two rays of an angle are called …………….
 A) legs
 B) sides
 C) arms
 D) angles
 Answer:
 C) arms

Question 17.
 Which measure is used to measure angle in degree?
 A) Sexagesimal system
 B) Centesimal system
 C) Gradian system
 D) Radian system
 Answer:
 A) Sexagesimal system
Question 18.
 Angle which is less than 90° is called ……………….
 A) Acute angle
 B) Obtuse angle
 C) Right angle
 D) Straight angle
 Answer:
 A) Acute angle
Question 19.
 The angle which is greater than 90° is called ………………
 A) Acute angle
 B) Obtuse angle
 C) Right angle
 D) Reflexive angle
 Answer:
 B) Obtuse angle
Question 20.
 The angle which is greater than 180° and < 360° is called ……………..
 A) Acute angle
 B) Obtuse angle
 C) Right angle
 D) Reflexive angle
 Answer:
 D) Reflexive angle
II. Fill in the blanks.
1. Point is represented by ……………..
 Answer:
 A, B, C, ……………… (upper caps)
2. Number of types of lines are ………………
 Answer:
 2
3. Line has no ………………. points.
 Answer:
 end

4. Line is represented by ………………
 Answer:
 \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}\)
5. Lines are represented by …………………
 Answer:
 l, m, n, …………… (Lower caps)
6. GEG means ……………….
 Answer:
 Earth
7. The famous Indian Mathematicians, who contributed their work in geometry are …………………..
 Answer:
 Aryabhatta and Brahmagupta
8. Geometry means …………….
 Answer:
 Earth’s measurement
9. Common point of two intersecting lines is called …………………
 Answer:
 Intersecting point

10. The lines that never meet even, if they are extended any further are called …………….
 Answer:
 Parallel lines
11. Three or more lines passing through the same point are called ………………
 Answer:
 Concurrent lines
12. l is perpendicular to line m is represented by ……………..
 Answer:
 l ⊥ m
13. If two rays has one common end point is called ………………
 Answer:
 Angle
14. The symbol for degree is ……………..
 Answer:
 °
15. The angle which is 90° is called …………….
 Answer:
 Right angle
16. The angle which is exactly 180° is called ………………
 Answer:
 Straight angle

17. The angle 360° is called ……………..
 Answer:
 Complete angle
18. A tool which is used to measure angle is ……………….
 Answer:
 Protractor
19. The exterior region along with the rays is called ……………
 Answer:
 Exterior angle
20. Two rays with a common initial point make two regions. The interior region along with rays is called ………………
 Answer:
 Interior angle
III. Match the following:
A)
| 1) Line PQ is represented | a) ∠ABC | 
| 2) Angle PQR is represented | b) \(\overline{\mathrm{PQ}}\) | 
| 3) Line segment PQ is represented | c) \(\overline{\mathrm{PQ}}\) | 
| 4) Ray PQ is represented | d) ∠PQR | 
| 5) Angle ABC is represented | e) \(\overline{\mathrm{PQ}}\) | 
Answer:
 1) – b) \(\overline{\mathrm{PQ}}\)
 2) – d) ∠PQR
 3) – e) \(\overline{\mathrm{PQ}}\)
 4) – c) \(\overline{\mathrm{PQ}}\)
 5) – a) ∠ABC

B)
| 1) Acute angle | a) > 90° | 
| 2) Right angle | b) = 180° | 
| 3) Obtuse angle | c) = 360° | 
| 4) Reflexive angle | d) > 90° | 
| 5) Complete angle | e) = 90° | 
| 6) Straight angle | f) >180° and < 360° | 
Answer:
 1) Acute angle – d) > 90°
 2) Right angle – e) = 90°
 3) Obtuse angle – a) > 90°
 4) Reflexive angle – f) >180° and < 360°
 5) Complete angle – c) = 360°
 6) Straight angle – b) = 180°
