AP 6th Class Maths Bits Chapter 12 Data Handling with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 12 Data Handling on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 12th Lesson Data Handling with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
Information either in the form of numbers or words, which helps us to take decisions is called ……………..
A) Data
B) Tally marks
C) Frequency
D) Information
Answer:
A) Data

Question 2.
Father of the Indian Statistics is ………………..
A) Ramanujan
B) Brahmagupta
C) P.C.Mahalanobis
D) Shakuntala
Answer:
C) P.C.Mahalanobis

AP 6th Class Maths Bits Chapter 12 Data Handling with Answers

Question 3.
Number of objects of same group in the data is called ………………
A) Data
B) Tally marks
C) Frequency
D) Information
Answer:
C) Frequency

Question 4.
The collected information is called ……………….
A) Tally marks
B) Data
C) Frequency
D) None
Answer:
B) Data

Question 5.
Symbol for tally marks is ……………..
A) |||
B) ≡
C) :
D) None
Answer:
A) |||

Question 6.
In a pictograph, 5 diagrams show 100 students. The number of students shown by each diagram is ……………………
A) 12
B) 10
C) 30
D) 20
Answer:
D) 20

Question 7.
In a pictograph, 10 pictures represent 50 bicycles. Then the number of bicycles represented by each picture is ……………….
A) 5
B) 10
C) 20
D) 15
Answer:
A) 5

Question 8.
If AP 6th Class Maths Bits Chapter 12 Data Handling with Answers 1 represents 15 students, then AP 6th Class Maths Bits Chapter 12 Data Handling with Answers 1 AP 6th Class Maths Bits Chapter 12 Data Handling with Answers 3 represents ……………….. number of students.
A) 45
B) 60
C) 75
D) 90
Answer:
C) 75

Question 9.
If 1 unit = 10cm, then 8 units = …………….. cms.
A) 60
B) 70
C) 90
D) 80
Answer:
D) 80

AP 6th Class Maths Bits Chapter 12 Data Handling with Answers

Question 10.
If 10 units = 200 cm, then 1 unit = ……………… cm.
A) 10
B) 20
C) 30
D) 40
Answer:
B) 20

II. Fill in the blanks.

1. A table showing the frequency or count of various items is called a ……………….
Answer:
Frequency distribution table

2. Data that has been organised and presented in frequency distribution tables can be represented in ………………. and …………..
Answer:
pictograph and bar graph

3. If AP 6th Class Maths Bits Chapter 12 Data Handling with Answers 4 represents 3 students, then AP 6th Class Maths Bits Chapter 12 Data Handling with Answers 5 (ice-creams) represents ……………… students.
Answer:
9

4. If 100 schools is represented by S, then 300 schools represented by ……………
Answer:
S S S

5. Pictograph consists of …………….
Answer:
pictures

6. Bar graph consists of ……………
Answer:
Rectangles

7. If 25 units = 250 cm, then 1 unit = ……………… cm.
Answer:
10 cm

AP 6th Class Maths Bits Chapter 12 Data Handling with Answers

8. In a bar graph, the …………….. of all the rectangles is same.
Answer:
breadth

9. If a bar of length 6 cm shows 60 marks, then the number of marks shown by 1 cm bar is ………………….
Answer:
10 marks

10. If a bar of length 10cm shows 120 cars, then the number of cars shown by 2 cm bar is …………………..
Answer:
24 cars

AP 6th Class Maths Bits Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 11 Perimeter and Area on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 11th Lesson Perimeter and Area with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
Sum of all the lengths of all sides a polygon is called its ………………
A) Perimeter
B) Area
C) Circumference
D) None
Answer:
A) Perimeter

Question 2.
The length of curved edge of a circle is called ……………….
A) Perimeter
B) Area
C) Circumference
D) Diameter
Answer:
C) Circumference

AP 6th Class Maths Bits Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

Question 3.
If each side of triangle is x, then its perimeter is ……………..
A) 3a
B) 3x
C) \(\frac{a}{3}\)
D) \(\frac{x}{3}\)
Answer:
B) 3x

Question 4.
Circumference of a circle with radius 14 cm is …………….
A) 154 cm
B) 176 cm
C) 188 cm
D) 88 cm
Answer:
D) 88 cm

Question 5.
Side of an equilateral triangle is 5cm, then its perimeter is ……………….
A) 25 cm
B) 15 cm
C) 10 cm
D) 5 cm
Answer:
B) 15 cm

Question 6.
Perimeter of a rectangle when its length and breadths are l and b respectively is ………………..
A) 2l + b
B) l + 2b
C) l + b
D) 2(l + b)
Answer:
D) 2(l + b)

Question 7.
The region occupied by an object is called ………………..
A) Circumference
B) Area
C) Perimeter
D) Diameter
Answer:
B) Area

Question 8.
Units for the area is ……………….
A) centimetres
B) metres
C) square units
D) cubic units
Answer:
C) square units

Question 9.
Area of a rectangle = ………………..
A) l + b
B) 2(l + b)
C) \(\frac{l}{b}\)
D) l.b
Answer:
D) l.b

AP 6th Class Maths Bits Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

Question 10.
The area of a square with side 8m is ………………
A) 64 sq.m
B) 16 sq.m
C) 64 m
D) 16 m
Answer:
A) 64 sq.m

Question 11.
Area of a square is 81 sq.cm then its side = ………………….
A) 8 cm
B) 9 cm
C) 7 cm
D) 10 cm
Answer:
B) 9 cm

Question 12.
Circumference of a circle is 154 cm, then its diameter is ………………..
A) 49 cm
B) 94 cm
C) 24.5 cm
D) 49. sq.cm
Answer:
A) 49 cm

Question 13.
What is the ratio of the perimeter and area of a square when its side is 5 cm?
A) 1 : 2
B) 3 : 4
C) 4 : 5
D) 5 : 4
Answer:
C) 4 : 5

Question 14.
What is the formula to find the circumference of a circle?
A) a × a
B) 2πr
C) 2ra
D) 2(l + b)
Answer:
B) 2πr

Question 15.
If the diameter of a circle is 14 cm, then its area is …………………
A) 308 sq.cm
B) 154 sq.cm
C) 616 sq.cm
D) 108 sq.cm
Answer:
B) 154 sq.cm

Question 16.
Radius of a circle is 7 cm and its circumference is equal to the perimeter of a square, then its side is ……………….
A) 44 cm
B) 14 cm
C) 22 cm
D) 34 cm
Answer:
C) 22 cm

AP 6th Class Maths Bits Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

Question 17.
If the sides of a triangle are 5 cm, 6 cm and 8 cm, then its perimeter is ………………….
A) 38 cm
B) 19 cm
C) 53 cm
D) 46 cm
Answer:
B) 19 cm

Question 18.
Perimeter of a regular pentagon is ……………..
A) 5 × side
B) 6 × side
C) 4 × side
D) 3 × side
Answer:
A) 5 × side

Question 19.
If length is doubled, breadth is tripled, then the area of the rectangle becomes ………………….
A) 3 times
B) 5 times
C) 4 times
D) 6 times
Answer:
D) 6 times

Question 20.
A piece of wire of length 15 cm is used to form an equilateral triangle, then the length of the side is ……………….
A) 3 cm
B) 4 cm
C) 5 cm
D) 6 cm
Answer:
C) 5 cm

II. Fill in the blanks.

1. Perimeter of a square, if its side is ’a’ ………………….
Answer:
4 × side = 4a

2. The value of pi(π) is nearly equals to ……………….
Answer:
\(\frac{22}{7}\)

3. Perimeter of a square when its side 10 cm is ……………….
Answer:
40 cm

4. Radius of the circle, when its circumference is 176 cm ………………
Answer:
28 cm

AP 6th Class Maths Bits Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

5. Perimeter of a square is 60 m, then its side is ……………….
Answer:
15 m

6. Diameter of a circle is 21 cm, then its circumference is ………………..
Answer:
66 cm

7. Area of the square = …………………
Answer:
a × a (or) a2

8. If length and breadth of a rectangle are 8cm and 6cm respectively, then its area = ………………….
Answer:
48 sq. cm

9. If the area of a square is 121 sq. m, then its side = ………………..
Answer:
11 m

10. If the area of rectangle is 108 sq.cm and its one side is 12 cm, then its other side = ………………..
Answer:
9 cm

11. Circumference of the circle, when its diameter is d = ……………….
Answer:
πd

12. Number of tiles with dimensions 12 cm, 5 cm needed to fit a region whose length and breadth are 144 cm and 100 cm is ……………….
Answer:
120

13. If l: b = 2 : 1 of a rectangle, its area is 72 sq.cms, then its perimeter = ………………….
Answer:
36 cm

AP 6th Class Maths Bits Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

14. A wire was bent in the shape of a circle with radius 14 cm. If the same wire was again used to make a square, then its side is ………………..
Answer:
22 cm

15. Length and breadth of a rectangle are 7cm and 6 cm. If the breadth is increased by 6cm and length is decreased by 6cm, then the difference in areas is ……………..
Answer:
30 sq.cm

AP 6th Class Maths Bits Chapter 10 Practical Geometry with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 10 Practical Geometry on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 10th Lesson Practical Geometry with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
The instrument which can be used to a construct line segment is ……………….
A) Scale
B) Ruler
C) Compass
D) A and B
Answer:
D) A and B

Question 2.
The instrument which is used to construct an angle is ………………
A) Scale
B) Compass
C) Protractor
D) Ruler
Answer:
C) Protractor

AP 6th Class Maths Bits Chapter 10 Practical Geometry with Answers

Question 3.
Number of perpendicular bisectors that can be drawn to a line segment are/is …………….
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer:
A) 1

Question 4.
Angle bisector divides the angle into …………………
A) two equal line segments
B) two equal angles
C) two equal rays
D) none
Answer:
B) two equal angles

Question 5.
The length of a line segments is 7 cm. If we draw the perpendicular bisector to the line segment, then the length of each part is ………………..
A) 3 cm
B) 3.5 cm
C) 4 cm
D) 4.5 cm
Answer:
B) 3.5 cm

II. Fill in the blanks.

1. Instrument which is used to measure the length of the given line segment ……………….
Answer:
Divider and compasses

2. Instrument used to draw a circle is ………………
Answer:
Compass

3. Perpendicular bisector can divide the line segment into ……………….
Answer:
two equal parts

4. Number of angle bisectors that can be drawn to an angle are/is ……………….
Answer:
1

5. Geometrical instruments used to construct the shapes are ……………….
Answer:
Ruler, compasses, divider, set-squares, protractor

AP 6th Class Maths Bits Chapter 10 Practical Geometry with Answers

6. If we draw the angle bisector to ∠AOB = 100°, then each angle = ……………..
Answer:
6) 50°

7. Parallel lines can be drawn by using the …………… instrument.
Answer:
set squares

8. \(\overline{\mathrm{PQ}}\) = 6 cm and l is the perpendicular bisector to \(\overline{\mathrm{PQ}}\) at O, then OP = cm
Answer:
3 cm

9. ∠AOB = 90° and \(\overrightarrow{O C}\) is the angle bisector to ∠AOB, then ∠AOC =
Answer:
45°

AP 6th Class Maths Bits Chapter 9 2D-3D Shapes with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 9 2D-3D Shapes on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 9th Lesson 2D-3D Shapes with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
A 2-dimensional closed shape formed by straight lines is called ……………….
A) Plane
B) Space
C) Polygon
D) None
Answer:
C) Polygon

Question 2.
Polygon means ……………..
A) Many sides
B) Two sides
C) One side
D) None
Answer:
A) Many sides

AP 6th Class Maths Bits Chapter 9 2D-3D Shapes with Answers

Question 3.
Many sided figure is called ………………
A) Space
B) Polygon
C) Angle
D) Plane
Answer:
B) Polygon

Question 4.
Four sided figure is called …………………
A) Triangle
B) Pentagon
C) Hexagon
D) Quadrilateral
Answer:
D) Quadrilateral

Question 5.
Seven sided figure is called ……………….
A) Pentagon
B) Octagon
C) Heptagon
D) Nonagon
Answer:
C) Heptagon

Question 6.
Ten sided figure is known as ………………
A) Decagon
B) Nonagon
C) Septagon
D) Hexagon
Answer:
A) Decagon

Question 7.
Triangle has ……………….
A) Three sides
B) Three angles
C) Three vertices
D) All of these
Answer:
D) All of these

Question 8.
Triangle can divides the points on the plane into …………… parts.
A) 4
B) 5
C) 3
D) 2
Answer:
C) 3

Question 9.
The length of curved edge is called ………………
A) Radius
B) Circle
C) Circumference
D) Diameter
Answer:
C) Circumference

AP 6th Class Maths Bits Chapter 9 2D-3D Shapes with Answers

Question 10.
A chord which passes through the centre of the circle is called …………………
A) Radius
B) Diameter
C) Circle
D) Chord
Answer:
B) Diameter

Question 11.
A line which divides the figure into two identical parts is known as ………………..
A) Line of symmetry
B) Line of straight
C) Line of diameter
D) Circumference
Answer:
A) Line of symmetry

Question 12.
The shapes which have length, breadth and height (or) depth are called ……………….
A) 2D shapes
B) 4D shapes
C) 3D shapes
D) 5D shapes
Answer:
C) 3D shapes

Question 13.
Example for the cuboidal shape
A) Triangle
B) Hexagon
C) Ball
D) Eraser
Answer:
D) Eraser

Question 14.
If length, breadth and height are different, then die 3D-shape is known as
A) Cube
B) Cuboid
C) Cylinder
D) Prism
Answer:
B) Cuboid

Question 15.
Example for a cylinder is ……………….
A) Pen
B) Candle
C) Pencil
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

Question 16.
Example for a sphere is ………………
A) Balls
B) Laddoos
C) Marbles
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

AP 6th Class Maths Bits Chapter 9 2D-3D Shapes with Answers

Question 17.
Number of faces of a cube ……………..
A) 6
B) 8
C) 12
D) 3
Answer:
A) 6

Question 18.
Cuboid has …………… edges.
A) 6
B) 8
C) 12
D) 3
Answer:
C) 12

Question 19.
Vertices of a cube are ……………..
A) 6
B) 8
C) 12
D) 3
Answer:
B) 8

Question 20.
Pyramid has …………… faces.
A) 5
B) 6
C) 8
D) 12
Answer:
A) 5

Question 21.
Euler’s formula is ……………….
A) F + E = V + 2
B) F + V = E + 2
C) F + 2 = V + E
D) E + 2 = F + V
Answer:
B) F + V = E + 2

II. Fill in the blanks.

1. Three sided figure is called …………………
Answer:
Triangle

2. Five sided figure is called ………………
Answer:
Pentagon

3. Six sided figure is called ……………….
Answer:
Hexagon

AP 6th Class Maths Bits Chapter 9 2D-3D Shapes with Answers

4. The least number of sides needed to form a polygon is ………………..
Answer:
Three

5. The simplest closed figure formed by three line segments is called a ………………….
Answer:
Triangle

6. A triangle is denoted by the symbol …………………..
Answer:
AP 6th Class Maths Bits Chapter 9 2D-3D Shapes with Answers 1

7. Locus of the points which is at equidistant from a fixed paint is called ……………….
Answer:
Circle

8. The distance from the centre to any point on the circumference of circle is called ……………
Answer:
Radius

9. Middle point of the diameter is known as ………………
Answer:
Centre

10. A line segment joining two points on the circumference of the circle is called ………………….
Answer:
Chord

11. The part of a circle between the two points is …………………
Answer:
Arc

12. The region in the interior of a circle enclosed by the boundary is …………………
Answer:
Circular region

AP 6th Class Maths Bits Chapter 9 2D-3D Shapes with Answers

13. Another name of line of symmetry is …………………
Answer:
Axis of symmetry

14. The shapes which have only length and breadth are known as …………………
Answer:
2D shapes

15. The 3D shape in which has length, breadth and height are equal is …………………
Answer:
Cube

16. Example for cone shape …………………
Answer:
Joker cap/ Heap of grains

17. Example for pyramid shape ………………….
Answer:
Egypt Mummy

18. The shape of dice is …………………
Answer:
Cube

19. No. of edges of square pyramid …………………
Answer:
8

AP 6th Class Maths Bits Chapter 9 2D-3D Shapes with Answers

20. Edges of a sphere ………………..
Answer:
0 (No edges)

III. Match the following:

A)
Number of sides
1) 10
2) 3
3) 6
4) 9
5) 4
6) 5

Name of the polygon
a) Quadrilateral
b) Nonagon
c) Triangle
d) Decagon
e) Hexagon
f) Pentagon
Answer:
1) 10 – d) Decagon
2) 3 – c) Triangle
3) 6 – e) Hexagon
4) 9 – b) Nonagon
5) 4 – a) Quadrilateral
6) 5 – f) Pentagon

B)
1) Cube
2) Cylinder
3) Square pyramid
4) Cone
5) Sphere
6) Rectangular prism

Number of edges
a) 12
b) 8
c) 1
d) 0
e) 9
f) 2
Answer:
1) Cube – a) 12
2) Cylinder – f) 2
3) Square pyramid – b) 8
4) Cone – c) 1
5) Sphere – d) 0
6) Rectangular prism – a) 12

AP 6th Class Maths Bits Chapter 9 2D-3D Shapes with Answers

C)
1) Cube
2) Pyramid
3) Cone
4) Cylinder
5) Triangle
6) Heptagon

Number of vertices
a) 1
b) 0
c) 5
d) 7
e) 8
f) 3
Answer:
1) Cube – e) 8
2) Pyramid – c) 5
3) Cone – a) 1
4) Cylinder – b) 0
5) Triangle – f) 3
6) Heptagon – d) 7

AP 6th Class Maths Bits Chapter 8 Basic Geometric Concepts with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 8 Basic Geometric Concepts on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 8th Lesson Basic Geometric Concepts with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
Location of the object is …………….
A) line
B) point
C) line segment
D) ray
Answer:
B) point

Question 2.
The union of points which has no end points is called …………………
A) Line
B) Line segments
C) Ray
D) None
Answer:
A) Line

AP 6th Class Maths Bits Chapter 8 Basic Geometric Concepts with Answers

Question 3.
Types of lines are ……………….
A) Curved lines
B) Straight lines
C) A & B
D) None
Answer:
C) A & B

Question 4.
Which has no end points?
A) Line segment
B) Line
C) A & B
D) Ray
Answer:
D) Ray

Question 5.
Ray AB is represented by ……………….
A) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
B) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
C) \(\overline{a b}\)
D) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
Answer:
B) \(\overline{\mathrm{AB}}\)

Question 6.
Union of points which has two end points is called ……………….
A) Line segment
B) Line
C) Ray
D) None
Answer:
A) Line segment

Question 7.
Line segment is represented by………………….
A) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
B) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
C) \(\overline{\mathrm{AB}}\)
D) \(\overline{a b}\)
Answer:
C) \(\overline{\mathrm{AB}}\)

Question 8.
GEOMETRY is derived from ……………….
A) American
B) French
C) Latin
D) Greek
Answer:
D) Greek

Question 9.
METRON means …………….
A) Length
B) Measurement
C) Angle
D) Earth
Answer:
B) Measurement

AP 6th Class Maths Bits Chapter 8 Basic Geometric Concepts with Answers

Question 10.
The length of any linesegment can be measured with the help of ……………….
A) scale
B) divider
C) compass
D) all of the above
Answer:
D) all of the above

Question 11.
The lines that cross one another are called ……………… lines.
A) Intersecting
B) Parallel
C) Perpendicular
D) A & B
Answer:
A) Intersecting

Question 12.
The perpendicular distance between the two parallel lines is …………………
A) same
B) different
C) always same
D) always different
Answer:
C) always same

Question 13.
l is parallel to m is represented by …………………
A) \(\overline{\overline{l m}}\)
B) l // m
C) l ⊥ m
D) l = m
Answer:
B) l // m

Question 14.
Common point of three or more lines is called …………………..
A) Intersecting point
B) Parallel point
C) Point of intersecting
D) Point of concurrence
Answer:
D) Point of concurrence

Question 15.
Common end point of two rays is called
A) Angle point
B) Vertex
C) Rays point
D) None
Answer:
B) Vertex

Question 16.
Two rays of an angle are called …………….
A) legs
B) sides
C) arms
D) angles
Answer:
C) arms

AP 6th Class Maths Bits Chapter 8 Basic Geometric Concepts with Answers

Question 17.
Which measure is used to measure angle in degree?
A) Sexagesimal system
B) Centesimal system
C) Gradian system
D) Radian system
Answer:
A) Sexagesimal system

Question 18.
Angle which is less than 90° is called ……………….
A) Acute angle
B) Obtuse angle
C) Right angle
D) Straight angle
Answer:
A) Acute angle

Question 19.
The angle which is greater than 90° is called ………………
A) Acute angle
B) Obtuse angle
C) Right angle
D) Reflexive angle
Answer:
B) Obtuse angle

Question 20.
The angle which is greater than 180° and < 360° is called ……………..
A) Acute angle
B) Obtuse angle
C) Right angle
D) Reflexive angle
Answer:
D) Reflexive angle

II. Fill in the blanks.

1. Point is represented by ……………..
Answer:
A, B, C, ……………… (upper caps)

2. Number of types of lines are ………………
Answer:
2

3. Line has no ………………. points.
Answer:
end

AP 6th Class Maths Bits Chapter 8 Basic Geometric Concepts with Answers

4. Line is represented by ………………
Answer:
\(\overrightarrow{\mathrm{AB}}\)

5. Lines are represented by …………………
Answer:
l, m, n, …………… (Lower caps)

6. GEG means ……………….
Answer:
Earth

7. The famous Indian Mathematicians, who contributed their work in geometry are …………………..
Answer:
Aryabhatta and Brahmagupta

8. Geometry means …………….
Answer:
Earth’s measurement

9. Common point of two intersecting lines is called …………………
Answer:
Intersecting point

AP 6th Class Maths Bits Chapter 8 Basic Geometric Concepts with Answers

10. The lines that never meet even, if they are extended any further are called …………….
Answer:
Parallel lines

11. Three or more lines passing through the same point are called ………………
Answer:
Concurrent lines

12. l is perpendicular to line m is represented by ……………..
Answer:
l ⊥ m

13. If two rays has one common end point is called ………………
Answer:
Angle

14. The symbol for degree is ……………..
Answer:
°

15. The angle which is 90° is called …………….
Answer:
Right angle

16. The angle which is exactly 180° is called ………………
Answer:
Straight angle

AP 6th Class Maths Bits Chapter 8 Basic Geometric Concepts with Answers

17. The angle 360° is called ……………..
Answer:
Complete angle

18. A tool which is used to measure angle is ……………….
Answer:
Protractor

19. The exterior region along with the rays is called ……………
Answer:
Exterior angle

20. Two rays with a common initial point make two regions. The interior region along with rays is called ………………
Answer:
Interior angle

III. Match the following:

A)

1) Line PQ is represented a) ∠ABC
2) Angle PQR is represented b) \(\overline{\mathrm{PQ}}\)
3) Line segment PQ is represented c) \(\overline{\mathrm{PQ}}\)
4) Ray PQ is represented d) ∠PQR
5) Angle ABC is represented e) \(\overline{\mathrm{PQ}}\)

Answer:
1) – b) \(\overline{\mathrm{PQ}}\)
2) – d) ∠PQR
3) – e) \(\overline{\mathrm{PQ}}\)
4) – c) \(\overline{\mathrm{PQ}}\)
5) – a) ∠ABC

AP 6th Class Maths Bits Chapter 8 Basic Geometric Concepts with Answers

B)

1) Acute angle a) > 90°
2) Right angle b) = 180°
3) Obtuse angle c) = 360°
4) Reflexive angle d) > 90°
5) Complete angle e) = 90°
6) Straight angle f) >180° and < 360°

Answer:
1) Acute angle – d) > 90°
2) Right angle – e) = 90°
3) Obtuse angle – a) > 90°
4) Reflexive angle – f) >180° and < 360°
5) Complete angle – c) = 360°
6) Straight angle – b) = 180°

AP 6th Class Maths Bits Chapter 7 Introduction to Algebra with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 7 Introduction to Algebra on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 7th Lesson Introduction to Algebra with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
A letter which we used to represent a number is called ………………
A) Constant
B) Variable
C) Pattern
D) None
Answer:
B) Variable

Question 2.
A fixed value is called …………….
A) Constant
B) Variable
C) Pattern
D) None
Answer:
A) Constant

AP 6th Class Maths Bits Chapter 7 Introduction to Algebra with Answers

Question 3.
If ‘n’ number of distinct triangles are to be formed, we need ……………….. matchsticks.
A) 2n
B) 4n
C) 3n
D) 5n
Answer:
C) 3n

Question 4.
If x number of L shapes are to be formed, we need …………….. matchsticks.
A) 2x
B) 3x
C) 4x
D) 5x
Answer:
A) 2x

Question 5.
If two expressions are equal, then it is called ………………..
A) Expression
B) Equation
C) Variable
D) Constant
Answer:
B) Equation

Question 6.
What is the pattern of the series 5, 10, 15, 20, ………………… is?
A) \(\frac{x}{5}\)
B) 5x
C) 5x
D) 5 + x
Answer:
C) 5x

Question 7.
AP 6th Class Maths Bits Chapter 7 Introduction to Algebra with Answers 1 …………….. Find the rule for the pattern.
A) 4y + 1
B) 2y + 1
C) 3y + 1
D) 4y – 1
Answer:
C) 3y + 1

Question 8.
What is the pattern of the letter H?
A) 3x
B) 4x
C) 5x
D) 2x
Answer:
A) 3x

Question 9.
For which value of x, 2 + x = 10?
A) 12
B) – 8
C) – 12
D) 8
Answer:
D) 8

AP 6th Class Maths Bits Chapter 7 Introduction to Algebra with Answers

Question 10.
Value of 3z – 2, when z = 0 is ………………
A) 1
B) 5
C) -2
D) -1
Answer:
C) -2

Question 11.
Value of \(\frac{5 \mathbf{x}-\mathbf{2}}{\mathbf{3}}\), when x = 4 is …………………
A) \(\frac{7}{2}\)
B) 6
C) \(\frac{22}{3}\)
D) 9
Answer:
B) 6

Question 12.
Swathi’s present age is ‘p’ years. Her age 3 years back was ………………
A) p + 3
B) p – 3
C) \(\frac{\mathrm{p}}{3}\)
D) 3 × p
Answer:
B) p – 3

Question 13.
The expression for “8 is subtracted from 2y” is ………………..
A) 2y – 8
B) 2y + 8
C) 8 – 2y
D) 16y
Answer:
A) 2y – 8

Question 14.
The expression for “-x divided by 4” is …………….
A) -x × 4
B) \(\frac{4}{-x}\)
C) \(\frac{-\mathrm{x}}{4}\)
D) -x + 4
Answer:
C) \(\frac{-\mathrm{x}}{4}\)

Question 15.
Write an expression for the statement “5 times of a is subtracted from twice of b”.
A) 5a – 2b
B) 5b – 2a
C) 2a – 5b
D) 2b – 5a
Answer:
D) 2b – 5a

II. Fill in the blanks.

1. Variable is represented by ………………….
Answer:
a, b, …………….m, n, ……………. x, y, …………

AP 6th Class Maths Bits Chapter 7 Introduction to Algebra with Answers

2. If n number of squares are to be formed, we need ……………….. matchsticks.
Answer:
4.n

3. If y number of AP 6th Class Maths Bits Chapter 7 Introduction to Algebra with Answers 2 shapes are to be formed, we need …………….. matchsticks.
Answer:
6.y

4. In an equation the value of the variable for which LHS and RHS are equal is called ……………….
Answer:
Solution

5. Another name for solution of an equation is ………………..
Answer:
Root of the equation

6. What is the pattern of the series 6, 12, 18, 24, ………………..?
Answer:
6.n

7. RHS of 2a + 4 = 9 – 3a is ……………..
Answer:
9 – 3a

8. If \(\frac{2}{3 x}=\frac{4}{6}\), then x = ……………
Answer:
1

9. What is the pattern of the series 4, 7, 10, 13, ……………….?
Answer:
3x + 1

AP 6th Class Maths Bits Chapter 7 Introduction to Algebra with Answers

10. Number of pencils with Ranga is 3 more than Krishna. Find the number of pencils with Ranga in terms of what Krishna has ……………..
Answer:
y + 3

11. What is the area of a square, if its side is x mts? ………………..
Answer:
x.x (or) x2

12. If cost of a book is ₹ 20, then the cost of ‘n’ books is ……………..
Answer:
20.n

13. What is the perimeter of an equilateral triangle, whose side is ‘a’ units ?
Answer:
3a units

14. If -10 = \(\frac{-2 \mathrm{p}}{3}\), then p = …………………
Answer:
15

15. The nth term of the sequence 1, 4, 9, 16, 25, …………… is ………….
Answer:
x2

III. Match the following:

A)

1) The pattern of 2, 4, 6, 8, ……………… a) 6
2) The pattern of 4, 8, 12, 16, b) 4x
3) Value of -x + 5 when x = – 1 is ……………… c) -2
4) Solution of 7x = 49 is ……………….. d) 2n
5) If x – 3 = – 5, then x = ………………… e) 7

Answer:
1) – d) 2n
2) – b) 4x
3) – a) 6
4) – e) 7
5) – c) -2

AP 6th Class Maths Bits Chapter 7 Introduction to Algebra with Answers

B)

 

1) LHS of 2x + 1 = 5 – 3x a) 4a
2) RHS of 2p + 10 = 3p + 5 b) n3
3) Perimeter of square, whose side is ‘a’ units. c) 3x
4) Perimeter of triangle, whose side is ‘x’ units. d) 3p + 5
5) n<sup>th</sup> term of 1, 8, 27, 64, 125 …………. e) 2x + 1

Answer:
1) – e) 2x + 1
2) – d) 3p + 5
3) – a) 4a
4) – c) 3x
5) – b) n3

AP 6th Class Maths Bits Chapter 6 Basic Arithmetic with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 6 Basic Arithmetic on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 6th Lesson Basic Arithmetic with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
Comparison of two numbers by division with same units is called …………….
A) Ratio
B) Proportion
C) Percentage
D) None
Answer:
A) Ratio

Question 2.
The ratio of a and b is denoted by …………….
A) b : a
B) \(\frac{b}{a}\)
C) a : b
D) a × b
Answer:
C) a : b

AP 6th Class Maths Bits Chapter 6 Basic Arithmetic with Answers

Question 3.
In the ratio a : b, a is called ………………
A) consequent
B) antecedent
C) ratio
D) proportion
Answer:
B) antecedent

Question 4.
If a : b = c : d, then they are said to be is ……………
A) ratio
B) equal
C) proportion
D) none
Answer:
C) proportion

Question 5.
a : b = c : d can be read as ……………..
A) a : b to c : d
B) a : b is as c : d
C) c : d to a : b
D) c : d is as a : b
Answer:
B) a : b is as c : d

Question 6.
If a : b = c : d, then ………………
A) a.c = b.d
B) a.b = c.d
C) bd = ac
D) a.d = b.c
Answer:
D) a.d = b.c

Question 7.
If a, b, c, d are in proportion, then a and d are called ……………….
A) Extremes
B) Means
C) Proportion
D) None
Answer:
A) Extremes

Question 8.
Percent means ………………
A) Out of ten
B) Out of two hundred
C) Out of hundred
D) Out of thousand
Answer:
C) Out of hundred

Question 9.
Equivalent ratio of a : b is …………….
A) b : a
B) a : 2b
C) 2a : b
D) 4a : 4b
Answer:
D) 4a : 4b

AP 6th Class Maths Bits Chapter 6 Basic Arithmetic with Answers

Question 10.
Simplest form of 25 : 30 is ………………..
A) 2 : 3
B) 2 : 5
C) 5 : 6
D) 5 : 3
Answer:
C) 5 : 6

Question 11.
If three apples cost Rs. 60, then the cost of 5 apples is Rs ……………..
A) 40
B) 80
C) 60
D) 100
Answer:
D) 100

Question 12.
4 times of 8 : 3 = ……………..
A) 32 : 3
B) 32 : 12
C) 8 : 12
D) 3 : 8
Answer:
B) 32 : 12

Question 13.
1 cm : 20 mm = ………………
A) 1 : 20
B) 1 : 2
C) 20 : 1
D) 2 : 1
Answer:
B) 1 : 2

Question 14.
The ratio between 5 kg and 500 gms is ………………
A) 10 : 1
B) 1 : 100
C) 5 : 500
D) 1 : 10
Answer:
A) 10 : 1

Question 15.
Which of the following quantities are in proportions?
A) 3, 4, 16, 12
B) 12, 4, 3, 16
C) 4, 16. 3, 12
D) 16, 3, 12, 4
Answer:
C) 4, 16. 3, 12

Question 16.
In a class of 45 students number of girls are 15, then find the ratio of number of boys to that of girls ………………….
A) 2 : 1
B) 3 : 1
C) 4 : 1
D) 5 : 1
Answer:
A) 2 : 1

AP 6th Class Maths Bits Chapter 6 Basic Arithmetic with Answers

Question 17.
If Swathi earns ₹42,000 per month and her expenditure is ₹ 28,000 per month. Then what is the ratio of her savings and expenditure?
A) 2 : 1
B) 2 : 3
C) 1 : 3
D) 1 : 2
Answer:
D) 1 : 2

Question 18.
Fractional form of 30% is ……………….
A) \(\frac{30}{10}\)
B) \(\frac{30}{100}\)
C) \(\frac{300}{100}\)
D) \(\frac{100}{30}\)
Answer:
B) \(\frac{30}{100}\)

Question 19.
1% = ………………
A) 0.01
B) 1.00
C) 0.1
D) 1.01
Answer:
A) 0.01

Question 20.
25% of 200 is …………….
A) 100
B) 150
C) 50
D) 200
Answer:
C) 50

Question 21.
8 hours as percent of 3 days is ……………..
A) 11\(\frac{1}{9}\)%
B) 9\(\frac{1}{11}\)%
C) \(\frac{8}{3}\)%
D) \(\frac{100}{3}\)%
Answer:
A) 11\(\frac{1}{9}\)%

Question 22.
0.35 as percent ………………
A) \(\frac{35}{100}\)%
B) \(\frac{35}{100}\)
C) \(\frac{7}{10}\)%
D) 35%
Answer:
D) 35%

Question 23.
The population of a village is 10,600, of this 20% are school going children, then the number of children in the village…………
A) 2120
B) 1060
C) 3180
D) 4240
Answer:
A) 2120

AP 6th Class Maths Bits Chapter 6 Basic Arithmetic with Answers

Question 24.
Simplest fractional form of 50% is ………………
A) \(\frac{1}{5}\)
B) \(\frac{5}{1}\)
C) \(\frac{1}{2}\)
D) \(\frac{2}{1}\)
Answer:
C) \(\frac{1}{2}\)

Question 25.
Balu spends 75% of his monthly income. If he saves ₹ 5000 per month, then his monthly income ……………
A) ₹ 10,000
B) ₹ 15,000
C) ₹ 50,000
D) ₹ 20,000
Answer:
D) ₹ 20,000

II. Fill in the blanks.

1. a : b is read as ………………
Answer:
a is to b

2. Another form of a : b is …………………
Answer:
\(\frac{a}{b}\)

3. In a : b; b is called ……………..
Answer:
consequent

4. The equality of ratios is called ……………….
Answer:
proportion

5. The symbol :: (is as) introduced by ………………..
Answer:
Oughtrad

6. If a, b, c, d are in proportion, b and c are called ………………….
Answer:
Means

7. If a, b, c, d are in proportion the product of extremes = ……………..
Answer:
Product of means

AP 6th Class Maths Bits Chapter 6 Basic Arithmetic with Answers

8. The method in which first we find the value of one unit and then the value of required number of units is known as ………………..
Answer:
Unitary method

9. The meaning of percentage in Latin is ……………….
Answer:
Out of one hundred

10. The symbol for percentage is ………………..
Answer:
%

11. Aditya and Kishore bought 20 pencils. Out of them, Kishore took 5 pencils. The ratio of pencils with Kishore & Aditya is ……………..
Answer:
3 : 1

12. 30 min : 1 hr = ……………….
Answer:
1 : 2

13. The simplest form of 180 : 45 is ………………
Answer:
4 : 1

14. Weight of Sreekari is 20 kgs. Swathi’s weight is thrice that of Sreekari. The ratio of weight of Sreekari and Swathi is ……………..
Answer:
1 : 3

AP 6th Class Maths Bits Chapter 6 Basic Arithmetic with Answers

15. Decimal form of 20% is ……………
Answer:
0.2

16. What is the ratio between 24 green balls and 27 blue balls? ……………..
Answer:
8 : 9

17. An ornament weighs 45 gms. It is a mixture of gold and copper in the ratio 7 : 2. The weight of copper is ……………….
Answer:
10 gms

18. Aditya runs 12 kms in 45 minutes, then he runs a distance of ……………… kms in 15 minutes.
Answer:
4

19. In a map, if 1 cm = 200 km, then 20 cm = …………….. kms.
Answer:
4000 kms

20. Ratio of 1 hour and 15 minutes is ……………….
Answer:
4 : 1

21. The percentage of 5 multiples and numbers from 1 to 50 is ………………
Answer:
20%

22. 35% as decimals …………………
Answer:
0.35

AP 6th Class Maths Bits Chapter 6 Basic Arithmetic with Answers

23. 15% of 240 = ……………..
Answer:
36

24. Siva secured 75% marks in maths. If maximum marks in the paper are 80. Marks secured by Siva ……………….
Answer:
60

25. ₹ 40,000 was shared between Ram and Syam in the ratio 1:3, then Ram’s share is …………………
Answer:
₹10,000/-

III. Match the following:

A)

1) In a : b, a is called a) Product of means
2) In a : b, b is called b) Product of extremes
3) If a: b : : c : d, then a × d = c) Antecedent
4) If a: b : : c : d, then a.d is called d) b.c
5) If a: b : : c : d, then b.c is called e) Consequent

Answer:
1) In a : b, a is called – c) Antecedent
2) In a : b, b is called – e) Consequent
3) If a: b : : c : d, then a × d = – d) b.c
4) If a: b : : c : d, then a.d is called – b) Product of extremes
5) If a: b : : c : d, then b.c is called – a) Product of means

AP 6th Class Maths Bits Chapter 6 Basic Arithmetic with Answers

B)

1) 25% in the simplest form a) 0.06
2) 6% in decimal form b) 72
3) 0.46 decimal as percent c) \(\frac {1}{4}\)
4) 1\(\frac {1}{2}\) fraction as percent d) 46%
5) 30% of 240 = e) 150

Answer:
1) 25% in the simplest form – c) \(\frac {1}{4}\)
2) 6% in decimal form – a) 0.06
3) 0.46 decimal as percent – d) 46%
4) 1\(\frac {1}{2}\) fraction as percent – e) 150
5) 30% of 240 = ……………. – b) 72

AP 6th Class Maths Bits Chapter 5 Fractions and Decimals with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 5 Fractions and Decimals on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 5th Lesson Fractions and Decimals with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
A number representing a part of a whole is called …………….
A) Numerator
B) Denominator
C) Fraction
D) None
Answer:
C) Fraction

Question 2.
A fraction in which numerator is less than the denominator is called ………………
A) Proper fraction
B) Improper fraction
C) Mixed fraction
D) Whole number
Answer:
A) Proper fraction

AP 6th Class Maths Bits Chapter 5 Fractions and Decimals with Answers

Question 3.
All improper fractions are ………………
A) Less than 1
B) Greater than 1
C) Equal to 1
D) B and C
Answer:
D) B and C

Question 4.
Combination of a whole number and a proper fraction is called ………………
A) Proper fraction
B) Improper fraction
C) Mixed fraction
D) Whole number
Answer:
C) Mixed fraction

Question 5.
The value of equivalent fractions are ………………
A) different
B) same
C) equal to 0
D) none
Answer:
B) same

Question 6.
Fractions with different denominators are called ……………….
A) Like fractions
B) Unlike fractions
C) Proper fractions
D) Whole numbers
Answer:
B) Unlike fractions

Question 7.
Out of two fractions with the same numerator, the one having the smaller denominator is ……………….
A) greater fraction
B) smaller fraction
C) unit fraction
D) none
Answer:
A) greater fraction

Question 8.
Product to two improper fractions is ………………
A) Proper fraction
B) Improper fraction
C) Like fraction
D) Unlike fraction
Answer:
B) Improper fraction

Question 9.
Reciprocal of \(\frac{\mathbf{a}}{\mathbf{b}}\) is ………………
A) –\(\frac{\mathbf{a}}{\mathbf{b}}\)
B) –\(\frac{\mathbf{b}}{\mathbf{a}}\)
C) \(\frac{\mathbf{b}}{\mathbf{a}}\)
D) \(\frac{\mathbf{a}}{\mathbf{b}}\)
Answer:
C) \(\frac{\mathbf{b}}{\mathbf{a}}\)

AP 6th Class Maths Bits Chapter 5 Fractions and Decimals with Answers

Question 10.
Place of the first digit after decimal from left to right is …………….. place.
A) ones
B) thousandths
C) hundredths
D) tenths
Answer:
D) tenths

Question 11.
Decimals having the same number of decimal places are called …………………
A) Unlike decimals
B) Like decimals
C) Like fractions
D) Unlike fractions
Answer:
B) Like decimals

Question 12.
The product of a fraction and its reciprocal is equal to ……………….
A) 0
B) 1
C) 2
D) 100
Answer:
B) 1

Question 13.
Denominator of the reciprocal of \(\frac{\mathbf{a}}{\mathbf{b}}\) is ……………
A) \(\frac{\mathbf{b}}{\mathbf{a}}\)
B) \(\frac{\mathbf{a}}{\mathbf{b}}\)
C) a
D) b
Answer:
C) a

Question 14.
Which of the following is the smallest fraction?
A) \(\frac{5}{12}\)
B) \(\frac{19}{12}\)
C) \(\frac{7}{12}\)
D) \(\frac{3}{12}\)
Answer:
D) \(\frac{3}{12}\)

Question 15.
Equivalent fraction to \(\frac{2}{9}\) is …………………..
A) \(\frac{12}{19}\)
B) \(\frac{25}{95}\)
C) \(\frac{20}{90}\)
D) \(\frac{22}{192}\)
Answer:
C) \(\frac{20}{90}\)

Question 16.
\(\frac {1}{2}\) + \(\frac {1}{2}\) + \(\frac {1}{2}\) = ……………
A) 1 \(\frac {1}{2}\)
B) 1
C) 2\(\frac {1}{2}\)
D) 3\(\frac {1}{2}\)
Answer:
A) 1 \(\frac {1}{2}\)

AP 6th Class Maths Bits Chapter 5 Fractions and Decimals with Answers

Question 17.
Fractional form of 0.82 is …………………
A) \(\frac{0.82}{100}\)
B) 82
C) \(\frac{82}{100}\)
D) \(\frac{0.82}{10}\)
Answer:
C) \(\frac{82}{100}\)

Question 18.
\(\frac{\mathbf{2 9 8}}{\mathbf{1 0 0 0}}\) = ………………..
A) 2.98
B) 298
C) 29.8
D) 0.298
Answer:
D) 0.298

Question 19.
Which of the following is the biggest fraction?
A) \(\frac{22}{55}\)
B) \(\frac{42}{550}\)
C) \(\frac{52}{55}\)
D) \(\frac{12}{110}\)
Answer:
C) \(\frac{52}{55}\)

Question 20.
The lowest form of \(\frac{19}{95}\) is ………………
A) \(\frac{1}{5}\)
B) \(\frac{1}{9}\)
C) \(\frac{9}{5}\)
D) \(\frac{1}{95}\)
Answer:
A) \(\frac{1}{5}\)

Question 21.
Decimal form of \(\frac{27}{1000}\) = …………….
A) 0.27
B) 0.027
C) 2.7
D) 27
Answer:
B) 0.027

Question 22.
If \(\frac{5}{7}\) – \(\frac{a}{b}\) = \(\frac{3}{7}\), then \(\frac{a}{b}\) = …………….
A) \(\frac{5}{7}\)
B) \(\frac{3}{7}\)
C) \(\frac{2}{7}\)
D) \(\frac{8}{7}\)
Answer:
C) \(\frac{2}{7}\)

Question 23.
Sreeja read \(\frac{3}{5}\) of the page of a text books, then the remaining pages to be read are ………………
A) \(\frac{4}{5}\)
B) \(\frac{1}{5}\)
C) \(\frac{5}{5}\)
D) \(\frac{2}{5}\)
Answer:
D) \(\frac{2}{5}\)

AP 6th Class Maths Bits Chapter 5 Fractions and Decimals with Answers

Question 24.
3.44 + 0.475 + 76.9 = ………………
A) 79.815
B) 80.715
C) 80.825
D) 80.815
Answer:
D) 80.815

Question 25.
The place value of 2 in 65.328 is ………………..
A) tens
B) tenths
C) hundredths
D) thousandths
Answer:
C) hundredths

II. Fill in the blanks.

1. A fraction in which denominator is greater than the numerator is called ……………..
Answer:
Improper fraction

2. All proper fractions are less than ……………..
Answer:
1

3. Fractions with the same denominators are called ………………
Answer:
Like fractions

4. Out of the two fractions with the same denominator, the one having the smallest numerator is ……………….
Answer:
Small fraction

5. Product of two proper fractions is …………….
Answer:
Proper fraction

6. Product of proper and improper fraction is …………….
Answer:
Improper fraction

AP 6th Class Maths Bits Chapter 5 Fractions and Decimals with Answers

7. Any two non-zero numbers whose product is 1 are called ………………. to each other.
Answer:
Reciprocals

8. Another way of expressing a fraction is …………….
Answer:
Decimal

9. The dot or the point between the two digits is called the …………..
Answer:
Decimal point

10. Decimals having different number of decimal places are called …………..
Answer:
Unlike decimals

11. Fractions which has denominator 10,100,1000, …………….. etc. are called ……………..
Answer:
Decimal fraction

12. Ascending order of 0.875, 8.75, 0.0875, 87.5 is ………………..
Answer:
0.0875, 0.875, 8.75, 87.5

13. Mixed fraction of \(\frac{121}{5}\) is ………………
Answer:
24\(\frac {1}{5}\)

14. 2070 paise = ……………… rupees.
Answer:
₹ 20.70

AP 6th Class Maths Bits Chapter 5 Fractions and Decimals with Answers

15. Sreekari bought 16.75 mts of cloth. She used 12.50 mts. cloth to her dress, then the length of remaining cloth is ………………
Answer:
4.25 mts

16. Rainfall in a city in 3 consecutive days is 18 mm, 24 mm and 102 mm. Then the
total rainfall is …………….. cm.
Answer:
14.4 cm

17. Equivalent fraction of \(\frac{55}{121}\) is ………………..
Answer:
\(\frac {5}{11}\)

18. 14kg 750g + 125kg 50g + 6kg 75g = …………..
Answer:
145kg 875g

19. 32 – 0.003 = ……………
Answer:
31.997

20. 5 grams = …………….. kg.
Answer:
\(\frac {5}{1000}\) (or) 0.005

21. 32 ml = …………….. l.
Answer:
\(\frac {32}{1000}\) (or) 0.032

22. \(\frac {2}{5}\) of 120 is ………………
Answer:
48

AP 6th Class Maths Bits Chapter 5 Fractions and Decimals with Answers

23. If \(\frac {1}{4}\) of a number is 24, then the number is ……………
Answer:
96

24. Place value of 5 in 73.43\(\underline{5}\)2 is …………….
Answer:
Thousandths

25. 2\(\frac{1}{5}\) + 3\(\frac{2}{5}\) + \(\frac{4}{5}\) + \(\frac{8}{5}\) = …………….
Answer:
8

III. Match the following:
A)

Fractions Name
1. \(\frac{5}{3}\) a) Like fractions
2. 3\(\frac{1}{4}\) b) Equivalent fractions
3. \(\frac{4}{7}\) c) Mixed fraction
4. \(\frac{5}{3}, \frac{2}{3}, \frac{4}{3}\) d) Proper fraction
5. \(\frac{8}{9}, \frac{16}{18}, \frac{24}{27}\) e) Improper fraction

Answer:
1. \(\frac{5}{3}\) – e) Improper fraction
2. 3\(\frac{1}{4}\) – c) Mixed fraction
3. \(\frac{4}{7}\) – d) Proper fraction
4. \(\frac{5}{3}, \frac{2}{3}, \frac{4}{3}\) – a) Like fractions
5. \(\frac{8}{9}, \frac{16}{18}, \frac{24}{27}\) – b) Equivalent fractions

AP 6th Class Maths Bits Chapter 5 Fractions and Decimals with Answers

B)

1) Place value of 5 in 13.543 a) \(\frac{2}{1000}\)
2) Place value of 8 in 183.654 b) \(\frac{5}{10}\)
3) Place value of 6 in 9.0658 c) 80
4) Place value of 2 in 68.452 d) \(\frac{6}{100}\)
5) Place value of 2 in 824.136 e) 20

Answer:
1) Place value of 5 in 13.543 – b) \(\frac{5}{10}\)
2) Place value of 8 in 183.654 – c) 80
3) Place value of 6 in 9.0658 – d) \(\frac{6}{100}\)
4) Place value of 2 in 68.452 – a) \(\frac{2}{1000}\)
5) Place value of 2 in 824.136 – e) 20

AP 6th Class Maths Bits Chapter 4 Integers with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 4 Integers on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 4th Lesson Integers with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
The numbers which are greater than zero are called ………..
A) Positive numbers
B) Negative numbers
C) Natural numbers
D) None of these
Answer:
A) Positive numbers

Question 2.
Zero is a …………….
A) positive number
B) negative number
C) A and B
D) neither A nor B
Answer:
D) neither A nor B

AP 6th Class Maths Bits Chapter 4 Integers with Answers

Question 3.
Integers are denoted by ……………
A) N
B) G
C) W
D) Z
Answer:
D) Z

Question 4.
1, 2, 3, 4, 5, …………….. are called ………………
A) Natural numbers
B) Positive integers
C) Both A and B
D) Negative integers
Answer:
C) Both A and B

Question 5.
Negative integers are represented by ……………
A) Z+
B) Z
C) N
D) W
Answer:
B) Z

Question 6.
The Mathematician who used minus (-) for negative numbers is ………………….
A) Brahma Gupta
B) Ramanujan
C) Kaprekar
D) Aditya
Answer:
A) Brahma Gupta

Question 7.
Natural numbers are represented by ………………
A) Z
B) Z+
C) N
D) W
Answer:
C) N

Question 8.
Non-negative integers are represented by
A) Z
B) Z
C) N
D) W
Answer:
D) W

Question 9.
On the number line, if we move to left the value of the number ……………..
A) Increases
B) Decreases
C) No change
D) None of these
Answer:
B) Decreases

AP 6th Class Maths Bits Chapter 4 Integers with Answers

Question 10.
The additive inverse of 1 is
A) 1
B) 0
C) -1
D) 2
Answer:
C) -1

Question 11.
Sum of two positive integers is ……………….
A) Negative
B) Positive
C) Both
D) None
Answer:
B) Positive

Question 12.
For any integer a, -(-a) = ………………..
A) a
B) -a
C) 2a
D) 0
Answer:
A) a

Question 13.
Which is the smelliest of these numbers -11, -9, -7, -4?
A) -11
B) -7
C) -9
D) -4
Answer:
A) -11

Question 14.
The Loss of ₹500 is represented as
A) +500
B) -500
C) A or B
D) None
Answer:
B) -500

Question 15.
Subtract (-119) from – 1052.
A)-833
B) -1033
C) -933
D) -1133
Answer:
C) -933

Question 16.
A frog was fell into a 30 feet deep well. Each hour it managed to climb up 3 feet, but the following hour, it slipped back 2 feet. In how many hours did it get out of the well?
A) 28 hours
B) 29 hours
C) 31 hours
D) 30 hours
Answer:
D) 30 hours

AP 6th Class Maths Bits Chapter 4 Integers with Answers

Question 17.
The number that comes after-6 on the number line is …………….
A) – 7
B) – 5
C) + 7
D) + 5
Answer:
A) – 7

Question 18.
The value of 45 + (-21) – (-20) =
A) +4
B) +44
C) -4
D) -44
Answer:
B) +44

Question 19.
In which of the following places the temperature is low?
A) Kashmir, -10°C
B) Lambasingi, -2°C
C) Shimla, – 6°C
D) Krosur, 12°C
Answer:
A) Kashmir, -10°C

Question 20.
The value of 1 – (-1) + (-2) is ………………
A) 4
B) 3
C) -2
D) 0
Answer:
D) 0

II. Fill in the blanks.

1. The numbers which are less than zero are called …………….
Answer:
Negative numbers

2. The positive numbers, zero and negative numbers together can form …………
Answer:
Integers

3. The letter Z first used by the people to represent integers is ………………
Answer:
Germans

4. The meaning of German word Zehlen means ………………
Answer:
Number (Integers)

AP 6th Class Maths Bits Chapter 4 Integers with Answers

5. -1, -2, -3, -4,…….. are called …………..
Answer:
Negative integers

6. Positive integers are represented by ……………..
Answer:
Z+

7. Natural numbers are also called …………..
Answer:
Non-Negative integers

8. Every integer can be represented on a number line ………….. or …………….
Answer:
horizontally (or) vertically

9. On the number line, the value of a number increases when we move to ………………
Answer:
right

10. Additive inverse of(-a) is ……………..
Answer:
a

11. The sum of two integers one of which is positive and the other is negative, then the sum may be either ……………. or ……………..
Answer:
positive, negative (or) zero

12. Sum of two negative numbers is always ……………….
Answer:
Negative

AP 6th Class Maths Bits Chapter 4 Integers with Answers

13. The biggest of the numbers 5, -6, 3, -82, 35 is ……………….
Answer:
35

14. A profit of ₹ 1000 is represented as ……………..
Answer:
+1000

15. A deposit of rupees of ₹3000 in bank is represented as ………………. with appropriate sign.
Answer:
+ 3000

16. “An aeroplane is flying at a height of 2500 metres”. Sign to be used for the statement is ……………….
Answer:
+ 2500

17. “A shark fish swimming in the sea at a depth of 4500 feet”. Sign to be used for the statement is ………………
Answer:
-4000 feet

18. On the number line which is to the right of ‘0’ is ……………..
Answer:
1

19. Simplify: (-111) + 222 + (-333) + (-444) ………………….
Answer:
-666

20. Ascending order of -2, 0, 1, -1, 5 is ………………..
Answer:
-2, -1, 0, 1, 5

AP 6th Class Maths Bits Chapter 4 Integers with Answers

III. Match the following:

A)

1) Natural numbers a) W
2) Whole numbers b) Z+
3) Integers c) N
4) Positive integers d) Z
5) Negative integers e) Z

Answer:
1) Natural numbers – c) N
2) Whole numbers – a) W
3) Integers – e) Z
4) Positive integers – b) Z+
5) Negative integers – d) Z

B)

1) Additive inverse of – 2 is a) -1
2) On the number line which is to the left of ‘0’is ……………… b) -2
3) Biggest negative integer is …………….. c) 2
4) Greatest integer of -2, -10, -8, -100 d) 1
5) The value of 2-(-2) + (-4) = e) 0

Answer:
1) Additive inverse of – 2 is – c) 2
2) On the number line which is to the left of ‘0’is ……………… – a) -1
3) Biggest negative integer is …………….. – a) -1
4) Greatest integer of -2, -10, -8, -100 – b) -2
5) The value of 2-(-2) + (-4) = – e) 0

AP 6th Class Maths Bits Chapter 3 HCF and LCM with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 3 HCF and LCM on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 3rd Lesson HCF and LCM with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
If any number has 0, 2, 4, 6 or 8 in its ones place, then it is divisible by ……………..
A) 2
B) 4
C) 6
D) 8
Answer:
A) 2

Question 2.
If any number is divisible by both 2 and 3, then it is divisible by ………………
A) 2
B) 4
C) 6
D) 8
Answer:
C) 6
AP 6th Class Maths Bits Chapter 3 HCF and LCM with Answers

Question 3.
If the sum of the digits of a number is divisible by 9, then the number is divisible by …………….
A) 3
B) 4
C) 6
D) 9
Answer:
D) 9

Question 4.
The numbers with zero at ones place are divisible by ……………..
A) 2
B) 5
C) 10
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

Question 5.
In any number if the number formed by the last two digits is divisible by 4, then the number is divisible by …………………
A) 2
B) 4
C) 6
D) 8
Answer:
B) 4

Question 6.
Which of the following number is divisible by 6?
A) 125734
B) 237197
C) 237192
D) 726352
Answer:
C) 237192

Question 7.
Number divisible by 11 is
A) 10934
B) 726351
C) 7138965
D) 376845
Answer:
A) 10934

Question 8
………………… is the factor of every number.
A) 0
B) 2
C) 5
D) 1
Answer:
D) 1

Question 9.
The number which is divisible by 1 and itself is called ………………
A) Composite number
B) Prime number
C) Even number
D) Odd number
Answer:
B) Prime number

AP 6th Class Maths Bits Chapter 3 HCF and LCM with Answers

Question 10.
Smallest even prime number is ………………..
A) 4
B) 3
C) 2
D) 5
Answer:
C) 2

Question 11.
Smallest even composite number is ……………….
A) 2
B) 4
C) 6
D) 8
Answer:
B) 4

Question 12.
Number 1 is …………….
A) Prime
B) Composite
C) Both A and B
D) Neither A nor B
Answer:
B) Composite

Question 13.
Every prime number other than 2 is ………………
A) even
B) composite
C) odd
D) A and B
Answer:
C) odd

Question 14.
If the difference of any two prime numbers is 2, then they are said to be
A) Twin primes
B) Co-primes
C) Perfect numbers
D) Exact numbers
Answer:
A) Twin primes

Question 15.
The method of division which is used to find HCF was invented by the Mathematician ……………….
A) Ramanujan
B) Euclid
C) Aditya
D) Kaprekar
Answer:
B) Euclid

Question 16.
HCF means ………………..
A) Highest Common Factor
B) Highest Continued Factor
C) Hight of the Common Factor
D) Highest composite factor
Answer:
A) Highest Common Factor

AP 6th Class Maths Bits Chapter 3 HCF and LCM with Answers

Question 17.
The product of two numbers =
A) L.C.M
B) H.C.F
C) L.C.M × H.C.F
D) H.C.F × G.C.D
Answer:
C) L.C.M × H.C.F

Question 18.
HCF of 80 and 56 is ………………
A) 2
B) 4
C) 1
D) 8
Answer:
D) 8

Question 19.
LCM of 45 and 90 is ……………..
A) 180
B) 45
C) 90
D) 15
Answer:
C) 90

Question 20.
What is the HCF of any pair of coprimes?
A) 2
B) 3
C) 1
D) 0
Answer:
C) 1

Question 21.
Which of the following is a pair of coprimes?
A) (30, 35)
B) (99, 21)
C) (3, 5)
D) (63, 45)
Answer:
C) (3, 5)

Question 22.
The factors of 12 are ………………
A) 1, 2, 3
B) 1, 2, 3, 4
C) 1, 2, 3, 4, 6
D) 1, 2, 3, 4, 6, 12
Answer:
D) 1, 2, 3, 4, 6, 12

Question 23.
Which of the following is not a prime?
A) 81
B) 71
C) 31
D) 41
Answer:
A) 81

AP 6th Class Maths Bits Chapter 3 HCF and LCM with Answers

Question 24.
The product of two numbers is 360. If HCF is 9, then their LCM is …………….
A) 20
B) 40
C) 60
D) 80
Answer:
B) 40

Question 25.
Every polyndrome number is divisible by ……………..
A) 3
B) 5
C) 7
D) 11
Answer:
D) 11

II. Fill in the blanks.

1. The process of checking whether a number is divisible by a given number or not without actual division is called …………….. for that number.
Answer:
Divisibility rule

2. If the sum of the digits of a number is a multiple of 3, then that number is divisible by ……………….
Answer:
3

3. The numbers with zero or five at ones place are divisible by ………………
Answer:
5

4. The numbers which are divisible by 5 and 2 are divisible by ………………
Answer:
10

5. In any number with 4 or more digits the number formed by the last three digits
is divisible by 8, then the number is divisible by ……………….
Answer:
8

AP 6th Class Maths Bits Chapter 3 HCF and LCM with Answers

6. In a number if the difference between the sum of the digits at odd places and the sum of the digits at even places from the right is either 0 or a multiple of 11, then the number is divisible by ……………..
Answer:
11

7. A number which divides the other number exactly is called …………….. of the number.
Answer:
Factor

8. Numbers that have more than two factors are called …………….. numbers.
Answer:
Composite

9. Smallest prime number is ……………
Answer:
2

10. Smallest odd prime is ……………..
Answer:
3

11. Smallest odd composite is ……………..
Answer:
9

12. The numbers with only 1 as a common factor are called …………….
Answer:
Co-prime (or) relatively prime

13. If the sum of all factors of a number is two times the number, then the number is called …………………..
Answer:
Perfect number

AP 6th Class Maths Bits Chapter 3 HCF and LCM with Answers

14. The process to express the given number as the product of prime number is called …………………
Answer:
Prime factorization

15. G.C.D means ………………
Answer:
Greatest Common Divisor

16. L.C.M means ………………
Answer:
Least Common Multiple

17. HCF is also known as ……………….
Answer:
Greatest Common Divisor (GCD)

18. LCM × HCF = ……………..
Answer:
Product of two numbers

19. Kaprekar’s constant is ……………..
Answer:
6174

20. The LCM of 21, 35, 40 is ………………
Answer:
210

21. HCF of 3, 5 and 7 is ……………..
Answer:
1

AP 6th Class Maths Bits Chapter 3 HCF and LCM with Answers

22. If the HCF and LCM of two numbers are 1 and 91, then the product of two
numbers is ………………
Answer:
91

23. The nearest number to 2020 which is divisible by 11 is ……………..
Answer:
2024

24. The smallest number which and when 7 is subtracted from it is exactly divisible by 7, 8, 9 is ……………
Answer:
511

25. The greatest 3-digited number which is divisible by 26, 14, 91 leaves the remainder 7 is ……………..
Answer:
182

III. Match the following :

A)

Divisibility Rule Number
1) If sum of the digits of a number divisible by 3 a) 6
2) Number has 0, 2, 4, 6, 8 in units place b) 4
3) Number formed by the last two digits (from the right) is divisible by 4 c) 5
4) If the number is divisible by 2 and 3 d) 3
5) If the number Has 0 or 5 in units place e) 2

Answer:
1) – d) 3
2) – e) 2
3) – b) 4
4) – a) 6
5) – c) 5

AP 6th Class Maths Bits Chapter 3 HCF and LCM with Answers

B)

Divisibility Rule Number
1) Difference of the digits in the odd and even places is divisible by 11 a) 10
2) Number formed by the last three digits (from the right) is divisible by 8 b) 9
3) If the number has 0 in the units place c) 12
4) If the sum of the digits is divisible by 9 d) 11
5) If the number is divisible by 3 and 4 e) 8

Answer:
1) – d) 11
2) – e) 8
3) – a) 10
4) – b) 9
5) – c) 12

AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 2 Whole Numbers on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 2nd Lesson Whole Numbers with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
Whole numbers are represented by
A) N
B) V
C) W
D) O
Answer:
C) W

Question 2.
Successor of the smallest whole number is ………………..
A) 0
B) 1
C) 10
D) 9
Answer:
B) 1

AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers

Question 3.
Are all natural numbers are whole numbers?
A) Yes
B) No
C) We can’t say
D) None
Answer:
A) Yes

Question 4.
If 5 and 3 are whole numbers, then their sum is ………………
A) Whole number
B) Natural number
C) Negative number
D) None
Answer:
A) Whole number

Question 5.
Sum of any two whole numbers is always a whole number. This property is called ……………..
A) Commutative
B) Associative
C) Closure
D) None
Answer:
C) Closure

Question 6.
Subtraction of whole numbers is ………………
A) Closed
B) Not Closed
C) Can’t say
D) None
Answer:
B) Not Closed

Question 7.
5 × 4 = 4 × 5 this property is called
A) Closure
B) Associative
C) Commutative
D) B and C
Answer:
C) Commutative

Question 8.
6 – 9 AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers 1 9 – 6
A) =
B) ≠
C) 0
D) None
Answer:
B) ≠

Question 9.
7 + 3 AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers 2 3 + 7
A) =
B) ≠
C) >
D) <
Answer:
A) =

AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers

Question 10.
(5 + 4) + 3 = 5 + (4 + 3), this property is called ………………
A) Closure
B) Commutative
C) Associative
D) Additive
Answer:
C) Associative

Question 11.
(3 + 4) + 5 = 3 + (4 + 5), this property is called …………………
A) Closure
B) Commutative
C) Associative
D) None
Answer:
C) Associative

Question 12.
If a, b, c are whole numbers the distributive property of multiplication over addition is ……………
A) a + (b × c)
B) a × b + a × c
C) a × (b + c)
D) c = b
Answer:
D) c = b

Question 13.
Additive identity is …………………
A) 1
B) 0
C) 2
D) 4
Answer:
B) 0

Question 14.
a × (b – c) = (a × b) – (a × c), this property is ………………
A) Distributive of multiplication over addition.
B) Distributive of multiplication over subtraction.
C) Associative over addition.
D) Associative over subtraction.
Answer:
B) Distributive of multiplication over subtraction.

Question 15.
{Whole numbers} – {Natural numbers} = ………………
A) Whole number
B) Natural number
C) A and B
D) None
Answer:
A) Whole number

Question 16.
We can always form a ……………… with two points.
A) Line
B) Rectangle
C) Triangle
D) None
Answer:
A) Line

AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers

Question 17.
65 × 99999 = ……………….
A) 64935
B) 644935
C) 649335
D) 6499935
Answer:
D) 6499935

Question 18.
123456 × 8 + 6 = ………………..
A) 987654
B) 9876543
C) 876543
D) 98765
Answer:
A) 987654

Question 19.
Number of whole numbers between 0 and 50 is ………………..
A) 49
B) 50
C) 51
D) 52
Answer:
A) 49

Question 20.
91 × 11 × 5 =
A) 4004
B) 5005
C) 3003
D) 6006
Answer:
B) 5005

II. Fill in the blanks.

1. Smallest number in W is ………………..
Answer:
0

2. Predecessor of 1 is …………………..
Answer:
0

3. Are all whole numbers natural numbers? …………………
Answer:
No

4. If 5 and 4 are whole numbers, then of (5 – 4) is a ………………. number.
Answer:
Whole

AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers

5. Whole numbers W = ………………..
Answer:
{0, 1, 2, 3, 4, …………..}

6. The value of a number from 0 to its right ……………….
Answer:
Increases

7. 8 + 9 = 9 + 8 is called ……………….
Answer:
Addition is commutative

8. (5 × 6) × 2 = 5 × (6 × 2) is called ………………..
Answer:
Associative over Multiplication

9. (a × b) + (a × c) = ……………….
Answer:
a × (b + c)

10. Multiplicative identity is ………………
Answer:
1

11. Division by zero is ……………….
Answer:
not defined

12. If
143 × 7 × 1 = 1001
143 × 7 × 2 = 2002
143 × 7 × 9 = ………………
Answer:
9009

AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers

13. How many 7’s are needed to get 161?
Answer:
23

14. 99999 × 0 = ………………
Answer:
0

15. 13680347 × 9 = ……………
Answer:
123123123

16. a – b AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers 3 b – a
Answer:

17. Example for a rectangle number ………………
Answer:
2 × 3 (or) 3 × 2 (or) 2 × 4 (or) 4 × 3, etc

18. Predecessor of smallest whole number is ……………..
Answer:
0

19. 1111 × 1111 = ……………..
Answer:
1234321

AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers

III. Which of the statements are True (T) and which are False (F)?

i) Zero is the smallest whole number.
Answer:
True

ii) There is a natural number that has no predecessor.
Answer:
True

iii) All whole numbers are natural numbers.
Answer:
False

iv) We can show the greatest whole number on the number line.
Answer:
False

v) A whole number that lies on the number line lies to the right side of another number is the greater number.
Answer:
True

vi) We can’t show the smallest whole number on the number line.
Answer:
False

vii) Additive identity is 1.
Answer:
False

AP 6th Class Maths Bits Chapter 2 Whole Numbers with Answers

viii) A whole number on the left of another number on the number line is greater.
Answer:
False

ix) Multiplicative identity is 1.
Answer:
True

x) 895 is on the right of 239.
Answer:
True

AP 6th Class Maths Bits Chapter 1 Numbers All Around us with Answers

Practice the AP 6th Class Maths Bits with Answers Chapter 1 Numbers All Around us on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 6th Class Maths Bits 1st Lesson Numbers All Around us with Answers

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

Question 1.
How many digits are in our number system?
A) 8
B) 9
C) 10
D) 11
Answer:
C) 10

Question 2.
Which is the least among the digits?
A) 0
B) 1
C) 9
D) 10
Answer:
A) 0

AP 6th Class Maths Bits Chapter 1 Numbers All Around us with Answers

Question 3.
Greatest 6-digit number is ………………
A) 9,99990
B) 900000
C) 999999
D) 9999999
Answer:
C) 999999

Question 4.
Place value of 5 in the number 786054 IS ……………………….
A) 100
B) 10
C) 5
D) 50
Answer:
D) 50

Question 5.
Who invented zero?
A) Romans
B) Indians
C) Britishers
D) Americans
Answer:
B) Indians

Question 6.
What is the smallest number among the following?
A) 777077
B) 770777
C) 707777
D) 977777
Answer:
C) 707777

Question 7.
Smallest number formed by the digits 6, 2, 4, 3, 5, 7 is
A) 234576
B) 245673
C) 234567
D) 765432
Answer:
C) 234567

Question 8.
Total numbers from 100 to 999 are
A) 899
B) 800
C) 900
D) 990
Answer:
C) 900

Question 9.
Place value of 8 in 68435294 is………………
A) 8,00,000
B) 8,00,00,000
C) 80,00,00,000
D) 80,00,000
Answer:
D) 80,00,000

AP 6th Class Maths Bits Chapter 1 Numbers All Around us with Answers

Question 10.
10 crores= millions
A) 10
B) 1000
C) 100
D) 10000
Answer:
C) 100

Question 11.
Numerical form of “eight billion two hundred forty seven million six hundred fifteen thousand one hundred and ninety five” is ……………….
A) 8247615195
B) 8274615195
C) 8426151795
D) 8247516195
Answer:
A) 8247615195

Question 12.
How many zeroes does 100 crores have?
A) 9
B) 8
C) 7
D) 6
Answer:
A) 9

Question 13.
1 TMC = ……………….. litre.
A) 28316000000
B) 2831600000
C) 283160000000
D) 283160000
Answer:
A) 28316000000

Question 14.
1 litre = …………. ml.
A) 100
B) 10
C) 10000
D) 1000
Answer:
D) 1000

Question 15.
1 tonne = kg.
A) 100
B) 1000
C) 10000
D) 10
Answer:
B) 1000

Question 16.
1 mega tonne = kg.
A) 100 crores
B) 10 crores
C) 1 crore
D) 1000 crores
Answer:
A) 100 crores

Question 17.
1000 metres = km
A) 1
B) 10
C) 5
D) 2
Answer:
A) 1

AP 6th Class Maths Bits Chapter 1 Numbers All Around us with Answers

Question 18.
1 quintal = grams.
A) 10 lakhs
B) lakh
C) 100 lakhs
D) 1000 lakhs
Answer:
B) lakh

Question 19.
Rounding off 84582 nearest to tens gives
A) 84590
B) 84580
C) 84680
D) 84520
Answer:
B) 84580

Question 20.
Rounding off 65786 nearest to hundreds gives
A) 65800
B) 65700
C) 65600
D) 66700
Answer:
A) 65800

Question 21.
The digit in millions place 634826384.
A) 6
B) 8
C) 4
D) 2
Answer:
C) 4

Question 22.
The National Mathematics day is celebrated on
A) Dec. 22nd
B) Jan. 22nd
C) Feb. 22nd
D) March 22nd
Answer:
A) Dec. 22nd

Question 23.
The symbol which helps us in reading and writing large numbers is …………….
A) Full stop
B) Decimal point
C) Comma
D) Semicolon
Answer:
C) Comma

Question 24.
One billion = crores.
A) 100
B) 1000
C) 10
D) 1
Answer:
A) 100

AP 6th Class Maths Bits Chapter 1 Numbers All Around us with Answers

II. Fill in the blanks.

Question 1.
Greatest digit in our number system is ……………
Answer:
9

2. Smallest 6 – digit number is …………….
Answer:
1,00,000

3. Face value of 8 in 368740 is ……………..
Answer:
8

4. Ramanujan number is ……………
Answer:
1729

5. Greatest number formed by the digits 2, 5, 0, 9, 2, 6 is ……………..
Answer:
965220

6. Total numbers from 1,00,00,000 to 9,99,99,999 are …………….
Answer:
9,00,00,000

7. Number of digits in Ten crores is ………………
Answer:
9

AP 6th Class Maths Bits Chapter 1 Numbers All Around us with Answers

8. Numerical form of “Nine hundred and eighty four crores ninety one lakhs ninety seven thousand six hundred and two” is ………………
Answer:
984,91,97,602

9. 100 crores = …………….. billion/(s).
Answer:
1

10. 100 thousands = ……………….. lakh/(s).
Answer:
1

11. The international system of number name of 8125646682 is ……………….
Answer:
Eight thousand one hundred twenty five millions six hundred forty six thousand six hundred and eighty two.

12. Number of nines in the greatest 10-digit number is ………………
Answer:
10

13. TMC means ………………..
Answer:
One thousand million cubic feet

14. 1,000,000,000,000 litres = ……………….. litres.
Answer:
One trillion litres

15. 1,00,000 centimeters = ………………. kilometers.
Answer:
1

AP 6th Class Maths Bits Chapter 1 Numbers All Around us with Answers

16. 1 meter = ……………….. millimeters.
Answer:
1000

17. 1 trillion litres = ………………. kilometers
Answer:
1 cubic

18. Rounding off 28924 nearest to thousands gives ………………
Answer:
29000

19. Another name of Indian system is ………………
Answer:
Hindu – Arabic system

20. The short form of 20000000 + 200000 + 2000 + 20 is ……………….
Answer:
20202020

21. Ramanujan died on …………………
Answer:
26 – 04 -1920

22. One crore = …………….. millions. .
Answer:
10

III. Match the following:
A)

1) Greatest 5-digit number a) 1000
2) Smallest 4-digit number b) 10
3) Greatest digit c) 99
4) Smelliest 2-digit number d) 99999
5) Greatest 2-digit number e) 9

Answer:
1) Greatest 5-digit number – d) 99999
2) Smallest 4-digit number – a) 1000
3) Greatest digit – e) 9
4) Smelliest 2-digit number – b) 10
5) Greatest 2-digit number – c) 99

AP 6th Class Maths Bits Chapter 1 Numbers All Around us with Answers

B)

1) 1 quintal = …………….. kg a) 1
2) 10 litres = …………….. ml b) 100
3) 10 lakhs = …………….. million c) 1000
4) 10 c.m = …………………. millimetres d) 10
5) One tonne = …………….. quintals e) 10,000

Answer:
1) 1 quintal = …………….. kg – c) 1000
2) 10 litres = …………….. ml – e) 10,000
3) 10 lakhs = …………….. million – a) 1
4) 10 c.m = …………………. millimetres – b) 100
5) One tonne = …………….. quintals – d) 10

C)

1) Toted number of digits 100 – 999 a) 90
2) Toted number of digits 1000 – 9999 b) 90000
3) Total number of digits 0 – 9 c) 10
4) Total number of digits 10 – 99 d) 900
5) Total number of digits 10000 to 99999 e) 9000

Answer:
1) Toted number of digits 100 – 999 – d) 900
2) Toted number of digits 1000 – 9999 – e) 9000
3) Total number of digits 0 – 9 – c) 10
4) Total number of digits 10 – 99 – a) 90
5) Total number of digits 10000 to 99999 – b) 90000